NRK Meny
Normal

Kan miste 50 millioner

Staten går glipp av 50 millioner sponsorkroner hvis ikke bygging av nytt veksthus i Botanisk hage snart blir satt i gang.

Botanisk hage

Bestyrer Jens Holmboe skrev i Aftenposten 7.mai 1930: 'Vi bør få et nytt veksthus, så vi kan få anledning til å vise publikum våre tropiske planter i all deres prakt. Under de nuværende forhold er plassen for trang til det.'

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Siden 1930 har Universitetet i Oslo arbeidet for å få nytt veksthus i Botanisk hage.

I fjor gav finansmannen Jens Ulltveit-Moes tilsagn om 50 millioner kroner i støtte, under forutsetning av at det blir en rask utvikling i prosjektet.

- Må skje noe snart

Men årets statsbudsjett gir ikke rom for igangsetting av bygging, og spørsmålet er da hvor lenge finansmannen vil la tilbudet stå.

- Det står ikke i all evighet. Jeg hadde trodd at staten ville bevilge resten av pengene i år, men det har de ikke gjort. Hvis det ikke skjer noe innen to eller tre år er nok prosjektet dødt, og da er det ikke lenger bruk for mine penger, sier Ulltveit-Moe.

Mange om beinet

Jens Ulltveit-Moe

Jens Ulltveit-Moe

Foto: NRK

Men de politiske myndighetene vil ikke la seg diktere av en sponsor. Politisk rådgiver Kyrre Lekve i Kunnskapsdepartementet forteller at det er mange prosjekter som konkurrerer om de samme midlene.

- Det er mange veldig gode prosjekter i Norge som ligger i denne kategorien av universitets- og høyskolebygg. Derfor kan vi ikke bare basere oss på hvem som har private sponsorer som setter kniven på strupen, vi må prøve å se dette i en helhet.

Lekve forteller at han ikke kan love rask utvikling i prosjektet, men sier at konjunktursituasjonen nå kan bidra til at det blir åpning for flere bygningsprosjekter i offentlig regi.

Kyrre Lekve

Kyrre Lekve (SV)

Foto: regjeringen.no

- Til syvende og sist er det en prioriteringssak. Det som er viktig å merke seg er at vi har kommet i gang med arbeidet nå. Konjunktursituasjonen er nå slik at det er flere åpninger for å sette i gang bygningsprosjekter i offentlig regi nå enn det var under den verste høykonjunkturperioden, sier Lekve.

- På tide

Det er nesten 80 år siden Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo startet arbeidet for å få nytt veksthus i Botanisk hage.

- Da er det på tide at en søkkrik stat bidrar noe til et spennende prosjekt på Oslo øst, sier avslutter investor og kulturmesén Jens Ulltveit-Moe.

Naturhistorisk museum har laget en nettside om saken, med avisutklipp fra 1930-tallet og frem til i dag:
"Veksthussaken" i Botanisk hage

Kulturstrøm

  • Ariana Grande covret Aretha

    Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen (som kom samme dag Grande gir ut sitt nye album «Sweetener».)

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.