Hopp til innhold

Kalk-Homer til besvær

55 meter høy, i bare underbuksa og med en smultring i hånda strutter en blid og fornøyd Homer Simpson ved siden av oldtidsminnet Cerne Abbas-kjempen i England.

Homer Simpson og Cerne Abbas-kjempen
Foto: HO / Reuters

Figuren av Homer, malt i biologisk nedbrytbar kalkmaling, står ikke størrelsesmessig tilbake for den historiske kjempen han står ved siden av.

Men engelske hedninger og paganister er svært indignerte, og synes overhodet ikke at TV-seriefiguren passer inn i landskapet.

Ber om regn

Nå ber de om regn for å få fjernet den lettkledde Homer, som er plassert i åssiden ved landsbyen Cerne Abbas i sør-England som et PR-stunt i forbindelse med den nært forestående filmen om The Simpsons. Den kalkbaserte malingen vil nemlig få ham til å forsvinne, så snart det kommer noen dråper fra oven.

- Vi hadde håpet på litt tørt vær, men nå tror jeg at jeg har forandret mening, sier Ann Bryn-Evans, leder for hedningesamfunnet i Wessex.

- Nå vil vi utøve litt magi for å få regnet til å komme og skylle den vekk.

Se kjempene her!

Barnas favoritt

Barn fra Cerne Abbas barneskole studerte og sammenlignet de to strekmennene tidligere i uka, og var ikke i tvil om hvilken de lot seg imponere mest av.

- Homer. Fordi han har bukser på seg og det har ikke kjempen.

Cerne Abbas-kjempen er berømt nettopp for sin ublu framtoning. Som den største i sitt slag i England er den av mange regnet som et fruktbarhetssymbol, som mange mener er datert helt tilbake til jernalderen. Samtidig mener mange historikere at benediktinermunkene i området aldri ville ha tolerert en slik figur, og viser til at de tidligste historiske nedtegnelsene om figuren stammer fra 1600-tallet.

- Latterlig!

Hedningesamfunnet ser derimot på Cerne Abbas-kjempen som et spirituelt oldtidssymbol, som man ikke kan ta seg til rette med sånn helt uten videre – med mindre det er for å klippe gresset eller etterfylle kalk. Bryn-Evans er forundret over at den runde og blide Homer og livretten hans i det hele tatt har fått lov til å slå seg ned i gresset ved siden av fruktbarhetskjempen.

- Jeg er overrasket over at de har fått tillatelse til å gjøre noe så latterlig. Dette er et område av vitenskapelig interesse, raser hun.

Maleren hyret inn av Fox for å promotere Simpsons-filmen, kan på sin side berolige med at det nye, litt mindre atletiske tilskuddet til åssiden sannsynligvis vil gå forholdsvis raskt i den historiske glemmeboka.

- Det vil nok ta rundt fjorten dager, litt avhengig av været.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.