NRK Meny
Normal

Kaktus

Kaktus er egentlig et familienavn på en av flere plantefamilier blant sukkulentene. Det spesielle med familien Kaktus er at den med et unntak bare har naturlig opphav i på det amerikanske kontinent.

Kaktus fra Mexico
Foto: Tor Smaaland

Sukkulenter er altså utrolig mye mer enn kaktus alene. Agave og Aloe vera er sukkulenter de også, og enten du tror meg eller ei; ildtopp er også det.

Sukkulent er altså en fellesbetegnelsen for svært mange av ekstremt tørketålende planter på kloden. Mange av dem kalles også xerofytter eller xerofile planter. Xeros betyr tørkeelskende på latin.Tenk deg; tørkeleskende? Fytterakkern!

Sukkulentene har det til felles at de, i motsetning til andre planter, lukker igjen spalteåpniingene i stengler og bladverk når det blir varmt. De holder altså pusten på en måte når sola baker som værst, og åpner spalteåpningene igjen og puster om natta når det er kaldt i stedet. Slik forbruker de nesten ikke vann i det hele tatt. Smartinger, ikke sant?

Kaktus hjemme

Du kan kalle stua di´ for hva du vil for meg, men natur er den neppe. Hvordan i all verden skal du da lure kaktus til å tro det?

For det første; det er en tøvete myte at sukkulenter ikke trenger vann. De drikker som gale når det regner eller morgenduggen legger seg, og tviholder på det så lenge det er tørt. Her oppe i nord hvor det er mørkt halve året, burde ideelt sett alle sukkulenter få en hvileperiode. Fra desember til mars burde stuetemperaturen holdes mellom 5 og 10 varmegrader. Fordelen med et kjølig vinterliv er at du kan risikere å få sukkulenten din i blomst. Og det gjør jo ikke noe.

Siden du neppe orker så ald stue, dropper du vanningen nesten helt i stedet. Men bare nesten. En liten morgendusj hver søndag holder oftest i massevis.

Vannforbruk avhenger av lysmengde. Lite lys gir lavt vannforbruk. Mye vann i lite lys eller omvendt; lite vann i mye lys, gir merkelig vekst. Sukkulentene er altså ikke så forskjellig fra oss mennesker. Vi blir også ganske rare av å sitte dønn stillle og stappe i oss masse, eller løpe som gærne uten å spise en tøddel.

Du kan hjelpe litt på manglende vinterlys med kunstlys. Helt vanlige sparepærer er utmerket vekstlys. Det holder med en sparepære på 11 watt plassert omlag halvmeteren over planta. Husk å dreie enten planta eller lyset så du unngår skjev vekst. Solen står ikke stille.

Sommerstid kan du altså vanne sukkulenter omtrent som de fleste andre stueplanter; når den er nesten helt tørr. En liten dæsj næringsoppløsning i vannet hver tredje gang du vanner, er utmerket.

Ompotting

Det er en myte at planter spiser opp jord. Planter drikker, og med vannet følger næringen. Det er imidlertid riktig at jorda bir utarmet etterhvert. Årsaken er ikke at plantene spiser den opp, men at ulike sopper og bakterier i jorda, enkelt forklart drøvtygger jord og spytter den i flytende form slik at plantene kan drikke den. Derfor bør du potte om planter jevnlig.

Du behøver strengt tatt ikke å skifte til en større potte. Det holder å krasse ut gammeljorda med en gaffel og tilføre ny. Bruk gjerne spesiell kaktusjord eller såjord. Om du ike får tak på det, blander du knust leca eller sand 70/30 med blomsterjord. For å unngå å stikke deg, pakker du inn stikkende sukkulenter i avispapir før du går i gang. Om du bruker en rykende fersk marsutgave av en eller annen avis, har du pottet om på rett tid av året.

 

Kulturstrøm

 • SE: VG-lista topp 20

  Direkte fra 19:40

  Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.
 • Første rivetillatelse er gitt

  Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

 • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

  Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.