Hopp til innhold

Kåret til Norges beste pressebilder

Et dystert valgkampbilde av en ettertenksom Ap-leder Jonas Gahr Støre var årets beste nyhetsbilde i Norge i 2017.

Årets nyhetsbilde i Norge 2017

Årets nyhetsbilde i Norge 2017: Jonas Gahr Støre under valgkampen, bakerst i en maxi-taxi på vei fra Sørlandssenteret til møte med lokallaget i Kristiansand.

Foto: Tommy Ellingsen / Dagens Næringsliv

VG dominerte stort da Pressefotografenes klubb fredag pekte ut fjorårets beste norske pressefotoer i en rekke ulike kategorier.

Foruten at VGs Espen Rasmussen ble kåret til Årets fotograf, vant mediehuset 13 priser i de rene fotokategoriene.

Se hele billedgalleriet her:

Årets nyhetsbilde i Norge 2017

Se alle de beste pressefotoene fra 2017 her.

Foto: Tommy Ellingsen / Dagens Næringsliv
Tommy Ellingsens bilde av Ap-leder Jonas Gahr Støre bakerst i en maxitaxi under valgkampinnspurten ble årets bilde i klassen for nyheter innland.

– Vakkert og humoristisk

Årets beste nyhetsbilde i Norge er derimot signert frilanser Tommy Ellingsen. På oppdrag for Dagens Næringsliv foreviget han Jonas Gahr Støre i et ettertenksomt øyeblikk under valgkampen idet han besøkte fire sørlandsbyer på én dag mens han kjempet mot dårlige meningsmålinger.

«Vi kommer nært på Støre, som person og ikke som politiker, i et tankefullt og ubevoktet øyeblikk. Bildet skiller seg ut blant strømmen av politikere på iscenesatte pressekonferanser. Det summerer opp et politisk motgangsår, og speiler et Arbeiderparti i krise», skriver juryen i sin begrunnelse.

Hovedprisen, Årets bilde, ble tildelt frilanser Katinka Hustad, som dokumenterte russisk hverdagsliv i en forstad til St. Petersburg.

«Årets bilde er vakkert, absurd, humoristisk og uventet. Det er kanskje ikke et opplagt valg, men juryen vil hylle kjærligheten fremfor frykten. Uberørt av katten som klorer seg fast, står paret innhyllet i den gjennomsiktige gardinen, innsvøpt i sin egen kjærlighet», skriver juryen om bildet.

Årets bilde 2017

Årets bilde 2017 viser et ungt russisk par som har flyttet inn i selveide leiligheter i en forstad til St. Petersburg. Fra å leve trangt sammen med sine foreldre, har de for første gang fått et sted for seg selv. De har ikke fått noen venner ennå, men har hverandre og katten Esenin.

Foto: Katinka Hustad

Hyller reportasjene fra utlandet

Juryen mener i sin oppsummering at norsk fotojournalistikk er i verdensklasse, særlig innen de langsiktige prosjektene og de dyptpløyende dokumentarene. Men selv om toppnivået er skyhøyt, mener de at bunnivået er like dypt.

- Vi ble overveldet av en massiv dekning av stortingsvalget, men ikke på en måte vi hadde ventet: Politikere på vei til pressekonferanser, politikere på pressekonferanser, politikere på vei fra pressekonferanser. Og når vi først er der blir mange av bildene like, skriver juryen, og ber mediene om å «ikke være ukritiske talerør for politikernes presserådgivere som iscenesetter fotosituasjoner og pressekonferanser».

Juryen til Pressefotografenes klubb er også kritisk til nivået i kategoriene for sport og dagligliv i Norge, men hyller nivået på nyhetsreportasjene fra utlandet.

Prisene til Pressefotografens klubb har blitt delt ut siden 1956.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP