Normal

Kaller dronninga fascist

Morrissey kaller dronning Elisabeth fascist og sammenlikner monarken med Muammar Gaddafi og Hosni Mubarak.

Dronning Elisabeth og Morrissey

Morrissey har klare meninger om Dronning Elisabeth og monarkiet.

Foto: Lise Åserud, Scanpix / AFP

Morrissey

Morrissey er ikke kjent for å legge noe imellom når han uttaler seg om ting.

Foto: DIEGO TUSON / AFP
Morrissey på Øya

Morrissey på scenen under sin konsert på Øyafestivalen 2006.

Foto: Lise Åserud / Scanpix
The Smiths: «The Queen is dead»

Morrissey var blant annet med på The Smiths-albumet «The Queen is dead».

Foto: Plateomslag

Steven Patrick Morrissey, best kjent bare under sitt etternavn, er etter hvert blitt nokså berykta for sine mange kontroversielle utsagn, blant annet om kinesere .

Kritiserer monarken

Ved dronning Elisabeths svært omdiskuterte besøk i Irland benytter han anledningen til å kritisere monarken og sammenlikner hennes posisjon med Libyas leder Muammar Gaddafi og Egypts avgåtte diktator Hosni Mubarak.

Les også:

I et innlegg i det irske magasinet Hot Press langer han ut mot det britiske monarkiets styresett.

«Selve dronningens eksistens og hennes nå enorme familie ... går fullstendig imot forestillingen om demokrati, og er mot ytringsfrihet. For en bred historisk oversikt over hva dronningen er og hvordan hun regjerer, se på Gaddafi eller Mubarak. Se om du kan oppdage noen forskjell – det vil du ikke klare», heter det i artikkelen.

«The Queen is dead»

Den tidligere Smiths-vokalisten er sønn av irske, katolske immigranter og laget blant annet tittellåta på Smitsh-albumet «The Queen is dead» fra 1986.

«Her very Lowness with a head in a sling/ I'm truly sorry – but it sounds like a wonderful thing», heter det blant annet i teksten der.

«Dronningens besøk i Irland er en del av et ny PR-kampanje for å gjenoppfinne The Windsors. Meldinga fra Dronningen vil være den samme som alltid: Hvem vi er født til å være, er viktigere enn hva vi oppnår i livet», skriver Morrissey.

Fascisme

«Dronningen har makt til å gi tilbake de seks fylkene tilbake det irske folket, slik at Irland igjen kan bli en nasjon», sier han videre med klare antydninger om den nord-irske konflikten.

«Det faktum at hun ikke har gjort dette er fascisme. Hva annet kan det være?» spør musikeren til slutt.

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema