Hopp til innhold

– Luft og kjærlighet ikke lenger nok

Tidligere Lyn-spiller Tommy Nilsen investerte alle forsikringspengene sine i fotballprosjektet Karanba. Nå frykter han at det seks år lange eventyret går mot slutten.

karanba

Tommy Nilsen (bak til høyre) sammen med deler av Karanba-laget som deltok på Norway Cup i sommer.

Foto: Tellus Works Television AS

– Jeg er sliten, og ser at det ikke kan fortsette slik særlig mye lenger, innrømmer Tommy Nilsen overfor NRK.no.

Norske TV-seere har kunnet følge Nilsen og Karanba-guttas hverdag i den brasilianske byen Rio de Janeiro, og deres forberedelser frem mot Norway Cup gjennom hele høsten på NRK1.

Les også: Bruker fotball for å redde slumbarn

Nett-TV: Se tidligere episoder av «Karanba» her

Sliter økonomisk

Karanba!

Tommy Nilsen har brukt alle forsikringspengene sine og seks år på å drive Karanba-prosjektet.

Foto: Tellus Works Television AS

I kveld sendes siste episode av serien, men til tross for at sjarmen og stå på-viljen til fotballgutta helt tydelig har truffet nordmenn rett i hjertet, sliter Nilsen fortsatt med å få endene til å møtes i Brasil.

– Vi har fått rundt 550 støttemedlemmer siden serien startet, som hver støtter oss med 200 kroner i året. Dette betyr kjempemasse for meg, og viser at alle monner drar. Men det er dessverre ikke nok til å få et prosjekt som Karanba til å gå rundt, forklarer ildsjelen, som nå må konstatere at forsikringspengene etter kneskaden han pådro seg som 25-åringen snart er brukt opp.

Over 300 gutter fra slumområdene i Rio er i dag tilknyttet prosjektet som gir dem tilbud om skolegang, holder dem unna kriminalitet, og gir hver og en mulighet til å jobbe knallhardt for å realisere drømmen om å bli fotballproff.

Les også: - Man blir bortskjemt av å bo i Norge

Trenger støttespillere

– Jeg jobber for ti personer, og ville ikke byttet det bort for noe som helst. Men jeg har jobbet i seks år uten lønn, og det er ikke lenger mulig bare å drive prosjektet på luft og kjærlighet, sier den tidligere Lyn-proffen.

Han skulle så gjerne ønske at ikke bare mannen i gata, men også bedrifter og litt større støttespillere, hadde lyst til å hjelpe ham med å gjøre en stor forskjell for slumbarna i Rio. Fortsatt er den økonomiske situasjonen i Karanba kun basert på Tommy Nilsens drøm og innsatsvilje, 34-åringens høyeste ønske er at prosjektet skal klare å stå på egne bein.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karanba norway cup

I kveldens sending kan du se hvordan det går når Karanba spiller finale i Norway Cup.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Vil forandre liv

bloggen til Karanba kan vi i kveld lese et brev som Patrick, en av Karanba-gutta, skrev til en av sine nye norske venner etter Norway Cup-deltagelsen – full av begeistring og takknemlighet etter sommerens eventyr.

Nett-TV: Karanba i Dagsrevyen

– Jeg føler at prosjektet betyr mye for disse guttene, og reisene våre gir dem et mål å kjempe mot. Med Karanba vil vi vise at også de kan lykkes, selv om de ikke har det beste utgangspunktet, forklarer den norske ildsjelen.

Han tar stadig nye ungdommer inn i prosjektet, selv om det fortsatt er unggutter som blir værende til tross for at de er blitt for gamle.

– Jeg vil forandre livene deres, men siden det er noen jeg ikke har klart å åpne dører for ennå, har jeg ikke klart å gi slipp på dem, forteller Nilsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober