Kalbakk går av som nyhetsdirektør i NRK

Per Arne Kalbakk går av som nyhetsdirektør i NRK. Han vil gå over i en helt ny stilling som etikkredaktør.

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk går av som nyhetsdirektør i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Når Per Arne Kalbakk nå går over i ny NRK-jobb, er det etter syv år som programdirektør i NRKs toppledelse og 18 år som operativ redaksjonell leder. Han etablerte Marienlystdivisjonen i 2008 og Nyhetsdivisjonen i 2013.

– Jeg har naturligvis hele tiden hatt tett og konstruktiv dialog med Thor Gjermund Eriksen om status for Nyhetsdivisjonen. Nå mente han det var på tide med et direktørskifte, og har parallelt skissert en stilling som er faglig utfordrende for meg, sier Per Arne Kalbakk.

– Fortsatt tett og godt samarbeid

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen takker Kalbakk for innsatsen som nyhetsdirektør. Han trekker spesielt fram hvordan Kalbakk og Nyhetsdivisjonen tok tak i arbeidet med å løfte og forbedre presseetikken.

– Den jobben Per Arne nå skal gå inn i, har jeg tenkt på i lang tid. Det er en jobb som er avhengig av den rette personen, og det mener jeg Per Arne er. Han har erfaringen og kompetansen til å løfte det etiske nivået i NRK. Redaksjonell etikk er grunnmuren for å bygge den tilliten vi lever av, det er en absolutt fundamental forutsetning for NRK. Jeg ser frem til et fortsatt godt og tett samarbeid med Per Arne fremover, sier Eriksen.

LES OGSÅ: – NRK ingen etikkversting

Stillingen lyses ut med det første

Kalbakk får i sin nye jobb ansvar for å utvikle redaktørmøtet i NRK med tyngde på redaksjonell etikk, samt å utarbeide og gjennomføre et faglig opplegg for alle NRKs journalister med jevne mellomrom. Han vil også gi råd om enkeltsaker internt i NRK. Kalbakk skal rapportere faglig til kringkastingssjefen.

LES OGSÅ: Her er kringkastingsjefens nye direktører

– Når jeg først skal slutte som nyhetsdirektør er jeg veldig glad for å kunne jobbe rendyrket med redaksjonell etikk. Det er et avgjørende viktig område for journalistikkens tillit i befolkningen fremover. Jeg ser frem til å bidra både innad i NRK og på vegne av NRK i den offentlige debatten om presseetikk, sier Per Arne Kalbakk om den nye stillingen.

Stillingen som nyhetsdirektør i NRK lyses ut med det første. Per Arne Kalbakk blir sittende til en etterfølger er ansatt.

Kulturstrøm

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • TV-spesial med Adele hos Oprah

  Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.