Kaller byrådets journaliststipend for galskap

Oslos nye byregjering vil dele ut stipender til journalister og bloggere som ønsker å skrive om byrådets arbeid. – Galskap, mener Norsk Redaktørforening.

 Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV)

VIL HA MER SPALTEPLASS: Lan Marie Nguyen Berg, Raymond Johansen og Marianne Borgen vil lyse ut stipender for å øke interessen rundt Oslo-politikken og kommunens arbeid.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I den nye byrådserklæringen skriver Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne at de vil utlyse stipender for journalister og bloggere som skriver om arbeid i bystyret og bydelene.

Påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier hovedstadens nye politiske ledelse ønsker mer journalistikk om kommunens politikk og utfordringer.

– Vi er opptatt av å skape økt offentlig interesse for det som foregår i Oslo. Det er et stort demokratisk problem at befolkningen har lite kunnskap om det som foregår og vi mener dette kan være et virkemiddel mot det problemet.

– Galskap

Arne Jensen, leder i Norsk Redaktørforening, tror ikke tiltaket vil ha noen effekt.

– De vil ikke få uavhengig og kritisk journalistikk av å betale noen for å skrive om politikk. Dette kan nesten kalles oppdragsjournalistikk.

Arne Jensen, ass.gen.sekr. Norsk Redaktørforening

KRITISK: Arne Jensen mener byregjeringens stipend ikke vil ha noen effekt.

Foto: Norsk Redaktørforening

I sommer vedtok Stortinget en endring i offentlighetsloven som gjorde at kommuner med parlamentarisk styreform kan unnta sakspapirer fra forberedende møter i kommune- og byrådet fra offentligheten.

Raymond Johansens parti stemte for å endre loven, noe som provoserer Arne Jensen.

– Det er fullstendig galskap at de på en side vil betale folk for å drive kritisk journalistikk, mens de på en annen side stemmer for å gjøre arbeidet til journalistene mye vanskeligere.

Johansen avviser kritikken

Raymond Johansen mener det fortsatt er fullt mulig for journalister å dekke Oslo-politikken selv om de ikke får se papirer fra byrådets møter før de legges frem for bystyret.

Raymond Johansen

INGEN FØRINGER: Raymond Johansen ønsker at mediene skal bruke mer ressurser på å dekke saker fra Oslo.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Dette er tull og tøys fra ende til annen. Vi og andre har bedt om at byrådsnotater i likhet med regjeringsnotater holdes tilbake før beslutningen fattes og det er i tråd med de beste demokratiske tradisjoner.

Han understreker også at stipendet skal muliggjøre kritisk journalistikk om byrådet og at de ikke vil legge føringer på bloggerne og journalistene som mottar stipendet.

Vil ikke styre journalistikken

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum

IKKE BEGEISTRET: Kjersti Løken Stavrum mener tiltak som styrker bransjen er det fremste virkemiddelet for mer journalistikk om Oslo.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er helt uaktuelt og jeg tviler på at det fins noen journalister som ville tatt imot et stipend på slike premisser. Det er bare et morsomt forsøk for å skaffe mer fokus på de viktige oppgavene som Oslo kommune driver med, sier Raymond Johansen.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er enig i at avisene skriver for lite om hovedstadens politikk, men tror ikke stipender vil føre til at befolkningen blir mer interessert.

– Det skaper et krevende forhold mellom de som bestiller journalistikken og de som lager den. Det kan fort bli vanskelig for journalisten å være kritisk til byrådet når det er byrådet som er arbeidsgiveren.

– Vil vil heller se tiltak som bedrer økonomien i bransjen, sier Løken Stavrum.

Kulturstrøm