NRK Meny
Normal

Kastet inn i rampelyset

BERLIN (NRK): Eili Harboe, kjent blant annet fra filmen Thelma, er Norges nye filmeksport. Under filmfestivalen i Berlin, deltar hun i programmet «Shooting Star», sammen med ni andre europeiske skuespillertalenter.

STJERNESKUDD: 23 år gamle Eili Harboe fra Stavanger.

– Jeg er veldig spent på hele opplegget, jeg får bare prøve å holde følge underveis, sier Eili Harboe til NRK, i bilen fra flyplassen til hotellet.

Programmet er stramt og tiden knapp, under filmfestivalen i Berlin, der Harboe er plukket ut til å være med i Shooting Star programmet, sammen med ni andre europeiske skuespillertalenter.

– Det er jo først og fremst en veldig fin mulighet til å bli kjent med filmindustrien utenfor Norge, og miljøer som kanskje ikke er så tilgjengelige for meg. Man blir introdusert for diverse castingansvarlige fra andre steder i Europa, så det gleder jeg meg veldig til. Det kan jo være en mulighet til å jobbe utenlands, sier 23-åringen.

Ønsker du å jobbe utenlands?

– Ja, absolutt, men ikke for enhver pris. Det må være et godt prosjekt med en sterk kvinnelig karakter med emosjonell dybde.

– Internasjonalt kaliber

Filmen Thelma, som hun slo igjennom med internasjonalt, hadde absolutt det.

– Det var helt fantastisk å være en del av det prosjektet. Det er definitivt det største som har skjedd meg så langt. Å få jobbe med Joachim (Trier) har vært en fantastisk reise. Han er en veldig empatisk regissør, forteller hun.

Rollen førte til at hun ble fremmet som Norges kandidat som Shooting Star, av Norsk filminstitutt. Deretter var det en europeisk jury som plukket henne ut.

Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer satt i juryen, og forteller at de aldri var i tvil om Harboes kandidatur.

– Hun er absolutt av et internasjonalt kaliber. Selv om jeg trakk meg litt tilbake, akkurat under diskusjonen rundt henne, så behøvde jeg egentlig ikke å gjøre det, fordi hun var soleklart med fra de andre jurymedlemmene, forteller han.

Filmen "Thelma" av Joachim Trier

THELMA: Eili Harboe fikk sitt internasjonale gjennombrudd som karakteren Thelma i filmen med samme navn.

Foto: Motlys AS

Intervjufobi

European Film Promotion, som står bak programmet, stemmer i.

– Juryen ble helt blåst av banen, da de så henne. Jeg tror alle som ser henne og ser filmene hennes, blir helt forelsket, sier daglig leder Sonja Heinen.

De fire dagene programmet varer, er satt av til bransjemingling og intervjuer med pressen.

Harboe erkjenner at hun har problemer med det siste.

– Jeg er ikke så superkomfortabel med å gjøre intervjuer egentlig. Jeg jobber litt med en intervjufobi. Man er jo eksponert på en annen måte, enn når man står på et filmsett, som jeg kanskje trives aller best med, hvis jeg skal være helt ærlig. Men jeg syns jo det er helt utrolig kjekt å være med på dette, og det er fantastisk å få denne muligheten.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3