Karamellisert rabarbrakompott med vaniljekesam
500 g rabarbra
ca 1 dl sukker
2 ss smør
2 ts revet frisk ingefær
150 g havrekjeks
3 ss sukker
2 ss smør
2 dl vaniljekesam eller yoghurt
Vask og rens rabarbraen, og kutt dem i små biter. Smelt sukkeret til lys karamell i en stor stekepanne.
Tilsett smør og rabarbra. Senk varmen noe og la det steke/småkoke til rabarbraen blir myk. Ha i ingefæren mot slutten. Avkjøl kompotten noe, den er best lun.
Knus kjeksen og bland den med sukker. Stek kjeks smulene i smør til de er gylne og sprø. Anrett rabarbra kompotten lagvis med kjeks, gjerne i et glass, og avslutt med vaniljekesam. Pynt med peppermynteblad og jordbær eller bringebær.
Tips:
Bland gjerne 100 g jordbær eller bringebær inn i kompotten.
Hvis du vil ha noe mere til kan du jo prøve det på disse små mandelkakene, også kalt financier. De lages i spesialformer som er små og rektangulære eller ovale, men de blir like gode i en 12 hulls muffinspanne.
300 g melis
200 g smør, smeltet
80 g mel
150 g mandelmel (finmalte mandler)
6 eggehviter, lett pisket
2 ss revet sitronskall
litt hakkede mandler til pynt
olje eller formfett til smøring av former
Varm ovnen til 180 grader og smør formene. Sikt melis og mel sammen i en bolle. Tilsett smør,mandelmel,sitronskall og eggehvite. Rør med en tresleiv til alt er blandet.
Fordel røren i formene, dryss over litt hakkede mandler og stek kakene i ca.25 minutter, litt avhengig av størrelsen på formen. Avkjøl kakene på rist og oppbevar dem i en lufttett boks.