Karen-Marie Ellefsen

Karen-Marie Ellefsen var gjest i Stjerneklart 14. februar.

Karen Marie Ellefsen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

KAREN-MARIE ELLEFSENS CV

Karen-Marie Ellefsen ble født i Oslo den 25. august 1950 som datter av Ingerid og Olav Ellefsen. Hun vokste opp i Begnadalen i Sør-Aurdal i Valdres sammen med foreldrene og søsteren Arna Oddveig. Allerede som 9-åring bestemte hun seg for å bli sportsjournalist. Hun gikk på Begnadalen barneskole og Ringerike realskole og gymnas der hun tok examen artium i 1969. Hun var aktiv friidrettsutøver i Ringerike Friidrettsklubb der hun hadde sprint og lengde som spesialøvelser. Etter gymnaset jobbet hun i korte vikariater som avdelingshjelp ved Barselavdelingen på Rikshospitalet i Oslo. Så gikk hun ett år på journalist-linjen ved Skjeberg Folkehøgskole før hun tok forberedende ved Universitetet i Oslo. Så tok hun fransk mellomfag i 1974 og fikk sommervikariat på kveldsdesken i Morgenbladet.

Journalistutdanning og NRK-ansatt

Hun begynte på Journalisthøgskolen der hun tok eksamen i 1976. Hun begynte som frilanser i NRKsamme år. Arbeidsoppgavene var varierte, mest sport, men også oppsummeringer for Utenlandsprogrammet i radio. Karen-Marie fikk fast tilsetting fra 1. oktober 1979. Det vil si at hun har vært ansatt i NRK i over 30 år.

Utallige sportsarrangementer

Ved siden av å være programledere for sportssendinger i studio, har hun vært kommentator ved en rekke friidretts- og turnsendinger. Hun tok nasjonalt dommerkurs i turn for både kvinner og menn på starten av 80-tallet for å stå bedre rustet som turnkommentator. Hun var for første gang med under OL i Moskva 1980, selv om Norge boikottet lekene, og siden har hun vært til stede som reporter under samtlige sommer-OL siden da, i alt 8 leker, sist i Beijing 2008. Hun har rapportert fra samtlige EM og VM i friidrett fra og med 1987, dvs 6 EM og 12 VM. Under vinterlekene har hun stort sett vært i studio, bortsett fra Lillehammer 1994, Nagano 1998 og Vancouver 2010 da hun var til stede på arrangørstedet. Hun har også rapportert fra ski-VM i nordiske grener i 1982, 1997 og 1999.

Karen-Marie bor i Oslo, men tilbringer mye tid på barndomseiendommen på nesten 4 mål i Begnadalen.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag