Normal

– «Erobreren» lar lidenskapen styre!

Han elsker henne, men mister henne. Kåre Conradi og Marte Germaine Christensen får hovedroller i «Erobreren» men kommer ikke til å møtes på settet under opptak til NRKs store nye dramaserie.

Marte Germaine Christensen og Kåre Conradi
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

– Han er et ekstremt følsomt menneske og han er ambisiøs. Samtidig er valgene han tar så basert på lidenskap, en slags total besettelse og nysgjerrighet. Jeg synes han er fryktelig sammensatt og spennende, sier Conradi.

Allerede i 2007 ble det spekulert i om Conradi ville få rollen som Jonas Wergeland i NRKs nye store dramasatsning. Manuskriptet til den bredt anlagte TV-serien basert på Jan Kjærstads prisbelønte romantrilogi har vært under utvikling i lang tid. Nå er Conradi strålende fornøyd med å ha fått rollen.

– Uten å ha lest hele manuset tenkte jeg at dette er noe jeg bare MÅ være med på. Det er en drøm for en skuespiller å skulle arbeide med et menneskes reise, fra toppen og helt ned i kjelleren, sier Conradi.

Jonas Wergeland er ikke bare en sammensatt karakter, en erobrer, forfører og oppdager – hans liv er en reise gjennom norsk moderne historie.

– Serien blir storslagen og kunstnerisk kresent bevisst, og samtidig en fortelling som skal samle hele folket foran skjermen. Dette handler om en mann og 40 år med Norgeshistorie, sier dramasjef i NRK, Hans Rossiné.

Spiller drømmekvinnen Margrethe

Marte Germaine Christensen

Marte Germaine Christensen, skuespiller.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK
Ellen Dorrit Petersen

Ellen Dorrit Petersen, skuespiller.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

Marte Germaine Christensen får rollen som drømmekvinnen i ”Erobreren”, og hun sier lover at kjærligheten omtrent skal flyte tykt over lerretet.

– Margrethe elsker Jonas og gjør alt for å ta vare på ham, smiler hun.

Diplomatdatteren og legen Margrethe Boeck er Jonas Wergelands store kjærlighet, som han gifter seg med og siden mister. En dag han kommer hjem, finner han henne død.

Likevel møter aldri Marte Germaine Christensen og Kåre Conradi hverandre foran kamera under innspillingen, som starter i november 2010.

Marte Germaine Christensen spiller Margrethe som ung, og deler rollen med Ellen Dorrit Petersen som spiller den voksne Margrethe. Jakob Oftebro spiller den yngre utgaven av Jonas Wergeland og det er i ungdomsscenene Christensen skal spille ut kjærligheten.

– Jakob og jeg kjenner hverandre ut og inn fra før. Vi har rullet rundt på scenen på Teaterhøyskolen sammen i tre år, og jeg tror nesten det var derfor jeg fikk rollen. Under prøvefilmingen skulle vi spille stormforelsket, sier hun.

Skavlan, Dan Børge eller Erik Bye

Regissør Eva Isaksen sier likevel at dette først og fremst blir Kåre Conradis store rolle. Som Jonas Wergeland er han midt i blinken.

Det er blitt spekulert i om TV-geniet Jonas Wergeland i romanene kan være virkelighetens Dan Børge Akerø, men Conradi mener Wergeland kan være flere:

–Jonas Wergeland kan være både Dan Børge, Fredrik Skavlan og Erik Bye. Egenskaper fra alle disse, finnes i skikkelsen Jan Kjærstad har skapt. Jonas Wergeland er en person som absorberer forskjellige personligheter – som en slags kameleon, sier Conradi.

Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø gjorde suksess på NRK med LørDan. Er romanfiguren Jonas Wergeland i virkeligheten Dan Børge?

Foto: Erik Hagen / Scanpix

Bruk for magisk penis?

Ikke minst blir Jonas Wergeland formet av kvinnene han møter, men Conradi kan ikke svare på om det er en fordel at romankarakteren han skal spille visstnok har en penis med magiske egenskaper.

– Akkurat det vet jeg ingen ting om, men det må handle om måten han tar til seg kunnskap fra menneskene han møter på. Han er et slags overmenneske, som vender alt til det positive, men skjebnen hans er også trist.

– Kjenner du deg igjen i Jonas Wergeland?

– Ja, alle kan kjenne seg igjen. Uten å være helt konkret, handler det om at også jeg kan bli fullstendig absorbert av det jeg holder på med. I begynnelsen av karrieren kunne det gå over stokk og stein, men i likhet med Jonas erkjenner jeg det i ettertid. Det er noe av dette det blir spennende å reise inn i – de erkjennelsene han gjør, sier Conradi.

Kåre Conradi kommer til å bruke sommeren til å lese romantrilogien og hente enda mer inspirasjon til arbeidet med en av ny norsk litteraturs store karaktererskildringer.

Kåre Conradi

Kåre Conradi får rollen som forføreren, erobreren og oppdageren, Jonas Wergeland.

Foto: Hilde Gjøen / NRK

Hele Norges klassereise

DEN NORSKE FILMFESTIVALEN

Eva Isaksen har castet skuespillere til 'Erobreren'.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Dette blir stort. «Erobreren» favner så mye. Dette skal være både historien om mannen Jonas Wergeland og om Norge. Hva skjer med oss når vi oppnår suksess og har nådd maktens og rikdommens tinder? Over hele dramaet stråler det også en stor og vakker kjærlighetshistorie, sier Eva Isaksen.

Hun skal regissere dramaserien, og mener dette blir en sjelden mulighet til å skape et periodedrama. Erobreren blir en skildring av hele Norges klassereise fra 60-tallet fram til 2000. I likhet med serier med serier som den danske «Krøniken» og amerikanske «Madmen» blir tidsånden viktig.

– Vi har sett og studert filmer fra 60- 70-, 80- og 90-tallet, og kommer til å få god nytte av NRKs arkiv. Årene 1964, 1972, 1989, 1992 og 2000 skiller seg ut og kommer til å få spesiell plass i serien, sier Isaksen.

EEC 1972

1972 er et av årene handlingen i epokedramaet 'Erobreren' blir lagt til.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Øystein Røger og Birgitte Victoria Svendsen skal spille Jonas Wergelands foreldre og gleder seg til å fordype seg i 60-tallet.

– Jeg husker jo mor og far, den tiden, ja, det blir morsomt å sette seg i deres sted, sier Birgitte Victoria Svendsen.

– Og, rommene, stilen, fargene, det var annerledes, varmere på 60-tallet, skyter Øystein Røger inn.

Kim Haugen

– Han blir en eksentrisk type. Kim Haugen får rollen som Statoilsjef i 'Erobreren'.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Kvinnene som formet Wergeland

I sentrum for dramaserien står en mannlig skikkelse og hans historie, men sterke kvinner former ham. Manusforfatter Anne Regine Klovholt har trukket fram så mange av kvinnene som mulig.

- Dette blir først og fremst en historie om Jonas Wergelands forhold til kvinner, og jeg har forsøkt å få med så mange av dem som mulig. De er sterke, yrkesaktive kvinner. Vi finner kunstnere og ikke minst legen og diplomatdatteren, sier hun.

En av disse kvinnene er Jonas Wergelands tante, som spilles av Gørild Mauseth. Hun er bohemkvinnen som spiller på erotiske strenger.

Etter å ha vunnet fram i Høyesterett i saken mot NRK , er hun igjen på lag med TV-kanalen.

Et stykke NRK-historie

Dramaserien «Erobreren», som er planlagt vist på NRK i 2012, blir også et tilbakeblikk på NRKs historie. Det passer Kåre Conradi ekstra godt.

–I en lang periode var jeg rekvisittassistent, og jeg husker stemningen fra gangene i NRK. Da rødlysene ble tent og LørDan med Dan Børge Akerø ble sendt, befant jeg meg i kulissene, sier han.

Kulturstrøm