Kanskje verdens første sangfugl

Den levde samtidig med dinosaurene og sang høyere enn dem. Nå har forskere fra universitetet i Texas funnet ut at den store fuglen Vegavis iaa trolig var verdens aller første sangfugl.

Kanskje er dette verdens eldste sangfugl

Kanskje er dette verdens første sangfugl. Bildet er fra Texas Universitet

Fossilen fra fuglen ble funnet i Antarktis, og det er forskere ved Texas-universitetet som nå har analysert funnet.

Fugler som lever nå, lager lyd med et organ som kalles syrinks. Forskerne mener nå at de har funnet den aller eldste syrinksen. Og den ble funnet i et fossil fra Antarktis, skriver forskerne i en pressemelding.

Sangfugl fra dinosaurusenes tid

Slik så stemmeorganet til fuglen ut. Bildet er fra Texas Universitet

Stemmeorganet tilhørte den utdødde andelignende arten Vegavis iaai, som altså levde samtidig som dinosaurene for mer enn 66 millioner år siden, skriver nettstedet forskning.no.

Dinosaurer og fugler er nært beslektet, og denne fuglearten begynte etterhvert å fly. Det var da sangstemmen kom, mener forskerne.

Lyd utviklet sent

Teorien om at fuglene stammer fra dinosaurer har fått stor støtte hos forskere etterhvert. Små kjøttetende dinosaurer og fugler har ifølge kinesiske forskere mer enn 120 fellestrekk som ikke finnes hos andre dyr.

– Dette er enda et skritt nærmere for å finne ut hvordan dinosaurer lød og også en mulighet for oss til å finne ut mer om fuglers utvikling, sier Julia Clarke som er paleontolog ved Texas-universitetet. Hun har ledet analysene av stemmeorganet.

Det virker også som om stemmen kom da arten ble flyvedyktig, og dette forklarer hvorfor dinosaurene ikke hadde lignende lyder, sier forskeren. Hun tror dinosaurene lød mer som strutser og ikke som sangfugler.

– Forskjellige måter å kommunisere gjennom fjærpryd på er jo tydelig hos dinosaurer og fugler som levde mye tidligere. At lyd ser ut til å utvikle seg så sent, er uventet, sier professor Jørn Harald Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo til forskning.no

.

Kulturstrøm

 • Lager tingingsverket til VossaJazz

  Gitaristen Hedvig Mollestad Thomassen får det prestisjefylte oppdraget med å skrive bestillingsverket til neste års festival. Hun sier til NRK at hun nå går i tenkeboksen for å pønske ut format og besetning. Uroppføring blir 13. april 2019.

  Hedvig Mollestad Thomassen
 • Norsk stjerneskudd på Berlinalen

  Den norske skuespilleren Ine Marie Wilmann har gjort sterkt inntrykk på Berlinalens talent-jury, skriver Rushprint. Hennes innsats i rollen som kunstløperen Sonja Henie har gitt henne plass blant ti skuespillere som skal få spesiell oppmerksomhet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin i januar. Filmen «Sonja» har premiere på norske kinoer første juledag.

  Laster Twitter-innhold
 • Andsnes Grammy-nominert

  Pianisten Leif Ove Andsnes er nominert i klassen for kammermusikk for plata «The Rite of Spring, Concerto for two Pianos». Plata inneholder verk av Stravinskij for firhendig piano. De andre to hendene tilhører Marc-André Hamelin.

  Leif Ove Andsnes