NRK Meny
Normal

Kanskje verdens første sangfugl

Den levde samtidig med dinosaurene og sang høyere enn dem. Nå har forskere fra universitetet i Texas funnet ut at den store fuglen Vegavis iaa trolig var verdens aller første sangfugl.

Kanskje er dette verdens eldste sangfugl

Kanskje er dette verdens første sangfugl. Bildet er fra Texas Universitet

Fossilen fra fuglen ble funnet i Antarktis, og det er forskere ved Texas-universitetet som nå har analysert funnet.

Fugler som lever nå, lager lyd med et organ som kalles syrinks. Forskerne mener nå at de har funnet den aller eldste syrinksen. Og den ble funnet i et fossil fra Antarktis, skriver forskerne i en pressemelding.

Sangfugl fra dinosaurusenes tid

Slik så stemmeorganet til fuglen ut. Bildet er fra Texas Universitet

Stemmeorganet tilhørte den utdødde andelignende arten Vegavis iaai, som altså levde samtidig som dinosaurene for mer enn 66 millioner år siden, skriver nettstedet forskning.no.

Dinosaurer og fugler er nært beslektet, og denne fuglearten begynte etterhvert å fly. Det var da sangstemmen kom, mener forskerne.

Lyd utviklet sent

Teorien om at fuglene stammer fra dinosaurer har fått stor støtte hos forskere etterhvert. Små kjøttetende dinosaurer og fugler har ifølge kinesiske forskere mer enn 120 fellestrekk som ikke finnes hos andre dyr.

– Dette er enda et skritt nærmere for å finne ut hvordan dinosaurer lød og også en mulighet for oss til å finne ut mer om fuglers utvikling, sier Julia Clarke som er paleontolog ved Texas-universitetet. Hun har ledet analysene av stemmeorganet.

Det virker også som om stemmen kom da arten ble flyvedyktig, og dette forklarer hvorfor dinosaurene ikke hadde lignende lyder, sier forskeren. Hun tror dinosaurene lød mer som strutser og ikke som sangfugler.

– Forskjellige måter å kommunisere gjennom fjærpryd på er jo tydelig hos dinosaurer og fugler som levde mye tidligere. At lyd ser ut til å utvikle seg så sent, er uventet, sier professor Jørn Harald Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo til forskning.no

.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck