NRK Meny
Normal

Kantarellpai

Høsten betyr for mange å ha fryseren full av selvplukka sopp. Bruk litt av fangsten til å lage Kokke-Lises fristende Kantarellpai.

Kantarellpai
Foto: NRK

4-6 pers:

 

Paideig:

250 g hvetemel

125 g smør, romtemperert

1 dl vann

 

Fyll:

300 g kantareller, renset

2 store sjalottløk, finhakket

2 hvitløkfedd, finhakket

3 dl creme fraiche eller matfløte

3 egg

3 dl revet ost

salt og kvernet pepper

olje til steking

 

Topp:

200 - 300 g kantareller, renset

en liten bunt gressløk

god spekeskinke i tynne skiver

olje eller smør til steking

 

Bland alle ingrediensene til peideigen raskt sammen til en smidig deig. Pakk den godt inn i plastfilm og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Kjevle ut deigen på et melet bord og kle en paiform (ca. 24 cm) med deigen. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet ved 200 grader i 5-10 minutter. Del soppen i biter og fres den i litt olje ved høy varme. Tilsett sjalottløk, hvitløk, salt og pepper og ha soppen over i paiskallet. Visp sammen creme fraiche, egg, salt og pepper i en bolle. Hell blandingen over soppen og dryss over osten. Stek paien ved 200 grader i ca. 35 minutter. Stek kantarellene til toppingen og smak til med salt og pepper. Tilsett hakket gressløk og fordel sopp over paien. Legg på tynne skiver spekeskinke og server paien varm med en god salat.

 

Tips:

Annen sopp kan også brukes.

Tilsett litt finhakket timian i fyllet.

Noen klatter med ricotta eller skiver med parmesan gjør seg på toppen, gjerne sammen med litt sjalottløk eller rødløk i tynne skiver.

Paideigen kan også brukes til andre paier.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".