NRK Meny
Normal

Kaller ny Millennium-bok «litterær likskjending»

Elleve år etter Stieg Larssons død slippes det torsdag en ny bok i Millennium-universet. Det liker ikke norske krimforfattere. – Litterær likskjending, sier Anne Holt.

Lisbeth Salander frå "Menn som hater kvinner"

MILLENIUM: På torsdag slippes den fjerde boka om Lisbeth Salander, men den er ikke skrevet av Stieg Larsson som skapte Millenium-universet. Noomi Rapace spilte Lisbeth Salander i filmatiseringen.

David Lagercrantz og Stieg Larsson.

NY FORFATTER: David Lagercrantz (t.v.) har fått lov av Stieg Larssons far og bror til å skrive en ny bok basert på Millennium-universet.

Foto: Bazar Forlag/ Gyldendal norsk forlag
Anne Holt

KRITISK: Forfatter Anne Holt er sterkt kritisk til den nye Millenium-boka og kaller det litterær likskjending overfor Stieg Larsson.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Den svenske forfatteren Stieg Larsson fikk aldri oppleve den enorme suksessen til bøkene han skrev om Lisbeth Salander og Millennium-universet. Larsson døde i 2004 av hjerteinfarkt før bøkene ble utgitt.

På torsdag slippes den fjerde boka i serien, «Det som inte dödar oss», skrevet at David Lagercrantz. En lansering som har skapt sterke reaksjoner.

– Med utgivelsen av den nye Millenniumboken antar kommersialiseringen av Stiegs livsverk rene sirkusaktige nivåer, skrev to av Larssons barndomsvenner i sommer.

NRK har vært i kontakt med en rekke norske krimforfattere som alle er kritiske til utgivelsen som skjer uten Larssons samtykke. Anne Holt går så langt som å kalle det en litterær likskjending.

– Dette er helt klart noe som Stieg Larsson selv ikke har hatt tid til å sette seg inn i. Han døde veldig brått, og så lenge det ikke foreligger noe eksplisitt samtykke fra ham, så er jeg sterkt kritisk til dette, sier hun.

Gunnar Staalesen, Karin Fossum, Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Gert Nygårdshaug, Jon Michelet, Tom Kristensen og Hans Olav Lahlum er også kritiske.

Skrev testamente

Bakgrunnen for de sterke reaksjonene er at rettighetene til Millennium-universet gikk til Larssons far og bror, og ikke hans samboer gjennom tre tiår, Eva Gabrielsson.

Forfatter Hans Olav Lahlum

SKREV TESTAMENTE: Hans Olav Lahlum har skrevet sitt eget testamente, der han gjør rede for hva som skal skje med hans forfatterskap.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hans Olav Lahlum er blant dem som har skrevet et testamente der han gjør rede for hva som vil skje med hans forfatterskap.

– Det er mye på grunn av det som skjedde med Stieg Larsson og hans samboer og historien videre der, at jeg har lagt igjen klare instruksjoner for hva som skal skje videre med mitt forfatterskap og hvem som kan bestemme hva i tilfellet av min død, sier Lahlum.

Jon Michelet har også tenkt tanken på å skrive testamente. Gunnar Staalesen og Anne Holt føler ikke det er nødvendig.

Enorm suksess

Stieg Larssons Millennium-trilogi er solgt til over 50 land og har ifølge avisa Dagens Industri tjent inn rundt fire milliarder svenske kroner. Vi nordmenn har kjøpt 1,2 millioner av totalt 80 millioner solgte bøker på verdensbasis.

Det er den enorme kassasuksessen som gjør Larssons tilfelle så spesielt.

– Det er jo snakk om store penger her og det er vel det som er motivet. Det gjør det jo også enda mer usmakelig, sier Gert Nygårdshaug.

I Norge er det Gyldendal forlag som gir ut boka.

– Det er umulig å vite hva Stieg Larsson selv hadde tenkt om dette, men det jeg ønsker å si er at jeg tenker at det svenske forlaget har opptrådt veldig ryddig, klokt og nennsomt, sier redaksjonssjef Katrine Bakke Bolin.

Kulturstrøm

  • Uvær skaper problem for festival

    Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

  • Kjemper om finaleplass

    Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

    Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
    Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK