Hopp til innhold

Kanskje verdens første sangfugl

Den levde samtidig med dinosaurene og sang høyere enn dem. Nå har forskere fra universitetet i Texas funnet ut at den store fuglen Vegavis iaa trolig var verdens aller første sangfugl.

Kanskje er dette verdens eldste sangfugl

Kanskje er dette verdens første sangfugl. Bildet er fra Texas Universitet

Fossilen fra fuglen ble funnet i Antarktis, og det er forskere ved Texas-universitetet som nå har analysert funnet.

Fugler som lever nå, lager lyd med et organ som kalles syrinks. Forskerne mener nå at de har funnet den aller eldste syrinksen. Og den ble funnet i et fossil fra Antarktis, skriver forskerne i en pressemelding.

Sangfugl fra dinosaurusenes tid

Slik så stemmeorganet til fuglen ut. Bildet er fra Texas Universitet

Stemmeorganet tilhørte den utdødde andelignende arten Vegavis iaai, som altså levde samtidig som dinosaurene for mer enn 66 millioner år siden, skriver nettstedet forskning.no.

Dinosaurer og fugler er nært beslektet, og denne fuglearten begynte etterhvert å fly. Det var da sangstemmen kom, mener forskerne.

Lyd utviklet sent

Teorien om at fuglene stammer fra dinosaurer har fått stor støtte hos forskere etterhvert. Små kjøttetende dinosaurer og fugler har ifølge kinesiske forskere mer enn 120 fellestrekk som ikke finnes hos andre dyr.

– Dette er enda et skritt nærmere for å finne ut hvordan dinosaurer lød og også en mulighet for oss til å finne ut mer om fuglers utvikling, sier Julia Clarke som er paleontolog ved Texas-universitetet. Hun har ledet analysene av stemmeorganet.

Det virker også som om stemmen kom da arten ble flyvedyktig, og dette forklarer hvorfor dinosaurene ikke hadde lignende lyder, sier forskeren. Hun tror dinosaurene lød mer som strutser og ikke som sangfugler.

– Forskjellige måter å kommunisere gjennom fjærpryd på er jo tydelig hos dinosaurer og fugler som levde mye tidligere. At lyd ser ut til å utvikle seg så sent, er uventet, sier professor Jørn Harald Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo til forskning.no

.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.