Hopp til innhold

Kantarellpai

Høsten betyr for mange å ha fryseren full av selvplukka sopp. Bruk litt av fangsten til å lage Kokke-Lises fristende Kantarellpai.

Kantarellpai
Foto: NRK

4-6 pers:

 

Paideig:

250 g hvetemel

125 g smør, romtemperert

1 dl vann

 

Fyll:

300 g kantareller, renset

2 store sjalottløk, finhakket

2 hvitløkfedd, finhakket

3 dl creme fraiche eller matfløte

3 egg

3 dl revet ost

salt og kvernet pepper

olje til steking

 

Topp:

200 - 300 g kantareller, renset

en liten bunt gressløk

god spekeskinke i tynne skiver

olje eller smør til steking

 

Bland alle ingrediensene til peideigen raskt sammen til en smidig deig. Pakk den godt inn i plastfilm og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Kjevle ut deigen på et melet bord og kle en paiform (ca. 24 cm) med deigen. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet ved 200 grader i 5-10 minutter. Del soppen i biter og fres den i litt olje ved høy varme. Tilsett sjalottløk, hvitløk, salt og pepper og ha soppen over i paiskallet. Visp sammen creme fraiche, egg, salt og pepper i en bolle. Hell blandingen over soppen og dryss over osten. Stek paien ved 200 grader i ca. 35 minutter. Stek kantarellene til toppingen og smak til med salt og pepper. Tilsett hakket gressløk og fordel sopp over paien. Legg på tynne skiver spekeskinke og server paien varm med en god salat.

 

Tips:

Annen sopp kan også brukes.

Tilsett litt finhakket timian i fyllet.

Noen klatter med ricotta eller skiver med parmesan gjør seg på toppen, gjerne sammen med litt sjalottløk eller rødløk i tynne skiver.

Paideigen kan også brukes til andre paier.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP