Hopp til innhold

Kamera satte ny auksjonsrekord

Et kamera fra Leica nådde en prisrekord på 16 millioner kroner da det ble solgt på en auksjon i Wien.

Leica 0-serie

Gamle Leica-kameraer er populære auksjonsartikler. Nylig ble det satt ny prisrekord for dette kameraet i 0-serien.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Det sjeldne kameraet er fra 1923 og fikk stor oppmerksomhet når det ble lagt ut på auksjon i Wien i helga. Flere kameraentusiaster havnet i budkrig og gjorde at det tyskproduserte kameraet til slutt endte på en totalpris på 16 millioner kroner.

Kameraet er i Leicas 0-serie og har serienummer 116. Det ble laget i 1923, som del av et pilotprosjekt bestående av totalt 25 kameraer.

Pris i syvgangen

Det kostbare kameraet ble lagt ut på Westlicht Camera auction i Wien, sammen med en 628 andre samleobjekter fra fotokunstens historie. Det ettertraktede auksjonsobjektet hadde en utgangspris på 2,3 millioner kroner, men endte opp på en pris som var syv ganger så høy.

Budkrigen oppsto mellom deltagere som var tilstede i salen, på telefon og budgivere som deltok på nettet. Den anonyme vinneren måtte til slutt ut med en sum som er ny rekord for et kamera.

Rekorden kommer ikke lenge etter den forrige prisrekorden ble satt. Den kom i fjor da et annet kamera i Leicas sjeldne 0-serie, gikk under hammeren for om lag ti millioner kroner.

Populært kamerautstyr

Ifølge nettstedet Elite Daily nådde auksjonshuset generelt høye priser for alle artiklene som skulle auksjoneres bort. En av to eksisterende Leica M3-kameraer med gullinnfatning gikk for 2,5 millioner, mens en 1/90 mm linse fra Elcan, som opprinnelig ble produsert for USAs marine, endte på 1,7 millioner kroner.

95 prosent av alle auksjonsartiklene ble solgt, og auksjonshuset oppnådde en samlet omsetning på totalt 40 millioner kroner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.