NRK Meny
Normal

Kamuflasje: Hawaiiskjorte

Hjemløse har funnet den perfekte måten å holde seg varm på året rundt: Kle seg ut som turister.

Hawaiiskjorte.

Siste mote for hjemløse.

Foto: ANTONIO CALANNI / AP

Europas mest travle flyplass, Heathrow utenfor London, åpnet nylig ny flyterminal.

Noe som betydde 250 kansellerte flyvninger og 28 000 enheter bortkommen bagasje innenfor et kort tidsrom.

Et mareritt for flypassasjerene. Perfekt for London og omegns hjemløse, som den siste tiden har begynt å strømme inn til en varm tilværelse på flyplassen.

Paradis

Blant hordene av ventende turister og andre reisende, har mange av dem funnet sitt paradis.

Ved hjelp av typisk turistutstyr som hawaiiskjorter og magetasker, gjør de det vanskelig for flyplassvaktene å skille sovende og forsinkede passasjerer med billett, og hjemløse som har sjekket inn på ”Heathrow hotell” i avgangshallene for natten.

- Jeg har ikke råd til strøm. Det er varmt her. Vær så snill å la meg bli, hvisket en av dem til Time Magazines journalist, som har vært på flyplassen for å se fenomenet på nært hold sammen med en organisasjon som hjelper hjemløse.

Reiseluksus

Sofie Brun.

Sofie Brun ved Oslo Lufthavn.

Foto: Oslo Lufthavn

Og hvem kan klandre dem for å søke seg til flyplassenes beskjedne luksus? Her er det varmt, de har vaskefasiliteter og vannklossett. Og sjenerøse ansatte ved flyplassrestaurantene stikker fra tid til annen til dem en matbit.

- Akkurat den hawaiiskjorte-varianten har vi ikke hatt hos oss. Men det hender vi har hjemløse som overnatter her hos oss, særlig hvis det er kaldt ute, forteller pressetalskvinne Sofie Brun ved Oslo Lufthavn.

Lavsesong

Sånn sett er sesongen litt på hell for billettløs overnatting på Gardermoen, mener hun.

- Når det blir varmere i været, så trekker de gjerne utendørs.

Hjemløse gjester har ikke vært noen stor utfordring for de flyplassansatte, ifølge Brun. Men det er en døgnåpen flyplass, og man blir ikke kastet ut sånn helt uten videre.

Liten flyplass

Gardermoen.

- Det hender vi har hjemløse som overnatter hos oss, forteller Sofie Brun.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi har vel hatt en tre-fire gjengangere her hos oss. Med mindre de er til sjenanse for passasjerene får de stort sett være i fred.

Det er i så fall en sak for flyplasspolitiet, som går runder blant ventende passasjerer.

Hun tror forholdene på Oslo Lufthavn muligens blir litt for små for vellykkede kamuflasjestunts.

- Vi ville nok kjent dem igjen, selv med blomstrete skjorte og magetaske, forteller hun.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK