NRK Meny
Normal

– Luft og kjærlighet ikke lenger nok

Tidligere Lyn-spiller Tommy Nilsen investerte alle forsikringspengene sine i fotballprosjektet Karanba. Nå frykter han at det seks år lange eventyret går mot slutten.

karanba

Tommy Nilsen (bak til høyre) sammen med deler av Karanba-laget som deltok på Norway Cup i sommer.

Foto: Tellus Works Television AS

– Jeg er sliten, og ser at det ikke kan fortsette slik særlig mye lenger, innrømmer Tommy Nilsen overfor NRK.no.

Norske TV-seere har kunnet følge Nilsen og Karanba-guttas hverdag i den brasilianske byen Rio de Janeiro, og deres forberedelser frem mot Norway Cup gjennom hele høsten på NRK1.

Les også: Bruker fotball for å redde slumbarn

Nett-TV: Se tidligere episoder av «Karanba» her

Sliter økonomisk

Karanba!

Tommy Nilsen har brukt alle forsikringspengene sine og seks år på å drive Karanba-prosjektet.

Foto: Tellus Works Television AS

I kveld sendes siste episode av serien, men til tross for at sjarmen og stå på-viljen til fotballgutta helt tydelig har truffet nordmenn rett i hjertet, sliter Nilsen fortsatt med å få endene til å møtes i Brasil.

– Vi har fått rundt 550 støttemedlemmer siden serien startet, som hver støtter oss med 200 kroner i året. Dette betyr kjempemasse for meg, og viser at alle monner drar. Men det er dessverre ikke nok til å få et prosjekt som Karanba til å gå rundt, forklarer ildsjelen, som nå må konstatere at forsikringspengene etter kneskaden han pådro seg som 25-åringen snart er brukt opp.

Over 300 gutter fra slumområdene i Rio er i dag tilknyttet prosjektet som gir dem tilbud om skolegang, holder dem unna kriminalitet, og gir hver og en mulighet til å jobbe knallhardt for å realisere drømmen om å bli fotballproff.

Les også: - Man blir bortskjemt av å bo i Norge

Trenger støttespillere

– Jeg jobber for ti personer, og ville ikke byttet det bort for noe som helst. Men jeg har jobbet i seks år uten lønn, og det er ikke lenger mulig bare å drive prosjektet på luft og kjærlighet, sier den tidligere Lyn-proffen.

Han skulle så gjerne ønske at ikke bare mannen i gata, men også bedrifter og litt større støttespillere, hadde lyst til å hjelpe ham med å gjøre en stor forskjell for slumbarna i Rio. Fortsatt er den økonomiske situasjonen i Karanba kun basert på Tommy Nilsens drøm og innsatsvilje, 34-åringens høyeste ønske er at prosjektet skal klare å stå på egne bein.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karanba norway cup

I kveldens sending kan du se hvordan det går når Karanba spiller finale i Norway Cup.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Vil forandre liv

bloggen til Karanba kan vi i kveld lese et brev som Patrick, en av Karanba-gutta, skrev til en av sine nye norske venner etter Norway Cup-deltagelsen – full av begeistring og takknemlighet etter sommerens eventyr.

Nett-TV: Karanba i Dagsrevyen

– Jeg føler at prosjektet betyr mye for disse guttene, og reisene våre gir dem et mål å kjempe mot. Med Karanba vil vi vise at også de kan lykkes, selv om de ikke har det beste utgangspunktet, forklarer den norske ildsjelen.

Han tar stadig nye ungdommer inn i prosjektet, selv om det fortsatt er unggutter som blir værende til tross for at de er blitt for gamle.

– Jeg vil forandre livene deres, men siden det er noen jeg ikke har klart å åpne dører for ennå, har jeg ikke klart å gi slipp på dem, forteller Nilsen.

Kulturstrøm

 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie
 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.