Hopp til innhold

Kamp om knutepunktstatus

Utover høsten skal norske pop- og rockfestivaler kjempe om å sjarmere kulturministeren i kampen om å bli såkalt knutepunktfestival.

Trond Giske

- Jeg skal få med meg Beastie Boys og Scissor Sisters i hvert fall, sa Giske etter møtet med Quart-ledelsen i går.

Foto: Erlend Moe / NRK

Og kulturministeren observerte og lyttet, for i løpet av noen måneder skal han bestemme hvilken av de norske festivalene for rock og pop som er best skikka til å bli statens egen knutepunktfestival.

Best skikka

- Vi kommer til å vurdere hvem som har den sterkeste organisasjonen, og hvem som har en tilstedeværelse gjennom hele året. Faglig tyngde, kontinuitet og kunnskap er andre stikkord for hvem som får knutepunktoppdraget, sier Giske.

Mer penger, trygge rammer

Innen andre musikksjangrer finnes det allerede slike knutepunktfestivaler, nå står rock og pop for tur. Mens Quart har vært kandidat lenge, skal Hovefestivalen bestemme seg i neste uke om de vil søke. I tillegg er Øyafestivalen, ByLarm og Storåsfestivalen kandidater. Den som velges får mer penger, trygge rammer, men også forpliktelser:

Hovefestivalen 2007

UNG FESTIVAL: Hoves store problem i kampen blir at de mangler historie.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

- For publikum betyr dette at de får et enda sterkere konsertprogram. I tillegg vil publikum på andre festivaler nyte godt av at kompetansen og kunnskapen der bygges opp, sier Giske.

- Uheldig i år

Mens Hoves store problem i kampen blir at de mangler historie, sliter Quart i år med mye negativ medieoppmerksomhet, sviktende publikumstall og et trolig underskudd. Det mener Giske ikke har noen betydning. 

- Det er ikke avgjørende. Nå er Quarten uheldig i år, siden den kolliderer med Roskilde. Men ett år kan ikke være avgjørende. Vi må se på styrken i organisasjonen, kunnskapen, og hva de har fått til over mange år.

Quartfestivalen

SVIKTENDE PUBLIKUM: Quart sliter i år med mye negativ medieoppmerksomhet og sviktende publikumstall.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Er det vanskelig å ta en slik avgjørelse nå som det er så mye usikkerhet i festivalmarkedet, med Hove som ny festival og Quart som mister publikum og ser ut til å gå med underskudd?

- Nå ser det vel ut til at Hove også går med underskudd, så det er ikke et kriterium.

- Men det er veldig mange endringer i festivalnorge akkurat nå?

- Sånn er kulturlivet. Noen kommer til, andre dør. Det er helt nødvendig i et nyskapende og dynamisk kulturliv. Det kan ikke hindre oss i å konkludere med en knutepunktstatus, sier Giske.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.