NRK Meny
Normal

Arabiske avistegnere risikerer livet i Midtøsten

Det Saad Hajo vil er å få folk til å le. Den jobben er livsfarlig.

Saad Hajou

Saad Hajo tegner karikaturer av arabiske makthavere i eksil i Sverige.

Foto: Per Shapiro / Sveriges Radio

"Flyplass"

'Fly' av Saad Hajou.

Foto: Illustratør: Saad Hajou
Illustrasjon av Saad Hajou
Foto: Illustrasjon: Saad Hajou

– Gjennom hele mitt liv har jeg erfart at satire minsker aggressivitet. Opplever man vold, vil man først ta tilbake. Ler man av problemet blir det tvert om, sier Hajo til Sveriges Radio.

I trygghet i Sverige kjemper den eksilsyriske karikaturtegneren Saad Hajo mot styresmaktene, ved å forsøke til å få folk til å le av karikaturene sine.

Makthavere og religiøse krefter gjør jobben til arabiske tegnere livsfarlig.

Under den arabiske revolusjonen har avistegnere forsøkt å formidle kritiske budskap til sine lesere, noen ganger med livet som innsats.

Kritiserer styresmaktene daglig

Saad har blant annet tegnet for den franske avisen Le Monde og egyptiske Al-ahram. Saad publiserer daglig karikaturer som kritiserer styresmaktene i Syria

I en av illustrasjonene kan man se presidentens lange nakke bakfra med et tydelig rødt merke fra en håndflate. Billedteksten «Fly» henviser til en pilot som deserterte fra flyvåpenet og landet et stridsfly i Jordan, der han fikk politisk asyl for noen uker siden. Ordet ordet «fly» sleng for en ørefik eller smekk på arabisk.

– Sikkerhetspolitiet pleier slå folk. Ser det ut som du har blitt slått, har du fått deg et fly, sier Hajo.

Syriske demonstranter protesterte flere steder i landet etter at byen Tremseh ble bombet av syriske tropper.

Livsfarlig å kritisere makthavere

Under den arabiske revolusjonen har karikaturens rolle blant annet vært å formidle kritiske budskap til leserne. Men budskapet er ikke alltid lett å formidle.

– Våre arabiske kolleger er klemt mellom to ytterpunkter: Makthaverne i Syria, som for eksempel president Assad, og de religiøse. Det å kritisere makthavere i et diktatur er svært vanskelig, for ikke å si livsfarlig, sier Roar Hagen, som arbeider som avistegner i VG.

Mange muslimer tillater ikke å ha bilder av mennesker i sine hjem siden det ikke er tillatt å avbilde Gud eller hans skaperverk. Dermed kan det skape problemer for enkelte avistegnere i arabiske land. Konsekvensene av dette kan være dødelige, forteller Hagen.

– Det kan skje som det gikk med vår palestinske kollega Ali al-Ali, som ble drept i London. Eller man kan bli arrestert, som Ali Farzat, som fikk knekt og ødelagt hendene sine da han angrep president Assad. Eller du kan havne i fengsel, eller bli drept.

Les mer om karikatur:

Kulturstrøm

 • Ny plate med Esbjörn Svensson Trio

  Ti år etter at den svenske jazzpianisten Esbjörn Svensson omkom og hans internasjonalt anerkjente trio «EST» ble historie, kommer det ut et livealbum med opptak fra en konsert i Barbican Centre i London i 2005. Trioen turnerte på denne tida over hele verden og har fortsatt en helt spesiell posisjon blant jazzelskere. Mer på All About Jazz

  EST
 • Toppnavn til ny jazzfestival

  Floraen av norske jazzfestivaler får et nytt tilskudd. Ensemble Denada med Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll, Eivind Aarset, Ellen Andrea Wang og John Pål Inderberg står på programmet til den aller første Nesodden Jazzfestival, skriver Jazzinorge

  Ellen Andrea Wang
  Foto: Fred Olav Vatne / NRK