Kaninkostyme stjal oppmerksomheten under Oscar-utdelingen

Komidronning Melissa McCarthy delte ut prisen for beste kostymedesign i en kjole dekket av plysjkaniner. Nå vil flere at hun skal bli vertinne for neste års Oscar-utdeling.

91st Academy Awards - Oscars - Hollywood

Skuespiller og komiker Melissa McCarthy får ros for sin originale fremføring under den 91. Oscarutdelingen natt til mandag.

Foto: Mike Blake / Reuters

Et antrekk inspirert av det 17. århundrets engelske kongehus kombinert med små, lodne kosekaniner.

Skuespiller og komiker Melissa McCarthy kapret showet da hun delte ut prisen for beste kostymedesign under den 91. Oscar-utdelingen natt til mandag.

– Disse kostymemakerne skaper tidsriktig og troverdig bekledning samtidig som de ikke flytter fokuset bort fra historien, sa McCarthy mens kameraet fokuserte på kanin-hånddukken hennes.

91st Academy Awards - Oscars - Hollywood

Skuespiller og komiker Melissa McCarthy brukte en kanin-hånddukke til å annonsere vinneren av prisen for beste kostymedesign, etterfulgt av høylytt latter fra salen.

Foto: Mike Blake / Reuters

Deretter delte hun ut prisen til kostymedesigner Ruth E. Carter for filmen «Black Panther».

Høydepunktene fra Oscar-utdelingen.

Høydepunktene fra Oscar-utdelingen.

Foreslår McCarthy som Oscar-vertinne

Antrekket er et tydelig vink til dramakomedien «The Favourite», som utspiller seg rundt det engelske kongehuset på 1700-tallet. Filmen var på forhånd nominert til ti priser.

Dronning Anne, spilt av Olivia Colman, har 17 plysjkaniner som representerer alle hennes mislykkede svangerskap. Colman vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Nå får McCarthy ros for sin originale opptreden i sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

«Melissa McCarthy og en kanin-hånddukke vant nettopp prisen for beste Oscar-prisutdeler», skriver den Texas-baserte TV-stasjonen WFAA.

Laster Twitter-innhold

« ... I det minste kan vi sove godt i natt, vel vitende om at et mesterverk vant prisen for best kledd», skriver en annen Twitter-bruker.

Mange har også foreslått henne som vertinne for neste års prisutdeling.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

«Vær så snill og gjør Melissa McCarthy til vertinne hvert år! Jeg elsker kaninsløret og hånddukke-ferdighetene hennes», skriver én på Twitter.

Utfordret mannlig moteideal

Kaninkostymet var ikke det eneste antrekket som overrasket under prisutdelingen.

Alles øyne var rettet mot entertaineren Billy Porter da han troppet opp i en bekledning som kombinerte to klassiske rød løper-antrekk: en sort smokingjakke med et ballkjoleaktig skjørt, signert designeren Christian Siriano.

Billy Porter
Foto: Richard Shotwell / AP

Til motemagasinet Vogue sier Porter at han ønsker å utfordre det tradisjonelle mannlige moteidealet.

– Hva er maskulinitet? Hva innebærer det? Kvinner bruker bukser hver dag, men i det sekundet en mann tar på seg en kjole skaper det oppstandelse.

Porter, som ved flere anledninger har eksperimentert med kombinasjonen av feminin og maskulin mote, sa også at han ventet at antrekket kom til å skape reaksjoner blant folk.

– Folk kommer til å bli veldig ukomfortable med min sorte bakdel i en ballkjole. Men det er min sak og ingen andres.

Også Porter hylles i sosiale medier for sitt originale stilvalg, og det mange beskriver som en spektakulær entré på den røde løperen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Se flere av de ekstravagante antrekkene på den røde løperen her.

Kulturstrøm

 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Eneste Caravaggio-veggmaleri selges

  I januar skal den unike Villa Aurora, med det eneste veggmaleriet som finnes av Caravaggio, auksjoneres ut, med et åpningsbud på 500 millioner euro, melder The Guardian. Veggmaleriet finnes i et hus sentralt i Roma, der taket i et av rommene er malt av den italienske 1500-tallskunstneren.

  Maleriet er 2,75 meter bredt, forestiller Jupiter, Neptun og Pluto og ble bestilt av kardinalen Francesco Maria Del Monte på 1500-tallet.

  Den italienske staten har forkjøpsrett dersom de kan akseptere salgssummen.

  Bygningen, Villa Aurora, rommer også andre antikviteter og fresker, blant annet av Guercino. Salget skjer etter en lang arvetvist som kom i kjølvannet av at husets eier, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, døde i 2018 (NTB).