Hopp til innhold

Karl Ove Knausgårds «Min Kamp» blir teater

Et svensk teater prøver seg på det Nationaltheatret måtte gi opp, nemlig å bringe Knausgårds 3600 sider lange «Min Kamp»-prosjekt til scenen.

Karl Ove Knausgård

Det kontroversielle mastodontprosjektet til Karl Ove Knausgård blir å se på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm til høsten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Til høsten kommer Karl Ove Knausgårds «Min Kamp» til Kulturhuset Stadsteatern i den svenske hovedstaden, det skriver Sveriges Radio.

Urpremieren blir den 29. august, og det er norske Ole Anders Tandberg som har regi på stykket.

Nationaltheatret sikret seg rettighetene først

Trygdekontoret Harald Eia

Harald Eia har tidligere gjort suksess med «Kafka – komilab 4.1» på Torshovteatret.

Foto: NRK

Tandberg skal dramatisere alle de seks bindene av «Min kamp», noe blant annet Harald Eia forsøkt å gjøre før ham. Nationaltheatret sikret seg i 2013 rettighetene til å lage teater av Karl Ove Knausgårds selvbiografiske verk, med manusforfattere som Harald Eia, Thorbjørn Harr og Nadina Bouhlou.

Stykket skulle etter planen hatt urpremiere på Nationaltheatrets hovedscene i disse dager, men dramatiseringen ble avlyst på grunn av uenigheter mellom teatret og manusforfatterne.

– Det har vært ulike syn på hvordan vi kan løfte dette stykket opp til et nivå hvor vi mener det bør være, fortalte teatersjef Hanne Tømta til Klassekampen i fjor.

Harald Eia uttalte til avisen at han håpet Knausgård og forlaget ville gi klarsignal for å få stykket satt opp ved et annet teater, ettersom Nationaltheatret måtte si ifra seg de tidsbegrensede rettighetene til å dramatisere «Min Kamp».

– Å omsette «Min kamp» til teater er selvsagt kjempevanskelig, men jeg har fortsatt tro på at dette kan bli morsomt og spennende. Og om det skulle vise seg at vi likevel ikke lykkes, kan jeg alltids stille i «20 spørsmål» om «Min kamp», spøkte Eia overfor avisen.

– For tidlig å si noe om prosjektet

Den meritterte Ole Anders Tandberg har tidligere jobbet ved Den Norske Opera og Ballett, Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Torshovsteatret her hjemme. I Sverige har han satt opp stykker ved den Kungliga Operan og på Stockholms Stadsteater.

Tandberg forteller at han ikke ønsker å uttale seg om prosjektet på det nåværende tidspunkt.

– Dessverre er det for tidlig for meg å si noe om dette projektet, sier regissøren til NRK.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober