Hopp til innhold

Mor skal ha brent sønnens Picasso for å skjule tyveri

Rumenske etterforskere kan ha funnet rester av stjålne kunstverk signert Picasso, Monet og Matisse i en ovn. Kunst verdt over en milliard kroner kan ha blitt til aske.

Slik så det ut i Rotterdam Kunsthal etter tyveriet i 2012.

Slik så det ut i Rotterdam Kunsthal etter tyveriet i 2012 der syv verdenskjente kunstneres malerier ble stjålet. Nå kan flere av dem ha endt på bålet.

Foto: ROBIN UTRECHT / Afp

Picassos "Harlequin head" er blant de syv savnede maleriene som nå kan være brent opp.

Picassos 'Harlequin head' er blant de syv savnede maleriene som nå kan være brent opp.

Foto: Ap
Henri Matisses "Reading girl in white and yellow".

'Lesende jente i hvitt og gult' signert Henri Matisse kan ha blitt til aske.

Foto: Ap

Sju malerier signert blant annet Monet, Gauguin, Picasso og Matisse ble stjålet fra Rotterdam Kunsthal museum i 2012. Bildene var lånt fra en privat samling i anledning museets 20 års-jubileum, og skal ha en verdi på mellom 100 og 200 millioner euro. Nå skal noen av dem være funnet i Romania, skriver blant annet BBC.

Maleriene, eller rettere sagt det som kan være restene av dem, kan ha blitt funnet av rumenske etterforskere denne uka. Det er mora til den mistenkte tyven som skal ha satt seg fore å ødelegge bevismaterialet da sønnen ble tatt i arrest.

«En forbrytelse mot menneskeheten»

Små fragmenter av lerret og maling, samt kobber- og stålspikre datert pre-20. århundre ble funnet i den mistenktes ovn, forklarer direktøren for Romanias Nasjonalmuseum, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, til nyhetsbyrået AP.

Han kan imidlertid verken bekrefte eller avkrefte at det er de stjålne maleriene fra Rotterdam de har funnet. Men sier at hvis det viser seg å være korrekt, vil være «en forbrytelse mot menneskeheten».

Den mistenkte skal angivelig ha skjult kunstverkene i et øde hus og på en kirkegård. Men da politiet begynte å lete etter maleriene rundt om i landsbyen hennes, skal hun ha gravd dem opp og tent på dem.

– Jeg plasserte kofferten som inneholdt maleriene i ovnen og la inn noe ved, tøfler og gummisko og venta til det hele var brent opp, sier den mistenkte til det rumenske nyhetsbyrået Mediafax.

Den endelige analysen av asken forventes å være klar neste uke. Neste måned skal saken om de stjålne maleriene opp i retten.

Kulturstrøm

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen
 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios