Hopp til innhold

Kaja Bremnes

Kaja Bremnes var gjest i Stjerneklart 29. august.

Kaja Bremnes (Foto: Eir Nilsen)

Kaja Bremnes ble født 18. februar i 1988 og er datter av Helle Ramstad og musiker Ola Bremnes. Hun har også en lillebror som heter Inge.

Kaja vokste opp i bygda Bremnes i Kvæfjord kommune og gikk på Borkenes barne- og ungdomsskole og to år på Heggen videregående skole i Harstad.


Starta i MGPJ
Kaja oppdaget musikken tidlig, og i 2003 sang hun låta, Rødt, i Melodi Grand Prix Junior.

Etter hvert flytta Kaja til Trondheim og i 2007 ble hun ansett som Norges nye stjerneskudd da hun skulle opptre på by:Larm samme år. Den konserten gikk ikke som forventet og Kaja flyttet hjem til Bremnes for å finne tilbake til seg selv.

I 2009 stod hun igjen på by:Larmscenen, og kunne reise hjem med følgende overskrift i Aftenpostens Oslopuls; Denne gangen kan Kaja Bremnes reise hjem med hodet høyt hevet.

Samme år ble også låta 'We are leaving' kåra til Ukas Urørt i NRK P3.

Debutplata
19. august i år kom debutplata La La La, som har høstet flere firere hos norsk musikkanmeldere, som ofte trekker paralleller til islandske Björk.

Kaja Bremnes har også jobbet i byggevarehandelen, i barnehage og på forskjellige kafeer. Hun har også gått et halvt år på møbelsnekkerskole i København, hvor hun nå bor sammen med ektemannen, Geir Arne Bertheussen Bremnes.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober