Normal

Karl Ove Knausgård skal skilles

Forfatteren Karl Ove Knausgård og hans svenske kone Linda Boström Knausgård skal skilles. Det opplyser hun i et intervju med svenske Dagens Nyheter, skriver VG.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård og hans svenske forfatterkone Linda Boström Knausgård skal skilles.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

De to har vært gift siden 2007 og har flere barn sammen. Forholdet deres har vært beskrevet i Knausgårds «Min Kamp»-serie. Bøkene på seks bind skapte stor debatt fordi han skrev om sitt eget liv og virkelige personer ble utlevert med sine virkelige navn. Knausgård skrev også detaljert om kona, Linda Boström Knausgård.

– Du vet sikkert at jeg og Karl Ove skal skilles, sier hun til den svenske journalisten i Dagens Nyheter.

Fortsatt venner

I verket "Min Kamp" skriver Knausgård detaljert om kona, familieliv, barnefødsler og hennes psykiske sykdom.

– Vi er fortsatt venner og viktige samtalepartnere for hverandre. Han er den som kjenner meg best i verden. Vi deler alt ved det det innebærer å være foreldre. Og så vet jeg ikke. Livet er stort og jeg kan ikke se utstrekningen av det som skjer. Mer enn det kan jeg ikke si, sier hun til Dagens Nyheter.

Det hun sier er at hun blir sliten av å snakke om "Min Kamp" og er ganske lei av å forbindes med Karl Ove, og gjennom det sin egen sykdom.

Virkelighetslitteraturens æra er over

Kulturkommentator Agnes Moxnes om Karl Ove Knausgård og kona Linda Boström Knausgård skilsmisse

KULTURKOMMENTATOR: Agnes Moxnes

– Det er mulig jeg tar litt hardt i, men med denne skilsmissen er æraen til den såkalte virkelighetslitteraturen, eller den sterkt selvbiografiske litteraturen over, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Hun understreker at det er vanskelig å si at det er hans forfatterskap som er årsaken til skilsmissen.

– Men det koster mye å gjøre det han har gjort. Man stiller seg spørsmålet mer enn før om en forfatter har rett til å utlevere sin nærmeste familie.

Moxnes sier at det er for tidlig å si om hvordan dette vil påvirke litteraturen hans. Hun ser skilsmissen som et løsrivningsprosjekt for Linda Boström Knausgård, som også er en kjent forfatter.

Knausgårds selvbiografiske romanserie «Min Kamp» ble gitt ut i seks bind mellom høsten 2009 og november 2011. Han debuterte litterært i 1998 med romanen «Ute av verden», som vakte stor oppmerksomhet.

Forlaget Oktober sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere saken.

Karl Ove Knausgård på besøk hos Skavlan, og snakker om at han våkner opp nedstemt hver eneste morgen.

Karl Ove Knausgård forteller på Skavlan at han våkner opp nedstemt hver morgen.

LES: Knausgård skal kuratere Munch-utstilling

LES: Knausgård: Jeg er delt på nobelprisen til Dylan

LES: Knausgård skal regisseres av Oscar-vinner

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen