Eksotisk fugletvitring vant

"Fuglen fra Kapingamarangi" er kåret av Diktafon til det beste Jan Erik Vold-diktet. "Gardermoen" og "Ta vare" knivet om plassen.

Jan Erik Vold NÆ
Foto: Morten Holmd / Scanpix

En eksotisk og fremmed fugl stakk av med seieren da Diktafon kåret Jan Erik Volds beste dikt søndag. Nå er det din tur!

Hvilket dikt mener DU er Jan Erik Volds beste?

HØR: Diktafon (18.10.09) kårer beste dikt av Jan Erik Vold

Sang seg inn fra Stillehavet

"Fuglen fra Kapingamarangi" av Jan Erik Volds vant paneldeltakernes hjerter. I helgens program diskuterte de seg fram og kåret en vinner blant poetens rike produksjon av lyrikk. I løpet av sin karriere har han gitt ut 20 diktsamlinger og til sammen satt signaturen sin på over 200 bøker. Søndag fylte Jan Erik Vold 70 år.

Helge Torvund

Helge Torvund sitter i Diktafons panel.

Foto: Geir Rommetveit / NRK

Panelet som enstemmig kom fram til vinnerdiktet bestod av programleder i Radiofront, Siss Vik, sanger Heidi Marie Vestrheim og poeten Helge Torvund. Torvund sier at diktet ”Fuglen fra Kapinga Marangi” handler om mye mer enn fantasi:


- For meg er det et dikt som tar vekk skillet mellom fantasi og virkelighet og sier at det er noe som overskrider disse grensene. Der er det en kraft, sier Torvund .

Kapingi Marangi er en atoll i Mikronesia i Stillehavet. I diktet snakker prins Adrian med en fugl som ytrer seg og forteller at ingenting kan erstattes med ingenting. Prinsen undrer seg på om det er mulig.

Ja, for den som lar være å skjelne mellom ja eller nei. Det gjelder å finne på et godt stykke ingenting. Da koster det ingen ting å gi det bort, ingen ting å holde på det.

Fuglen fra Kapingimaringi / "Fuglen fra Kapingamariangi" av Jan Erik Vold

Mona Vetrhus, programleder i Diktafon

Mona Vetrhus, programleder i Diktafon, NRK P2

Foto: Erlend Eidsem Hansen / NRK

”Ta vare” og "Gardermoen" var de to andre diktene som knivet om plassen.


Verken trikk eller loff?

Hvilket dikt av Jan Erik Vold holder DU en knapp på. Fortell det til oss det her

Hvilket dikt mener DU er Jan Erik Volds beste?

Fleire sakar om litteratur

Se video: Jan Erik Vold feiret på Litteraturhuset

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP