Hopp til innhold

Kamuflasje: Hawaiiskjorte

Hjemløse har funnet den perfekte måten å holde seg varm på året rundt: Kle seg ut som turister.

Hawaiiskjorte.

Siste mote for hjemløse.

Foto: ANTONIO CALANNI / AP

Europas mest travle flyplass, Heathrow utenfor London, åpnet nylig ny flyterminal.

Noe som betydde 250 kansellerte flyvninger og 28 000 enheter bortkommen bagasje innenfor et kort tidsrom.

Et mareritt for flypassasjerene. Perfekt for London og omegns hjemløse, som den siste tiden har begynt å strømme inn til en varm tilværelse på flyplassen.

Paradis

Blant hordene av ventende turister og andre reisende, har mange av dem funnet sitt paradis.

Ved hjelp av typisk turistutstyr som hawaiiskjorter og magetasker, gjør de det vanskelig for flyplassvaktene å skille sovende og forsinkede passasjerer med billett, og hjemløse som har sjekket inn på ”Heathrow hotell” i avgangshallene for natten.

- Jeg har ikke råd til strøm. Det er varmt her. Vær så snill å la meg bli, hvisket en av dem til Time Magazines journalist, som har vært på flyplassen for å se fenomenet på nært hold sammen med en organisasjon som hjelper hjemløse.

Reiseluksus

Sofie Brun.

Sofie Brun ved Oslo Lufthavn.

Foto: Oslo Lufthavn

Og hvem kan klandre dem for å søke seg til flyplassenes beskjedne luksus? Her er det varmt, de har vaskefasiliteter og vannklossett. Og sjenerøse ansatte ved flyplassrestaurantene stikker fra tid til annen til dem en matbit.

- Akkurat den hawaiiskjorte-varianten har vi ikke hatt hos oss. Men det hender vi har hjemløse som overnatter her hos oss, særlig hvis det er kaldt ute, forteller pressetalskvinne Sofie Brun ved Oslo Lufthavn.

Lavsesong

Sånn sett er sesongen litt på hell for billettløs overnatting på Gardermoen, mener hun.

- Når det blir varmere i været, så trekker de gjerne utendørs.

Hjemløse gjester har ikke vært noen stor utfordring for de flyplassansatte, ifølge Brun. Men det er en døgnåpen flyplass, og man blir ikke kastet ut sånn helt uten videre.

Liten flyplass

Gardermoen.

- Det hender vi har hjemløse som overnatter hos oss, forteller Sofie Brun.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi har vel hatt en tre-fire gjengangere her hos oss. Med mindre de er til sjenanse for passasjerene får de stort sett være i fred.

Det er i så fall en sak for flyplasspolitiet, som går runder blant ventende passasjerer.

Hun tror forholdene på Oslo Lufthavn muligens blir litt for små for vellykkede kamuflasjestunts.

- Vi ville nok kjent dem igjen, selv med blomstrete skjorte og magetaske, forteller hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober