Syltede karamellpærer
Lises sylter: Slik skal desserten se ut
1 kg pære
1 l vann
600 g sukker
1 ss hel, hvit kardemomme
2 stjerneanis
5 nellikspiker
1 ss hel, sort pepper
2 kanelstenger
Smelt sukkeret til karamell i en kasserolle. Kok ut karamellen med varmt vann og tilsett krydder.
Skrell pærene og legg dem over i laken. La det småkoke til pærene er møre, men faste.
Legg pærene i et rent og varmt glass med lufttett lokk, og hell den varme laken over. Sett lokket raskt på og la det stå minst et døgn til avkjøling i kjøleskap.
Mormors syltede gresskar
600 g gresskar uten skall og frø
1 dl hvitvinseddik
3 dl sukker
4 1/2 dl vann
15 g frisk ingefær, skåret i skiver
5 nellikspiker
Skjær gresskaret i 2x2 cm store terninger.
Kok opp vann, sukker, eddik, ingefær og nellik. Tilsett gresskar-terningene og la det småkoke til de er nesten møre.
Legg det over på varme rene glass og hell varm lake over. Sett på lokket og la det stå til avkjøling.