Karpe Diem og Oslo Ess satser i utelivsbransjen

Flere norske artister kjøper og eier utesteder i tillegg til å spille musikk.

Åsmund Lande

IKKE BARE MUSIKER: Åsmund Lande, vokalist og gitarist i Oslo Ess, i baren på utestedet Postkontoret på Tøyen i Oslo der bandet er inne på eiersiden.

Foto: NRK

Artister som Karpe Diem og Oslo Ess nøyer seg ikke med på opptre på utesteder, nå vil de eie dem også.

– Dette er et gammelt postkontor som ble lagt ned. Her var rett og slett pengene lagret før, sier vokalist og gitarist i Oslo Ess, Åsmund Lande, og viser fram utestedet «Postkontoret» i Oslo.

Han og resten av bandet har i alt startet tre utesteder. I tillegg til Postkontoret eier de «Papirhuset» i Drammen og «Human Mote» i Oslo.

– Det er veldig rock`n roll og helt sikkert en bra investering, men først og fremst en utrolig kul ting å gjøre som band og kameratgjeng.

Mer forutsigbart

Oslo Ess føyer seg i rekken norske artister som har blitt utestedseiere de siste årene.

Karpe Diem

DRIVER UTESTED: Karpe Diem med Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel driver utestedet Gamle Skobutikken i Oslo.

Foto: Ingrid Nordbye-Antonsen

Her er noen andre:

 • Karpe Diem eier «Gamle Skobutikken» i Oslo
 • Alex Kloster-Jensen, som blant annet har spilt med Madrugada, eier «Rouleur» i Oslo
 • Vågard Unstad fra A-laget eier «Klubbkok» i Bergen
 • Fredrik Saroea fra Datarock er eier av «Lysverket» i Bergen
 • Jørn Hoel er medeier av «Mathallen» i Tromsø

– Man er jo ikke alltid aktuell med skive eller er ute og spiller, så da er dette en fin måte å spe på litt, forklarer Lande.

Jørn Hoel

MATHALLEN I TROMSØ: Jørn Hoel er en av medeierne av Mathallen i Tromsø.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Plateselskapsveteran Jørn Dalchow har skrevet bok om de forretningsmessige sidene ved artistlivet. Han synes det er forståelig at artister velger utelivsbransjen for investeringer.

– Om de ønsker å gjøre annet enn bare å jobbe direkte med musikk, er utelivsbransjen et naturlig sted for mange artister. Dette er en bransje hvor de har mange kontakter.

– Artistene er smartere enn før

Dalschow tror den norske utelivsbransjen er for usikker til å tiltrekke seg veldig mange flere artist-investorer framover.

Jørn Dalchow i plateselskapet daWorks

VETERAN: Plateselskapsveteran Jørn Dalchow har skrevet bok om de forretningsmessige sidene av artistlivet.

Foto: NRK

Han setter rekken med artister i utelivsbransjen i sammenheng med en annen utvikling han mener å se: Artister er blitt mye mer fornuftig enn tidligere når det gjelder å investere pengene sine.

– Det har noe med at vi har hatt mange magre år i bransjen, og for mange er det fortsatt magert. Det betyr at når man først er heldig, og oppnår suksess, ser man at det er nødvendig å spare også til de årene man kanskje ikke har plateutgivelser eller en stor turné på gang.

Kulturstrøm

 • Pris til norsk film i Berlin

  Den norske filmen "Ut og stjæle hester" vant filmprisen Sølvbjørnen i Berlin for beste foto lørdag kveld. Filmen er basert på en bok med samme navn av den norske forfatteren Per Petterson.

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix