Hopp til innhold

Kalbakk går av som nyhetsdirektør i NRK

Per Arne Kalbakk går av som nyhetsdirektør i NRK. Han vil gå over i en helt ny stilling som etikkredaktør.

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk går av som nyhetsdirektør i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Når Per Arne Kalbakk nå går over i ny NRK-jobb, er det etter syv år som programdirektør i NRKs toppledelse og 18 år som operativ redaksjonell leder. Han etablerte Marienlystdivisjonen i 2008 og Nyhetsdivisjonen i 2013.

– Jeg har naturligvis hele tiden hatt tett og konstruktiv dialog med Thor Gjermund Eriksen om status for Nyhetsdivisjonen. Nå mente han det var på tide med et direktørskifte, og har parallelt skissert en stilling som er faglig utfordrende for meg, sier Per Arne Kalbakk.

– Fortsatt tett og godt samarbeid

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen takker Kalbakk for innsatsen som nyhetsdirektør. Han trekker spesielt fram hvordan Kalbakk og Nyhetsdivisjonen tok tak i arbeidet med å løfte og forbedre presseetikken.

– Den jobben Per Arne nå skal gå inn i, har jeg tenkt på i lang tid. Det er en jobb som er avhengig av den rette personen, og det mener jeg Per Arne er. Han har erfaringen og kompetansen til å løfte det etiske nivået i NRK. Redaksjonell etikk er grunnmuren for å bygge den tilliten vi lever av, det er en absolutt fundamental forutsetning for NRK. Jeg ser frem til et fortsatt godt og tett samarbeid med Per Arne fremover, sier Eriksen.

LES OGSÅ: – NRK ingen etikkversting

Stillingen lyses ut med det første

Kalbakk får i sin nye jobb ansvar for å utvikle redaktørmøtet i NRK med tyngde på redaksjonell etikk, samt å utarbeide og gjennomføre et faglig opplegg for alle NRKs journalister med jevne mellomrom. Han vil også gi råd om enkeltsaker internt i NRK. Kalbakk skal rapportere faglig til kringkastingssjefen.

LES OGSÅ: Her er kringkastingsjefens nye direktører

– Når jeg først skal slutte som nyhetsdirektør er jeg veldig glad for å kunne jobbe rendyrket med redaksjonell etikk. Det er et avgjørende viktig område for journalistikkens tillit i befolkningen fremover. Jeg ser frem til å bidra både innad i NRK og på vegne av NRK i den offentlige debatten om presseetikk, sier Per Arne Kalbakk om den nye stillingen.

Stillingen som nyhetsdirektør i NRK lyses ut med det første. Per Arne Kalbakk blir sittende til en etterfølger er ansatt.

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter