Kåre Tveter er død

Maleren og billedkunstneren Kåre Tveter er død etter langre tids sykdom. Tveter ble 90 år.

Kåre Tveter

Kåre Tveter ble kalt «lysets maler» på grunn av sin behandling av lys i landskapsmaleriene.

Foto: NRK

Tveter ble født 25. januar 1922 i Sør-Odal.

Han var kjent for å male landskaper, gjerne høst- og vinterstemninger i duse avtoninger og minimal fargebruk.

«Lysets maler»

Kåre Tveter og akvarellen

Kåre Tveter var kjent for sin behandling av lys i sine landskapsmalerier og -akvareller.

Foto: NRK

Kåre Tveter ble ofte kalt «lysets maler».

Etter at Tveter besøkte Svalbard for første gang i 1982, var han bergtatt av Svalbardlyset, og det preget mye av hans kunst.

Han verken malte, fotograferte eller tok skisser mens han var der. Han samlet i stedet sine inntrykk og hentet dem frem når han kom hjem til sitt atelier.

– Du vet, lyset, det er det mest immaterielle. «Gud sa: «Bli lys» - og det ble lys, og Gud så at lyset var godt», er det ikke slik da? Og det ble ikke sagt noe mer, så vidt jeg har lest. Hvordan skal jeg da kunne si noe særlig? Det flommer jo og er der bare som en gudegave, sa Tveter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kåre Tveter på Svalbard i 1997

Kåre Tveter besøkte Svalbard flere ganger og var bergtatt av lyset der. Her er han på Svalbard i 1997.

Foto: Møller, Line / Scanpix

– En av de virkelig store

Tveter hadde sin første separatutstilling i 1959, og fikk sitt gjennombrudd i 1966.

Etter et slagtilfelle i 1998 kunne ikke Tveter lenger male.

– Tveter er absolutt et av de virkelig store navnene i norsk etterkrigsmaling, sier kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes.

– Han var viljesterk, verdig og rakrygget.

Hun laget radiodokumentaren «Vi skulle jo snakke om lyset...» i 1995.

– Det siste han ropte etter meg da jeg var på vei ut, var: «Bruk tiden godt før den jævlige alderen innhenter deg! Den kommer før man vet ordet av det,» sier Moxnes.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter