Hopp til innhold

Kapret ungdomskole-leserne

Debutanten Terje Torkildsen vant de unge lesernes interesse, og stakk av med U-prisen som er ungdommens egen bokpris. Dette til tross for at mange har rynket på nesen over det til tider grove språket i boken

Terje Torkildsen

Terje Torkildsen på scenen etter å ha blitt kåret til vinner.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

HØR: Pegasus på festivalen - bøker for barn og unge

Hør: Prisvinner Terje Torkildsen om å skrive for ungdom

Det er skoleklasser over hele landet som har kåret vinneren, og prisen ble delt ut under litteraturfestivalen på Lillehammer. Torkildsen har med dette overbevist landets ungdomskoleelever om at spenningsromanen ”Marki Marco”, er årets beste. Her er både kjærlighet og action viktige ingredienser, og språket i boken er dessuten på de unges premisser.

- Jeg er veldig glad for å ha vunnet prisen, og dette inspirerer meg virkelig til å skrive mer, sier Terje Torkildsen etter å ha kommet ned igjen fra scenen med trofeet under armen.

Nynorsk eller bokmål?

Årets prisvinnerbok er på nynorsk, men det virker ikke som om det har noe å si for de unge leserne om boken er på bokmål eller nynorsk, ifølge Bjarte Bakken i ”Foreningen Les!”, som står bak kåringen. Selv om de fleste skolene som var med på å bestemme årets vinnerbok bruker bokmål, valgte de altså en nynorskbok som favoritt.

- Målformen betyr ingenting for leserne. Det er selve innholdet som avgjør om de unge foretrekker en bok framfor en annen. Hvis de mener at boken er god, glemmer de hvilket språk den er på, sier Bakken.

Bakken legger til at kriterier som pleier å bli tatt hensyn til når elevene skal velge favorittbok at den helst ikke må ha noen dødpunkter, at teksten må ha et ungdommelig språk og at boken ikke er for lang å lese.

- Dette er både guttene og jentene helt enige om, viser det seg. De er også opptatt av at de som har lese-vansker skal kunne ha utbytte av boken, sier han.

Lov med banning

Prisen ble første gang delt ut på Lillehammer i 2007. Det er ”Foreningen Les!” som sammen med litteraturfestivalen står bak denne kåringen av ungdomsbøker. U-prisen ble delt ut på Kulturhuset Banken kl. 14 i ettermiddag, der alle de fem nominerte forfatterne var samlet.

Tidligere har forfatteren bak bøkene om Pitbull-Terje også vunnet prisen, og han var til stede under utdelingen. Han mener at de unge tåler et ganske tøft språk i bøkene, og at det kanskje er med på å identifisere seg med personene i boken. Han synes derfor språket i bøkene som de skal passe til den språkbruken som de selv kjenner.

- Det er klart at det må være noe banning i bøkene, for det er faktisk slik virkeligheten er, sier Lund Eriksen.

Også årets prisvinnerbok ”Marki Markco” har fått kritikk fra den voksne delen av befolkningen for å være i groveste laget for unge.

Boken er en spenningsroman for ungdom, og både kjærlighet og action er viktige ingredienser.


Skoleelevene bestemmer

Sju klasser fra hele landet blir valgt ut til å være i juryen. Hver av klassene stemmer frem den boken som de synes er best. Dette skjer i regi av Den kulturelle skolesekken, og klassene blir valgt ut blant sju fylker. Dette går på rundgang, slik at alle skoleelever i landet har mulighet for å være med.

Skoleklasse-elevene får i alt fem bøker å lese, som er valgt ut av en nominasjonsjury. En av bøkene må være en bildebok, de andre fem er rene ungdomsbøker. Så er det opp til klassene å lese bøkene.

De får med seg en profesjonell kulturkritiker som hjelper dem med å finne hvilke kriterier som skal være for å bli beste bok. Det er altså klassen selv som velger kriterier.

Ifølge Bjarte Bakken i ”Foreningen Les!” er ungdommene opptatt av at bøkene de leser må være spennende, humoristiske og gi både en følelse av adspredelse og orginalitet.

- Elevene synes det er viktig å kjenne seg igjen i historiene, men også at det skjer noe helt nytt, sier Bakken.

Til slutt er det en storjury som består v to elever fra hver av skolene, som stemmer fram en vinner. Alt blir altså avgjort av de unge.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB