Kanye West åpner opp om sin bipolare lidelse

Rapperen forteller om sin opplevelse av diagnosen, og debatten rundt mental helse i et nytt intervju med David Letterman.

FILE PHOTO: Rapper Kanye West arrives at the 2016 MTV Video Music Awards in New York

SNAKKER UT: Kanye West fikk diagnosen bipolar-lidelse for to år siden, nå åpner han opp om den i nytt intervju.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Kanye West (41) er en av gjestene i David Lettermans Netflix-serie «Min neste gjest trenger ingen introduksjon», som blir tilgjengelig på fredag. Korte klipp fra seansen har blitt sluppet i sosiale medier, men allerede har flere amerikanske medier fått tilgang til store deler av intervjuet.

Blant dem er Entertainment Tonight. Nettstedet skriver at blant temaene rapperen tar opp er hans egen mentale helse, og hvordan han lever med diagnosen bipolar lidelse.

– Om du ikke tar medisiner hver dag som holder deg i en bestemt tilstand, så har du potensial til å bygge seg opp så du kan ende på sykehus. Du kan til og med bli utilregnelig, som TMZ ville sagt, sier han ifølge nettstedet.

People kobler det til intervjuet rapperen gjorde i TMZ sine lokaler i 2018, da han blant annet kalte slaveriet for et valg.

– Dette er min personlige opplevelse, som jeg har hatt gjennom de siste to årene. Jeg har kun hatt diagnosen i to år, understreker West videre til Letterman.

Bipolar lidelse er ifølge Helsedirektoratet en psykisk lidelse som gjør at både humør og aktivitetsnivå svinger mer enn hva andre mennesker opplever. Bipolar betyr to poler, hvor den ene polen er mani/hypomani eller oppstemthet og den andre depresjon (nedstemthet).

«En emosjonell prosess»

Spekulasjonene rundt Wests mentale helse startet i 2016 da rapperen avbrøt sin daværende turné med albumet «The life of Pablo», og ble innlagt på sykehus. Først på coveret av sitt forrige album «Ye» kom tilsynelatende bekreftelsen, ifølge People. På coveret sto det: «Jeg hater å være bipolar, det er fantastisk».

I intervjuet kommer det frem at han først fant bildet på Instagram, men kjente seg igjen, skriver Pitchfork.

– Når du bygger deg opp så kommer personligheten din mer til syne. Du blir nesten ungdom i uttrykket igjen, eller på grensen til det, forklarte han.

West bruker ordet episode om tilstanden når noe bygger seg opp. Han sier at episodene kan ende i blant annet sykehusinnleggelse, slik det gjorde i 2016.

– Når du er i den tilstanden så er du hyper-paranoid til alt. Alle er skuespillere, dette er min opplevelse, andre kan ha andre erfaringer. Alt er en konspirasjon. Du føler at myndighetene setter chiper i hjernen din. Du føler du blir tatt opp. Du føler alle disse tingene, beskriver han i intervjuet.

Også rapperens kone Kim Kardashian West (38) har den siste tiden åpnet opp om Wests helse. I april var hun på forsiden av amerikanske Vogue. Da fortalte hun at årene hvor rapperen har jobbet med sin mentale helse har vært en «emosjonell prosess».

– Akkurat nå er han rolig, men vi merker når «episoder» er på vei, sa hun da.

Metropolitan Museum of Art Costume Institute Gala - Met Gala - Camp: Notes on Fashion- Arrivals - New York City, U.S. – May 6, 2019 -Kim Kardashian and Kanye West

PÅ RØD LØPER: Ekteparet West sammen på Met-gallaen i New York tidligere i mai.

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Ifølge Rådet for psykisk helse deles bipolar lidelse inn i to kategorier, bipolar 1 og 2. Kategori en utløses ofte etter en eller flere depresjoner, skriver de på sine hjemmesider. Etter depresjonen kommer en aktiv periode som ofte starter med lite søvn og at man går på «høy gir», heter det videre. For kategori 2 går også perioden med depresjon over i en tilstand av oppstemthet og økt energi. De kalles hypomani, og er ikke like sterke som mani, skriver de.

Årsaken til lidelsen er trolig genetisk, ifølge rådet, og sykdommen kommer hos noen til syne etter perioder med mye stress.

– Det er som en forstuet hjerne

Grunnen til at West nå velger å prate om sin diagnose er for å fjerne stigmaet og tabuene rundt mental helse.

– Dette er som en forstuet hjerne, det kan sammenliknes med en forstuet ankel. Om noen har en forstuet ankel, så vil du ikke presse den personen forbi deres grense. Men med oss, vil hjernen vår nå et punkt hvor den forstues, så vil folk presse deg videre, mener han.

Allerede i desember i fjor tok rapperen til Twitter for å gjøre diskusjonen rundt mental helse bredere, ifølge nettstedet NME.

Laster Twitter-innhold

«Ingen velger å ende opp på mental sykehus og med diagnose på en psykisk lidelse, men gud valgte meg til å gjennomføre denne reisen offentlig, og den er vakker.» skrev han.

Laster Twitter-innhold

«Jeg har muligheten til å selv oppleve hvordan folk med psykiske lidelser blir skrevet ut av samfunnet. Ikke hør på ham, han er gal», fortsatte han.

Laster Twitter-innhold

«Jeg klandrer ikke folk for å ikke vite hvordan de skal gripe dette fatt, med det sagt vil vi som samfunn lære hvordan sammen», avsluttet han.

Kulturstrøm

 • Planlegger ny Live Aid

  Trettifem år etter at verdens popstjerner holdt Live Aid-konserter til inntekt for nød i Afrika, planlegges en ny massiv musikkmønstring. Denne gangen er det kampen for å oppnå FNs klimamål som skal motivere musikere og publikum til å skaffe penger. Prosjektet har fått tittelen «Global Goal Live», og er planlagt holdt på fem kontinenter 26. september 2020, melder CNN.

  Bob Geldof Live Aid 1985
  Foto: JOE SCHABER / Ap
 • Ny skeiv samisk organisasjon

  I går ble det etablert en ny skeiv samisk organisasjon. Garmeres – Queer Sami Organisation er en organisasjon av og for skeive samer på tvers av landegrenser, og skal jobbe for skeive samers rettigheter. Garmeres er sørsamisk for stolt.

  Garmeres skeive samer
  Foto: Stina Aletta Aikio