Hopp til innhold

Karin Krog (78) inn i Rockheims Hall of Fame

Sammen med Motorpsycho og Svein Finjarn er den norske jazzsangerinnen siste artist ut til å motta æresutnevnelsen.

Karin Krog

INN I HALL OF FAME: Karin Krog vant Spellemannprisen for jazz for to år siden. Nå er hun innlemmet i Rockheims Hall of Fame.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Motorpsycho

INN I HALL OF FAME: Motorpsycho.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Svein Finjarn

INN I HALL OF FAME: Svein Finjarn.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Rockheim Hall of Fame har til hensikt å hedre artister som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. Hvert år siden 2011 har en håndfull artister blitt tatt inn i varmen, og nå teller galleriet 23 artister (se oversikt lengre ned).

Dette kan sies om de tre nye navnene:

  • Karin Krog: Ansett som en av tidenes fremste norske jazzsangere, og er også internasjonalt anerkjent for sitt arbeid. Har gitt ut nærmere 40 album og samarbeidet med en rekke av jazzens internasjonale storheter.
  • Motorpsycho: Kompromissløst rockeband som siden oppstarten i Trondheim i 1989 har variert voldsomt i uttrykk, og blir av flere regnet for å være tidenes beste norske band. Har i dag en enestående posisjon i norsk rock, og en dedikert fanskare i utlandet.
  • Svein Finjarn: En av Norges første gitarhelter, som var med på å starte The Beatniks, en av landets mest lengstlevende band. Har også vært med i band som New Jordal Swingers, The Blue Secrets, The Cannons og Fresh Air.

Seks andre artister var også nominerte i denne omgang, men må på nytt stille seg i kø. De som ble veid og funnet for lett er Sissel Kyrkjebø, Finn Kalvik, Kari Bremnes, Jens Book-Jenssen, The Aller Værste! og Bjørn Eidsvåg.

Selve innlemmelsen skjer i en TV-sendt seremoni til høsten.

Juryen i Rockheim Hall of Fame består av norske artister og låtskrivere, folk fra norsk plate- og musikkbransje, og musikkjournalister. Flertallet av de inviterte til juryen er artister, og journalistene utgjør rundt ti prosent, skriver Rockheim på sine sider.

Hør Karin Krog som gjest i Salongen på NRK P2:

Følgende 23 artister er nå innlemmet i Hall of Fame:

  • 2016: Karin Krog, Motorpsycho og Svein Finjarn.
  • 2015: Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek, Ole Paus og Mari Boine.
  • 2014: deLillos, Øystein Sunde og Knutsen & Ludvigsen.
  • 2013: Nora Brockstedt, Anne Grete Preus og Lillebjørn Nilsen.
  • 2012: The Pussycats, Jan Eggum, Jahn Teigen, DumDum Boys og Terje Rypdal.
  • 2011: Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Alf Prøysen, Jokke & Valentinerne og a-ha.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.