Kanskje får vi barn til jul?

Gjennom ett år følger vi kjæresteparet Anne og Lene. De undersøker ulike alternative måter å få barn på. Begge er de 44 år gamle. Vil de lykkes med å få omsorgen for et barn selv om de er lesbiske?

Lene Gulbrandsen og Anne Øfsti ønsker seg barn.
Foto: Kenneth Elvebakk

 

Anne og Lene prøver flere måter å få barn på

I ett år følger vi kjæresteparet Anne Øfsti og Lene Gulbrandsen. De går gjennom ulike alternative måter å få barn på. Begge er 44 år. Spørsmålet er om de kan lykkes med å få omsorgen for barn selv om de er lesbiske? På kjøleskapet hjemme hos dem henger et bilde av ti år gamle Michelle fra Filippinene - en jente de har fjernadoptert.

– Vi synes vi har så mange ressurser og vi har lyst til å dele dem og lyst til å ha barn rundt oss på en mer forpliktende og tilstedeværende måte enn bare besøk, sier Anne.

En liten jente fra Kina?

Anne Øfsti er familieterapeut og kursholder, og for tiden skriver hun på en doktoravhandling om terapeuters bilder av kjærlighet i parterapi. Nå vil hun prøve å adoptere en jente fra Kina - som enslig. Anne er selv adoptert fra Sør-Korea og tror det er fint for barnet at det likner på henne.

– Jeg tenker at hvis hun og jeg går på gaten, er i barnekor, eller møter opp for første gang i ulike situasjoner, så unngår vi at det at hun er adoptert skal være det første inntrykket andre har om oss, sier Anne.

Nye regler fra kinesiske myndigheter fratar plutselig i praksis enslige muligheten til å adoptere barn. Loven sier også at lesbiske og homofile ikke godtas som adopsjonssøkere, verken i Norge eller i Kina. Anne har tidligere vært gift med en mann og oppgir derfor "skilt" i søknadspapirene.

– Det er jo det som er noe av det vanskelige ved denne adopsjonsprosessen, og som gjør at det kanskje ikke blir noe av, fordi jeg nettopp er blitt samboer med Lene, sier Anne.

En vietnameser med krøller?

Lene Gulbrandsen jobber til daglig som kundekonsulent og konseptutvikler i et datafirma. Siden ikke Anne får adoptere barn, så vil Lene prøver å bli gravid med hjelp fra StorkKlinik i København og en vietnamesisk sæddonor.

– Det går an å bestille det som kalles etnisk sæd og det må spesialbestilles, sånn at dette eventuelle barnet kan likne litt både på Lene og på meg. Og så fikk vi beskjed på mail at de hadde funnet en vietnameser. Så nå er det ti porsjoner som ligger klar. Vi kaller det ti porsjoner gylden sæd, ler Anne.

Det er nå født totalt 1252 barn med hjelp fra StorkKlinik, og 146 av disse barna er født av lesbiske kvinner fra Norge. Utfordringen er at ingen av disse kvinnene er over 44 år. Kan Lene slå rekorden?

Grunnen til at Lene søker hjelp i Danmark er at verken lesbiske eller enslige kvinner får hjelp til å bli inseminert i Norge.

Fosterhjem eller avlastningshjem?

Anne og Lene sender en søknad til Fosterhjemtjenesten. De får en overraskende telefon fra en saksbehandler som sier til Lene at det er uhyre sjelden at Fosterhjemtjenesten plasserer barn til par av samme kjønn.

– Hvorfor ringer de ikke til oss og sier: så hyggelig at dere har lyst til å stille opp, kan dere komme hit på en samtale, og så fortelle oss at det kan være så og så vanskelig å bli fosterhjem, men kunne vi tenke oss å være avlastningshjem? For det er ganske greit, sier Lene lettere oppgitt.

– Paradokset for meg er at jeg sitter i en posisjon hvor jeg utdanner og veileder disse menneskene. Jeg er god nok som underviser, jeg er god nok som veileder og foredragsholder, men jeg er ikke god nok til å være fosterhjemsforeldre sammen med Lene, sier Anne.

De erfaringene Anne og Lene gjør, viser at offentlig forvaltning henger etter i forhold til å møte homofile og lesbiske og vurdere dem som like gode foreldre som heterofile. Bare i Oslo er det i dag 23 barn som står i kø for å få fosterhjem, og det er enda flere barn som venter på et besøkshjem. I følge Statistisk Sentralbyrå, så var det 40 400 barn og unge som fikk hjelp fra barnevernet i Norge i 2006. Det er nesten 1200 flere barn enn året før.

Anne og Lene håper likevel at de kan delta på et PRIDE-kurs etter jul og bli vurdert som mulige fosterforeldre for et barn, og kanskje kan de være avlastningshjem. For de vil så gjerne gi et barn en helt ny hverdag!

”Kanskje får vi barn til jul?”

Anne og Lene prøver flere måter å få barn på

Regi: Kenneth Elvebakk

Teknisk regi: Hans-Ole Hummelvoll

Konsulenter: Lars-Helge Myklebust og Hege Dahl

NRK P2

  • lørdag 15. desember kl. 10:03 og
  • søndag 16. desember kl. 21:03

 

Kulturstrøm

  • «Friends» 25 år

    Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

    - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.
  • Facebook kvitter seg med apper

    Facebook har kvittet seg med tusenvis av apper som feilaktig kan ha misbrukt brukernes personopplysninger, opplyser nettsamfunnet fredag, skriver Washington Post. Facebook startet en prosess i vår, som tiltak etter episoden med Cambridge Analytica.