Kan du egentlig stole på sangtekstene?

Nei, Jahn Teigen, det er ingen grunn til å være optimist. Det går nemlig ikke bra til sist.

Faktasjekk av norske artister

FAKTASJEKKET: Ikke alle påstandene i låtene til Lars Vaular, Jahn Teigen, D.D.E. og Raga Rockers tåler dagens lys.

Foto: Scanpix

Når du hører en låt du liker, er det lett å bli så revet med at du tror at alt som synges er sant. Men kan man alltid stole på påstandene? (Er det virkelig ni millioner sykler i Beijing, Katie Melua?)

Med inspirasjon hentet fra Buzzfeeds faktasjekk av hvorvidt hoftene til Shakira lyver eller ikke, har NRK gått norske artister etter i sømmene.

Og funnene viser at grensene mellom fakta og fiksjon er hårfine når norskspråklige artister skal sette ord til musikken sin.

1. «Optimist», Jahn Teigen (1989)

Påstand: «Jeg er en optimist, jeg vet det går bra til sist».

Dom: Feil.

Astronom Anna Kathinka Dalland Evans ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo kan servere følgende kalddusj:

– Omtrent om fem milliarder år vil Solen nærme seg slutten på sin levetid som en stjerne av middels størrelse. Den vil utvide seg kolossalt, forbi banene til de innerste planetene Merker og Venus, og bli en rød kjempestjerne som muligens sluker Jorden helt. Liv på Jorden vil uansett bli umulig, selv om vi ikke blir slukt. Etter hvert vil den røde kjempestjernen, som en gang var Solen, blåse bort mesteparten av de ytre lagene sine, og det som blir igjen av Solen er en liten hvit dvergstjernerest av karbon, opplyser hun.

«Optimist» med Jahn Teigen

2. «Nittenåttifire», deLillos (1991)

Påstand: «Vannet frøys på bursdagen min (…) Og det var kaldt, den kaldeste dagen, overalt. Den kaldeste dagen i 1984».

Dom: Fakta.

Låten er skrevet og framført av deLillos-bassist Lars Fredrik Beckstrøm. Han ble født 22. januar 1960, og dermed påstår han i teksten at hans bursdag, 22. januar 1984, var den kaldeste dagen det året.

Meteorologisk institutt bekrefter at laveste temperatur i 1984 i deLillos' hjemby Oslo ble registrert på Beckstrøms bursdag, 22. januar. Blindern hadde da minus 18,2 grader.

Påstanden om at 22. januar 1984 var «den kaldeste dagen overalt», stemmer imidlertid ikke. Laveste temperatur i Norge dette året ble registert 26. januar, da Røros hadde 40,2 minusgrader.

«Nittenåttifire» med deLillos, framført under Kontorkonsert 2012

3. «Vertigo», Bjørn Eidsvåg (1988)

Påstand: «Vertigo vertigo, mayday mayday. Han vet'kje lenger forskjell på opp og ner. Han trur ikkje lenger på det han ser».

Dom: Fakta.

Vertigo er det medisinske uttrykket for en type svimmelhet der du har en tydelig, men falsk følelse av at du selv eller omgivelsene beveger seg.

Overlege Frederik Goplen ved Haukeland universitetssjukehus sier at Eidsvåg har helt rett, forutsatt at hovedpersonen opplever en forstyrrelse i det vestibulære systemet, det vil si i balanseorganet i det indre øret, balansenerven eller dens forbindelser i sentralnervesystemet.

– Dette kan skje både når man flyr høyt opp i luften og når man dykker. Fenomenet er kjent blant piloter og dykkere, og kalles alternobar vertigo. I noen tilfeller kan vertigo være så kraftig at man ikke er i stand til å vite forskjell på opp og ned.

– Det er beskrevet eksempler på dykkere som har blitt så forvirret av dette at de har svømt nedover i den hensikt å komme seg opp av vannet. En dykker skal ha blitt så forvirret at han trodde at gassboblene han pustet ut gikk nedover, derfor valgte han å svømme den andre veien. Begge påstander er dermed vitenskapelig godkjente, sier overlege Goplen.

«Vertigo» med Bjørn Eidsvåg

4. «Heia T.I.L.», supportersang skrevet av Brynjulf Bjørklid (1986)

Bodø / Glimt - Tromsø 1 - 0

FAKTASJEKKET: Det hersker faktisk tvil om hvorvidt Tromsø IL virkelig er best, til tross for bastante påstander i supporterlåten.

Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Påstand: «Heia TIL, heia TIL, det e TIL som e best uten tvil».

Dom: Feil.

Vi gir ordet til Arne Scheie:

– Det er en ganske tøff påstand, og jeg vet ikke hva den bygges på. Tromsø har aldri vært seriemestere i fotball, bare cupmester i 1986 og 1996, som jo er en bra prestasjon. Men det er ikke noe som tilsier at Tromsø er et bedre lag enn for eksempel Rosenborg, Lillestrøm og Vålerenga i et historisk perspektiv. Og når man ser på årets sesong hittil, så kan man jo ikke på noen måte si at de er best.

5. «E6», D.D.E. (1996)

Påstand: «Han kjæm inn over Svinesund (…) Siste biten inn te Bodø må han gi litt ekstra gass (...) Han kjøre E6, den strakaste vei'n».

Dom: Feil.

Premisset er følgende: En trailersjåfør krysser grensen inn til Norge på E6 ved Svinesund, og han skal til sykehuset i Bodø. Er da E6 «den strakaste veien»?

Politisk rådgiver Line Osfoss i Norges Automobil-Forbund gir tommel ned:

– Ifølge NAF Ruteplanlegger ville den mest effektive reiseruten til den vordende faren vært å kjøre E6 fra Svinesund, men tatt av mot Elverum, kjørt rv. 3 Østerdalen nordover, og så E6 igjen videre fra omtrent Ulsberg sør for Trondheim. Dette er 1304 km langt og ville tatt ham 17 timer og 7 minutter, opplyser hun.

– Men vår venn i traileren valgte altså E6 hele veien fra Svinesund til Fauske og rv.80 inn til Bodø. Ruta er bare marginalt lengre enn om han hadde kjørt via Østerdalen: 1330 km. Men den tar ham en god del mer tid: 17 timer og 54 minutter. Man skulle jo tro at tre kvarter lenger reisetid skulle bety ganske mye når han tross alt prøver å rekke en fødsel, tilføyer Osfoss, og presiserer at reisetidene er oppgitt for personbil, ikke tungtransport.

«E6» med D.D.E.

6. «Gary Speed», Lars Vaular (2013)

Påstand: «Gary Speed, Gary Speed, det fins bare én Gary Speed».

Dom: Feil.

Ifølge Facebook finnes det minst tre ulike personer som heter Gary Speed, både her, her og her.

7. «Noen å hate», Raga Rockers (1990)

Påstand: «Han der æ'kke sånn som deg. Fort deg bort og ta han. Det er like godt som sex. Å banke en stakkars faen».

Dom: Fakta.

Voldsforsker Kaare T. Pettersen ved Høgskolen i Østfold mener Raga Rockers' utsagn holder faglig mål.

– For enkelte mennesker kan det å utøve vold gi en seksuell opphisselse. Slike personer lider av personlighetsforstyrrelsen sadisme og kan oppleve en seksuell tilfredsstillelse ved å skade/torturere sine ofre og de er behandlingstrengende. Dette må ikke forveksles med sadomasochisme og ulike former for herre/tjenerforhold hvor man blir seksuelt opphisset av fantasien om smerte uten at partneren skades.

«Noen å hate» med Raga Rockers

8. «Kjærlighet er mer enn forelskelse», Gaute Ormåsen (2006)

Påstand: «Kjærlighet er mer enn forelskelse».

Dom: Fakta.

Gaute Ormåsen

FAKTASJEKKET: Gaute Ormåsen slår inn åpne dører.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Psykolog, forsker og avisspaltist Frode Thuen slår fast at Gaute Ormåsens påstand er ukontroversiell:

– Forelskelse er i mange tilfeller en forbigående tilstand, mens kjærlighet er noe som vedvarer og finnes uavhengig av forelskelse. Dersom kjærlighet kun hadde vært knyttet til forelskelse, så ville de fleste forhold vært kortvarige. Dette er noe man ser i klinisk praksis når man jobber med par som har vært sammen i 20–30 år.

9. Ballade! «Dra med Krøderbanen» (1980)

Påstand: «Dra med Krøderbanen – da veit du når du kommer fram til Drammen. Uten Krøderbanen – da må vi kjøpe biler alle sammen».

Dom: Feil.

Krøderbanen er en togstrekning mellom Krøderen og Vikersund, som ble lagt ned for persontrafikk i 1958. Den er nå en museumsjernbane, og man kan fortsatt ta Krøderbanen hver søndag hele sommeren.

PR-ansvarlig ved Krøderbanen, Anders Linnerud, er likevel skeptisk til sannhetsgehalten i teksten:

– Du kan ikke kjøre bare på Krøderbanen for å komme fram til Drammen. Da må du bytte på Vikersund til Randsfjordbanen, som du tar til Hokksund, og der fortsetter du på Sørlandsbanen for å komme fram til Drammen, sier han.

Han mener videre at påstanden «Uten Krøderbanen – da må vi kjøpe biler alle sammen» heller ikke er riktig.

– Krøderbanen ble faktisk lagt ned for persontrafikk fordi folk heller valgte andre måte å komme seg til Drammen på, for eksempel buss. Men artisten skal ha for å ta med tekstlinja «Lia! Kløftefoss! I love you», som begge er korrekte stopp på Krøderbanen.

«Dra med Krøderbanen» med Ballade

10. «Ompa til du dør», Kaizers Orchestra (2001)

Påstand: «Nå skal du dansa te pipå vår, te du blør. Ja, du skal dansa ompa te du dør».

Dom: Feil.

Roald Bahr, professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole, sier følgende:

– Gitt at «ompa» er en relativt konvensjonell danseform, så er det vanskelig å se at et normalt friskt menneske skulle klare å danse seg til døde. Sjansen er vel større for å falle i søvn, selv med en attraktiv partner til å holde interessen oppe. Det vi med sikkerhet kan si, er at sjansen for å dø tidlig er mindre med en daglig dose ompadans enn uten. Helsedirektoratets anbefalinger er at voksne og eldre bør være fysisk aktive med minimum 150 minutter moderat intensitet (eller minimum 75 minutter med høy intensitet) hver uke. Regelmessig ompadans vil ikke bare legge liv til årene, men år til livet, opplyser professoren.

Kulturstrøm