Hopp til innhold

Kan ha brukt musikk som inspirasjon

Musikkforsker Benjamin Teitelbaum har studert terrorsiktede Anders Behring Breiviks musikksmak, og mener den kan kaste lys over saken.

Et skilt viser veien til Utøya i nærheten av Tyrifjorden.

Et skilt i nærheten av Tyrifjorden viser veien til Utøya.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

– Musikk har spilt en overraskende stor rolle i terroristens liv, slik det fremstilles i dokumentet han har publisert, sier musikkforskeren Benjamin Teitelbaum fra amerikanske Brown University til NRK.no.

Han er ekspert på musikk innenfor den nasjonalistiske bevegelsen, og holder akkurat nå på å skrive doktoravhandling på emnet.

Musikkforsker Benjamin Teitelbaum.

Musikkforsker Benjamin Teitelbaum ved Brown University.

– Behring Breivik beskriver blant annet hvordan man kan bruke musikk for å holde på inspirasjonen i treningsprosessen til terroraksjonen, sier Teitelbaum.

Flere overlevende fra Utøya har også fortalt at gjerningsmannen hadde plugger i ørene, og det er spekulert i om han lyttet til musikk under udåden .

I dokumentet han har publisert, beskriver han seg i ungdomstiden som hiphoper som holdt avstand til skinheads som var hardrockere.

Nasjonalistiske tekster

Selv fremhever terroristen den svenske, nasjonalistiske artisten Saga som en av sine største inspirasjonskilder.

Anders Behring Breivik i bil på vei til fengslingsmøte.

Anders Behring Breivik i bil på vei til fengslingsmøte.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Saga er en av de mest kjente kvinnelige artistene i det høyreekstreme miljøet, både i Skandinavia og USA.

Teitelbaum mener dette viser at den terrorsiktede hadde sterkere bånd til den hvitnasjonalistiske bevegelsen enn det som har fremkommet.

– Han siterer Sagas tekster, og ber sine etterfølgere om å høre på musikken og pugge tekstene, forteller Benjamin Teitelbaum.

Han tror ikke terroristen ville ha vist at han verdsatte tekstene hennes i så stor grad, hvis han ikke mente at de sa noe «viktig».

– Ikke tradisjonell nynazist

Flere har påpekt at Anders Behring Breivik ikke er en tradisjonell nynazist, men derimot en ekstrem anti-islamist .

Teitelbaum mener at musikken og tekstene terroristen lyttet til og verdsatte, indikerer at han var tettere knyttet til hvitnasjonalistisk tankegang enn det som har fremkommet.

– Mange har hevdet at han drapsmannen ikke har vært opptatt av raseideologi, men musikksmaken hans viser det motsatte, mener Teitelbaum.

Saga spiller en form for popmusikk og har tekster som blant annet advarer om den hvite rases «kommende død» og oppfordrer til hvit «mobilisering».

Et spørsmål om fortolkning

Flere av disse tekstene kan tolkes som oppfordring til vold, ifølge musikkforskeren.

Helene Bøksle

Musikken til Helene Bøksle ble brukt i en av Behring Breiviks Youtube-videoer.

Foto: Hege Bakken Riise/NRK

Teitelbaum mener man ikke dermed kan holde artister ansvarlige for grusomme handlinger.

– Da må oppfordringene i så fall være svært eksplisitte. Straks artistene benytter et bildespråk, blir det et spørsmål om fortolkning, forteller musikkforskeren til NRK.no.

– Det er mye musikk der ute som kan tolkes som en oppfordring til vold. Det er en avstand mellom ord og handling, sier han.

– Hvis det ikke er en direkte oppfordring til vold, må man respektere ytringsfriheten. Man kan ikke skylde på artistene, mener Teitelbaum, som mener man bør være forsiktig med å forsøke å si noe om gjerningsmannens personlighet ut fra musikkpreferanser.

Utnyttet norsk artist

I det publiserte dokumentet har Behring Breivik listet opp klassiske komponister som Wagner, Verdi og Mozart, samt trance og elektronisk musikk.

Han skal spesielt ha fremhevet sangen Lux Aeterna av den britiske komponisten Clint Mansell, som «veldig inspirerende» og at den frembringer en type «emosjonelt raseri».

Blomsterhavet utenfor Oslo domkirke

Blomsterhavet utenfor Oslo domkirke.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Sangen er blant annet brukt i kampscenene i filmen Ringenes Herre.

I en Youtube-video gjerningsmannen har laget, benytter han den norske artisten Helene Bøksles musikk. Bøksle tar avstand fra bruken.

– Jeg har selvsagt aldri godkjent en slik bruk, og tar sterk avstand fra å bli koblet til siktedes meninger eller handlinger. Dette er først og fremst en ufattelig tragedie og mine tanker går til alle de pårørende som er rammet av disse grusomme handlingene, sier Bøksle.

Ifølge NTB kommer det frem i dokumentat at han finner den sørlandske artistens musikk på gammelnorsk svært motiverende og kraftfull.

Musikken er blant annet brukt i tv-spillet Age of Conan.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter