Hopp til innhold

Kaller dronninga fascist

Morrissey kaller dronning Elisabeth fascist og sammenlikner monarken med Muammar Gaddafi og Hosni Mubarak.

Dronning Elisabeth og Morrissey

Morrissey har klare meninger om Dronning Elisabeth og monarkiet.

Foto: Lise Åserud, Scanpix / AFP

Morrissey

Morrissey er ikke kjent for å legge noe imellom når han uttaler seg om ting.

Foto: DIEGO TUSON / AFP
Morrissey på Øya

Morrissey på scenen under sin konsert på Øyafestivalen 2006.

Foto: Lise Åserud / Scanpix
The Smiths: «The Queen is dead»

Morrissey var blant annet med på The Smiths-albumet «The Queen is dead».

Foto: Plateomslag

Steven Patrick Morrissey, best kjent bare under sitt etternavn, er etter hvert blitt nokså berykta for sine mange kontroversielle utsagn, blant annet om kinesere .

Kritiserer monarken

Ved dronning Elisabeths svært omdiskuterte besøk i Irland benytter han anledningen til å kritisere monarken og sammenlikner hennes posisjon med Libyas leder Muammar Gaddafi og Egypts avgåtte diktator Hosni Mubarak.

Les også:

I et innlegg i det irske magasinet Hot Press langer han ut mot det britiske monarkiets styresett.

«Selve dronningens eksistens og hennes nå enorme familie ... går fullstendig imot forestillingen om demokrati, og er mot ytringsfrihet. For en bred historisk oversikt over hva dronningen er og hvordan hun regjerer, se på Gaddafi eller Mubarak. Se om du kan oppdage noen forskjell – det vil du ikke klare», heter det i artikkelen.

«The Queen is dead»

Den tidligere Smiths-vokalisten er sønn av irske, katolske immigranter og laget blant annet tittellåta på Smitsh-albumet «The Queen is dead» fra 1986.

«Her very Lowness with a head in a sling/ I'm truly sorry – but it sounds like a wonderful thing», heter det blant annet i teksten der.

«Dronningens besøk i Irland er en del av et ny PR-kampanje for å gjenoppfinne The Windsors. Meldinga fra Dronningen vil være den samme som alltid: Hvem vi er født til å være, er viktigere enn hva vi oppnår i livet», skriver Morrissey.

Fascisme

«Dronningen har makt til å gi tilbake de seks fylkene tilbake det irske folket, slik at Irland igjen kan bli en nasjon», sier han videre med klare antydninger om den nord-irske konflikten.

«Det faktum at hun ikke har gjort dette er fascisme. Hva annet kan det være?» spør musikeren til slutt.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord Key bredde NRK TV

Bli med på Fosse-feiring og snakk med oss!

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.