Hopp til innhold

Karl Ove Knausgård skal skilles

Forfatteren Karl Ove Knausgård og hans svenske kone Linda Boström Knausgård skal skilles. Det opplyser hun i et intervju med svenske Dagens Nyheter, skriver VG.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård og hans svenske forfatterkone Linda Boström Knausgård skal skilles.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

De to har vært gift siden 2007 og har flere barn sammen. Forholdet deres har vært beskrevet i Knausgårds «Min Kamp»-serie. Bøkene på seks bind skapte stor debatt fordi han skrev om sitt eget liv og virkelige personer ble utlevert med sine virkelige navn. Knausgård skrev også detaljert om kona, Linda Boström Knausgård.

– Du vet sikkert at jeg og Karl Ove skal skilles, sier hun til den svenske journalisten i Dagens Nyheter.

Fortsatt venner

I verket "Min Kamp" skriver Knausgård detaljert om kona, familieliv, barnefødsler og hennes psykiske sykdom.

– Vi er fortsatt venner og viktige samtalepartnere for hverandre. Han er den som kjenner meg best i verden. Vi deler alt ved det det innebærer å være foreldre. Og så vet jeg ikke. Livet er stort og jeg kan ikke se utstrekningen av det som skjer. Mer enn det kan jeg ikke si, sier hun til Dagens Nyheter.

Det hun sier er at hun blir sliten av å snakke om "Min Kamp" og er ganske lei av å forbindes med Karl Ove, og gjennom det sin egen sykdom.

Virkelighetslitteraturens æra er over

Kulturkommentator Agnes Moxnes om Karl Ove Knausgård og kona Linda Boström Knausgård skilsmisse

KULTURKOMMENTATOR: Agnes Moxnes

– Det er mulig jeg tar litt hardt i, men med denne skilsmissen er æraen til den såkalte virkelighetslitteraturen, eller den sterkt selvbiografiske litteraturen over, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Hun understreker at det er vanskelig å si at det er hans forfatterskap som er årsaken til skilsmissen.

– Men det koster mye å gjøre det han har gjort. Man stiller seg spørsmålet mer enn før om en forfatter har rett til å utlevere sin nærmeste familie.

Moxnes sier at det er for tidlig å si om hvordan dette vil påvirke litteraturen hans. Hun ser skilsmissen som et løsrivningsprosjekt for Linda Boström Knausgård, som også er en kjent forfatter.

Knausgårds selvbiografiske romanserie «Min Kamp» ble gitt ut i seks bind mellom høsten 2009 og november 2011. Han debuterte litterært i 1998 med romanen «Ute av verden», som vakte stor oppmerksomhet.

Forlaget Oktober sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken.

Karl Ove Knausgård på besøk hos Skavlan, og snakker om at han våkner opp nedstemt hver eneste morgen.

Karl Ove Knausgård forteller på Skavlan at han våkner opp nedstemt hver morgen.

LES: Knausgård skal kuratere Munch-utstilling

LES: Knausgård: Jeg er delt på nobelprisen til Dylan

LES: Knausgård skal regisseres av Oscar-vinner

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)