Kan Ryan Gosling virkelig danse seg til Oscar-rekord?

Med 14 Oscar-nominasjoner er musikalen «La La Land» allerede historisk. Men kan den slå Oscar-rekorden på elleve priser natt til mandag?

La La Land

KINOMUSIKAL: Emma Stone og Ryan Gosling spiller hovedrollene i «La La Land». Filmen er nominert i 14 kategorier.

Foto: Dale Robinette / AP

Den amerikanske musikalen «La La Land» med Ryan Gosling og Emma Stone i hovedrollene er allerede en prisgrossist, med syv Golden Globe-priser som et foreløpig høydepunkt.

Med 14 nominasjoner er «La La Land» storfavoritt før helgens Oscar-utdeling.

Bare to andre filmer har tidligere fått like mange nominasjoner: «Titanic» (1997) og «All About Eve» (1950).

Ryan Gosling og Emma Stone er begge nominert til Oscar for beste hovedroller.

Ryan Gosling og Emma Stone er begge nominert til Oscar for beste hovedroller.

Foto: Dale Robinette

Men om «La La Land» kan slå Oscar-rekorden på elleve priser er usikkert, sier Adresseavisens filmkritiker og kulturkommentator Terje Eidsvåg.

– Jeg tror den får mange priser på søndag, men hverken håper eller tror at den får så mange som tolv.

Rekorden på elleve holdes av «Ben Hur» (1959), «Titanic» (1997) og film nummer tre i J. R. R. Tolkien-sagaen; «Ringenes herre - Atter en konge» (2003).

Terje Eidsvåg i Adresseavisen

Terje Eidsvåg er filmkritiker og kutlurkommentator i Adresseavisen.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

– Gosling og Stone både synger og danser godt, men jeg er usikker på om skuespiller­prestasjonene deres er gode nok. De får i hvert fall hard konkurranse fra «Manchester by the Sea» og «Moonlight», sier Eidsvåg.

Likevel er det historisk at en musikal topper nominasjonslisten. Det kan få ringvirkninger, tror Norges største musikalprodusent.

Stuerent med musikal

– Jeg er helt sikker på at «La La Land» kommer til å påvirke musikalsjangeren på en positiv måte, sier Atle Halstensen, musiker og kunstnerisk ansvarlig i produksjonsselskapet Scene Kvelder.

Atle Halstensen

TROR PÅ LA LA-EFFEKT: Musiker Atle Halstensen.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

– Musikal­sjangeren er i ferd med å bli stueren, også hos de beste utøverne. Det er topp-topp-topp-navn som våger seg ut i det musikalske. I sum gir dette en positiv utvikling for musikalsjangeren, sier han.

Ryan Gosling strammer slipset i "Fracture".

Ryan Gosling i «Fracture» (2007).

Foto: Sam Emerson / Sam Emerson/newline.wireimage.com

Håper på norsk kinomusikal

Halstensen er ikke alene om å tro at «La La Land» gjør godt for musikalsjangeren. Henriette Myhre, daglig leder i Musikkteaterforum, er enig.

– Filmen kan bidra til å spre sjangeren ut til grupper som ikke ville gått på teater for å se musikal. Kanskje det er lettere for folk å se musikal på kinoen, sier Myhre, og legger til:

– Tendensen nå er at musikalsjangeren blir tatt seriøst.

Halstensen håper det ikke går lang tid før norske musikaler kommer til kinosalen.

– Det burde vi gjøre. Vi har noen av verdens beste karakterskuespillere, noen av verdens beste regissører og er flinke til å bruke kamera og film. Budsjettet og formatet burde passe inn i en norsk filmverden, sier Halstensen.

Musikal om stjernedrømmen

«La La Land» beskrives som en musikalsk, romantisk dramakomedie. Handlingen er lagt til Los Angeles, hvor hovedrolleinnehavere Ryan Gosling og Emma Stone følger drømmene om å åpne jazzklubb og å bli skuespillere.

Kulturstrøm