Hopp til innhold

Kari Bremnes

Kari Bremnes var gjest i Stjerneklart på NRK P1 03.11.08.

Kari Bremnes
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Kari Bremnes

Kari Bremnes ble født på Svolvær sykestue den 9. desember 1956 som datter av lærerparet Randi og Ole Hagbart Bremnes og vokste opp sammen med storebror Ola, lillebror Lars og tvillingsøstrene Ane og Maren.

Kari ble tidlig interessert i musikk takket være storebror Ola som bestilte plater fra England med Joni Mitchell, Frank Zappa, The Beatles, Bob Dylan og mange andre artister. Etter grunnutdanningen i Svolvær dro Kari til Oslo for å studere på Blindern. Men først jobbet hun på Gaustad sykehus og en kort periode i Dagsrevyen. Så ble det studier i nordisk, historie og teatervitenskap til en cand.mag.-grad.

Etter at en nabo i Svolvær hadde sendt inn farens tekst ”Folk i husan”, med melodi av Ola, til Søndagsposten, møtte søskenparet radiolegendene Erik Bye og Otto Nielsen i NRK og fikk spille inn sangen der. Arne Bendiksens plateselskap ville gi ut en LP med dem, og hun spilte inn plate med Ola, samtidig som hun jobbet som journalist i avisene Nationen og Aftenposten. Albumet ”Folk i husan” kom ut i 1980, men det var svært viktig for faren Ole H. å være anonym, så han opptrådte under et psevdonym den gang.

Så slo Kari seg sammen med visegruppa Stiftelsen, der blant andre hennes fremtidige svigerinne Helle Ramstad var med. Samarbeidet førte til LPen ”Stiftelsens fristelser” i 1981. Så kom ”Tid å hausta inn” sammen med Lars Klevstrand, og med tekster av Olav H. Hauge, i 1983 og en ny plate sammen med storebror Ola året etter – ”Mitt navn er Petter Dass”.

I 1986 spurte hun komponisten Petter Henriksen om han kunne sette melodi til danske Tove Ditlevsens fineste dikt, og dette førte først til et radioprogram i NRK og etter mye mas til Karis første soloplate ”Mitt ville hjerte” som kom ut i 1987 og som ga henne Spellemannsprisen. Siden har det blitt ytterligere 12 soloalbum og ytterligere 11 album sammen med andre artister.

I 1990 ble søskenduoen Kari & Ola utvidet til en søskentrio idet lillebror Lars også ble med. Sammen opptrådte de for første gang i Harstad Kulturhus under Festspillene i Nord-Norge.

I 1991 fikk Kari på nytt Spellemannsprisen for soloalbumet ”Spor”, og året etter kom albumet ”Ord fra en fjord” sammen med de to brødrene og med tekster av faren Ole Hagbart. Sammen med brødrene fikk hun også først Nordland Fylkes kulturpris i 1997 og dernest Spellemannsprisen for albumet ”Soløye” i 2000, en CD som var innspilt i Harstad kulturhus og i Olas ervervede gamle skolestue på Bremnes i Kvæfjord.

Kari bor i Oslo sammen med samboer og sine to barn fra et tidligere ekteskap, August på 19 og Anna på 15 år.

Stjerneklart med Kari Bremnes, mandag 03.11.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad