NRK Meny
Normal

Kan Magnus Carlsen slå hele Norge?

I kveld skal verdens beste sjakkspiller måle krefter mot et samlet norsk folk.

Magnus Carlsen og Abid Raja

TAP: I 2009 ble Abid Raja gruset av Magnus Carlsen. Sammen med 15 politikerkollegaer har han på søndag mulighet til å få sin revansje.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / NTB scanpix

Søndag er det klart for et tre timer langt underholdningsshow, når verdensmester Magnus Carlsen møter en brokete forsamling av underholdere, politikere, sjakkspillere og idrettsfolk.

Men den største kampen blir mellom verdens beste sjakkspiller og det norske folk.

Ingrid Gjessing Linhave og Kåre Magnus Bergh leder det direktesendte underholdningsshowet «Kongen av sjakk», som sendes søndag klokka 1955 på NRK1.

På politikerlaget er Abid Raja (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) blant dem som har en del sjakkerfaring. Begge var i NRKs studio da Magnus Carlsen sikret seg verdensmestertittelen. Og begge opplevde i 2009 å tape mot Carlsen i en oppvisningskamp. Solhjell holdt ut lengst av de to politikerne.

Kongen av Sjakk

MESTERMØTE: Magnus Carlsen spiller mot hele Norge i et underholdningsshow ledet av Kåre Magnus Bergh og Ingrid Gjessing Linhave.

Foto: NRK

Møter hele folket

Magnus Carlsen skal simultant spille åtte sjakkpartier. Ett av partiene er mot det norske folk, som ved hjelp av gratisappen «Kongen av sjakk» skal stemme fram hvert enkelt trekk mot verdensmesteren.

I tillegg skal sju grupper med 16 spillere hver møte den 23 år gamle sjakkverdensmesteren fra Lommedalen.

De åtte gruppene består av:

  • Toppolitikere
  • Underholdningsartister
  • Idrettsprofiler
  • Juniorsjakkmestere
  • Programleder Kåre Magnus Berghs eget lag
  • Familien til Magnus Carlsen
  • Folkets lag (forhåndskvalifisert)

Hvert lag har hvert sitt sjakkparti mot Carlsen, og lagenes trekk blir avgjort på demokratisk vis innad i gruppa. Vinneren er det laget som klarer å holde ut lengst.

Ekspertkommentatorer er Torstein Bae, Ole Rolfsrud og Heidi Røneid, som også skal ta for seg statistisk kuriosa underveis. Gjør 12-åringene i Finnmark det bedre enn lærerne i Agder?

Se NRKs miniportrett av Magnus Carlsen, fra bassenget i Chennai til et nytt VM mot Vishy Anand. Reporter: Nils Fredrik Røren, foto/redigering: Geirr Larsen, Nils Fredrik Røren

Har mest tro på juniorsjakkmesterne

Raja forteller til NRK at han, som selv er muslim, lærte å spille sjakk i Iladalen kirke.

– Jeg var aktiv da jeg var yngre, og var med på å ta 3. plass i NM i skolelagssjakk, forteller Raja, som blant annet møtte raneren David Toska i dette mesterskapet.

Senere spilte han på skolelaget da han var student i Oxford i England, og var med på det prestisjefylte oppgjøret mot studentbyrivalen Cambridge.

– Hva er dine styrker og svakheter på brettet?

– Svakhet er vel utålmodighet, mens styrken er engasjement og angrepsvillighet, sier han.

– Hvordan blir det å skulle spille sjakk i en gruppe hvor flertallets beslutning avgjør hva trekket blir?

– Jeg ville ikke ha satset penger på oss politikere, men heller på laget som består av juniorsjakkmestere. Bunnivået vil nok være lavere på deres lag enn hos oss, sier Raja.

Han mener foreldre bør oppfordre barn til å interessere seg for sjakk.

– Det er fantastisk til å øke konsentrasjonsevnen, logisk tenkning, samt at man ser konsekvensene av andres og egen strategi, sier han.

Kulturstrøm

  • Mistenker ikke noe kriminelt

    Politiet i Oman sier til SVT at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt knyttet til den svenske DJ-en og produsenten Aviciis (28) dødsfall. – Vi har all informasjon, og vi vet hva som har skjedd. Vi mistenker ikke noe kriminelt.