Hopp til innhold

Kaller Jay-Z en parodi

Johnny Rotten har ikke mye til overs for rapperen Jay-Z. Ikke liker han Keith Richards nye biografi heller, som han faktisk ikke har lest ennå. Selv ikke punken levnes håp fra vokalisten som skryter av Lady Gaga.

Johnny Rotten, Sex Pistols

Johnny Rotten er kjente for sine kvasse uttalelser. Nå får blant annet Jay-Z og Keith Richards gjennomgå. Nåtidens punk er han heller ikke glad i.

Foto: MARKO DJURICA / REUTERS

Jay Z

Jay-Z omtaler han som en parodi av seg selv.

Foto: AL BELLO / Afp
Keith Richards kan ikke glemme en dårlig anmeldelse.

Heller ikke Keith Richardsbiografien 'Life' får positiv skussmål fra Rotten

Foto: Evan Agostini / AP
Lady Gaga

Lady Gaga får derimot skryt av punkeren.

Foto: ROBYN BECK / Afp
Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong.

Rotten mener Green Day-vokalist Billie Joe Armstrong og hans band ikke kan kalle seg punkere.

Foto: Stephen Chernin / AP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sex Pistols-vokalisten Johnny Rotten er ikke kjent for å spare på kruttet når han uttaler seg om andre personer.

Udødelige sitater

Den frittalende mannen som er kjent som en av grunnleggerne av punken på slutten av 70-tallet, har nærmest en uendelig rekke med udødelige sitater.

Om sin tidligere manager, Malcolm McLaren, har han blant annet uttalt:

«La oss bare si at om Malcolm puster, er det for mye for meg å takle.»

Også Bono fra U2 har fått passet sitt påskrevet av punkeren:

«Hver gang jeg ser Bono i de fluebrillene og de trange skinnbuksene sine, skjønner jeg ikke hvordan det skal løse verdensproblemene. Han knuser testiklene sine i trange bukser for verdensfreden.»

En parodi på meg selv

Rotten, som egentlig heter John Lydon, innrømmet nylig at han heller ikke er en stor fan av rapperen Jay-Z, melder Independent.

Lydon og rapperen er begge nominert i klassen for beste bok i musikkmagasinet NME sin Shockwaves NME Awards. Punkeren sier at han er fornøyd med å ha «stjålet» publikum fra rapperen da de begge ved tidligere anledninger har spilt på samme steder.

- Jeg er redd for at det Jay-Z gjør musikalsk er en parodi på meg selv. Det han gjør er jo bare tull. Jeg har aldri møtt ham, men har ved to anledninger spilt på scener samtidig som ham.

- En gang var på Coachella-festivalen, og den andre gangen var i Polen. Begge gangene trakk jeg et enormt publikum fra ham. Han må jo ha merket det.

Skuffet over Keith Richards

I samme nominering finner en også Keith Richards` biografi «Life».

Lydon sier han føler seg skuffet over hva han har hørt om Stones-gitaristens bok. Han tror ikke den gir et riktig bilde av hvordan gitaristen har levd livet sitt - og det uten å ha lest den.

- Jeg har hørt den er full av kjærlighetshistorier om våpen, dop og kvinner. Kanskje det er hans liv, men jeg trodde han hadde mer dybde enn som så. Jeg skal vente til jeg har lest den.

Lovpriser Lady Gaga

Lady Gaga innrømmer derimot Lydon å være en stor fan av. Ifølge Omgmusic, uttaler han seg som om at han er grunnen til Gagas eksistens.

- Jeg har gjort noe bra, som at Lady Gaga er så psykisk gal som hun er. Det er noen der ute som bare sjokkerer, og tekstene hennes er virkelig gode.

- Selv så korrupt som musikkbransjen er, kommer det av og til en som kan manipulere de skikkelig. Hun er en slik. Applaus til Gaga.

Punketterlignere

I et intervju med LA Times skal Lydon, ifølge Live4ever, ha angrepet dagens punkband. Green Day blir brukt som et eksempel på band som ikke lever etter verdiene de «originale» punkbanda fra 70-tallet gjorde.

- Mange av dagens punkband er etterlignere. De har gjort det enkelt å like Green Peace-Green Day, som jeg forøvrig hater. Jeg kan ikke fordra dem.

Videre mener vokalisten at ordet «punk» er noe som bør representere mer enn bare en sjanger innen musikk. Det bør også refereres til problemer med autoriteter og levesett slik det gjorde den gang Sex Pistols holdt koken.

- For meg er de bare som kleshengere, og de har ikke tjent seg rettighetene til å kalle seg punkere. De har ikke vært igjennom den volden, hatet og fiendeskapen som vi måtte igjennom før i tiden. Vi måtte slåss for hvert steg vi tok framover.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK