Kanskje verdens første sangfugl

Den levde samtidig med dinosaurene og sang høyere enn dem. Nå har forskere fra universitetet i Texas funnet ut at den store fuglen Vegavis iaa trolig var verdens aller første sangfugl.

Kanskje er dette verdens eldste sangfugl

Kanskje er dette verdens første sangfugl. Bildet er fra Texas Universitet

Fossilen fra fuglen ble funnet i Antarktis, og det er forskere ved Texas-universitetet som nå har analysert funnet.

Fugler som lever nå, lager lyd med et organ som kalles syrinks. Forskerne mener nå at de har funnet den aller eldste syrinksen. Og den ble funnet i et fossil fra Antarktis, skriver forskerne i en pressemelding.

Sangfugl fra dinosaurusenes tid

Slik så stemmeorganet til fuglen ut. Bildet er fra Texas Universitet

Stemmeorganet tilhørte den utdødde andelignende arten Vegavis iaai, som altså levde samtidig som dinosaurene for mer enn 66 millioner år siden, skriver nettstedet forskning.no.

Dinosaurer og fugler er nært beslektet, og denne fuglearten begynte etterhvert å fly. Det var da sangstemmen kom, mener forskerne.

Lyd utviklet sent

Teorien om at fuglene stammer fra dinosaurer har fått stor støtte hos forskere etterhvert. Små kjøttetende dinosaurer og fugler har ifølge kinesiske forskere mer enn 120 fellestrekk som ikke finnes hos andre dyr.

– Dette er enda et skritt nærmere for å finne ut hvordan dinosaurer lød og også en mulighet for oss til å finne ut mer om fuglers utvikling, sier Julia Clarke som er paleontolog ved Texas-universitetet. Hun har ledet analysene av stemmeorganet.

Det virker også som om stemmen kom da arten ble flyvedyktig, og dette forklarer hvorfor dinosaurene ikke hadde lignende lyder, sier forskeren. Hun tror dinosaurene lød mer som strutser og ikke som sangfugler.

– Forskjellige måter å kommunisere gjennom fjærpryd på er jo tydelig hos dinosaurer og fugler som levde mye tidligere. At lyd ser ut til å utvikle seg så sent, er uventet, sier professor Jørn Harald Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo til forskning.no

.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.