NRK Meny
Normal

Kåret til Norges beste pressebilder

Et dystert valgkampbilde av en ettertenksom Ap-leder Jonas Gahr Støre var årets beste nyhetsbilde i Norge i 2017.

Årets nyhetsbilde i Norge 2017

Årets nyhetsbilde i Norge 2017: Jonas Gahr Støre under valgkampen, bakerst i en maxi-taxi på vei fra Sørlandssenteret til møte med lokallaget i Kristiansand.

Foto: Tommy Ellingsen / Dagens Næringsliv

VG dominerte stort da Pressefotografenes klubb fredag pekte ut fjorårets beste norske pressefotoer i en rekke ulike kategorier.

Foruten at VGs Espen Rasmussen ble kåret til Årets fotograf, vant mediehuset 13 priser i de rene fotokategoriene.

Se hele billedgalleriet her:

Årets nyhetsbilde i Norge 2017

Se alle de beste pressefotoene fra 2017 her.

Foto: Tommy Ellingsen / Dagens Næringsliv
Tommy Ellingsens bilde av Ap-leder Jonas Gahr Støre bakerst i en maxitaxi under valgkampinnspurten ble årets bilde i klassen for nyheter innland.

– Vakkert og humoristisk

Årets beste nyhetsbilde i Norge er derimot signert frilanser Tommy Ellingsen. På oppdrag for Dagens Næringsliv foreviget han Jonas Gahr Støre i et ettertenksomt øyeblikk under valgkampen idet han besøkte fire sørlandsbyer på én dag mens han kjempet mot dårlige meningsmålinger.

«Vi kommer nært på Støre, som person og ikke som politiker, i et tankefullt og ubevoktet øyeblikk. Bildet skiller seg ut blant strømmen av politikere på iscenesatte pressekonferanser. Det summerer opp et politisk motgangsår, og speiler et Arbeiderparti i krise», skriver juryen i sin begrunnelse.

Hovedprisen, Årets bilde, ble tildelt frilanser Katinka Hustad, som dokumenterte russisk hverdagsliv i en forstad til St. Petersburg.

«Årets bilde er vakkert, absurd, humoristisk og uventet. Det er kanskje ikke et opplagt valg, men juryen vil hylle kjærligheten fremfor frykten. Uberørt av katten som klorer seg fast, står paret innhyllet i den gjennomsiktige gardinen, innsvøpt i sin egen kjærlighet», skriver juryen om bildet.

Årets bilde 2017

Årets bilde 2017 viser et ungt russisk par som har flyttet inn i selveide leiligheter i en forstad til St. Petersburg. Fra å leve trangt sammen med sine foreldre, har de for første gang fått et sted for seg selv. De har ikke fått noen venner ennå, men har hverandre og katten Esenin.

Foto: Katinka Hustad

Hyller reportasjene fra utlandet

Juryen mener i sin oppsummering at norsk fotojournalistikk er i verdensklasse, særlig innen de langsiktige prosjektene og de dyptpløyende dokumentarene. Men selv om toppnivået er skyhøyt, mener de at bunnivået er like dypt.

- Vi ble overveldet av en massiv dekning av stortingsvalget, men ikke på en måte vi hadde ventet: Politikere på vei til pressekonferanser, politikere på pressekonferanser, politikere på vei fra pressekonferanser. Og når vi først er der blir mange av bildene like, skriver juryen, og ber mediene om å «ikke være ukritiske talerør for politikernes presserådgivere som iscenesetter fotosituasjoner og pressekonferanser».

Juryen til Pressefotografenes klubb er også kritisk til nivået i kategoriene for sport og dagligliv i Norge, men hyller nivået på nyhetsreportasjene fra utlandet.

Prisene til Pressefotografens klubb har blitt delt ut siden 1956.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK