Hopp til innhold

Kaizere, demoner – og en fotoutstilling

Kaizers Orchestra varmet opp med fotoutstilling før sommerens turné.

Terje Winterstø Røthing og Kaizers Orchestra

Kaizerbytte: Terje Winterstø Røthing får låne Janove Ottesens plass i front i anledning av sin debut som utstillende fotograf i Galleri MAP.

Foto: K&U / K&U

Janove Ottesten, Kaizers Orchestra

Frontkaizer: Janove Ottesten pryder ikke få av bildene på fotoutstillingen. Her foran «før, under og etter»-serien tatt av Paal Audestad.

Foto: K&U / K&U
Terje Winterstø Røthing og Geir Zahl, Kaizers Orchestra

Kaizerfoto: Terje Winterstø Røthing (t.v.) er ute og røyker og ser på plakaten for fotoutstillingen han er med på i Galleri MAP sammen med Geir Zahl.

Foto: K&U / K&U

NB: Det er også blitt laget en egen dokumentarfilm om Kaizers Orchestra, som du kan se på YouTube .

Seks elegant dresskledte herrer beser seg rundt i fotogalleriet, som var de en håndfull meglere fra Aker brygge som hadde forvillet seg til Tøyen.

Men det er Kaizers Orchestra i full uniform, kommet for å ta en sniktitt på utstillingen til Kaizer-dokumentør Paal Audestad og en av deres egne, Terje «Killmaster» Winterstø Røthing.

Stedet er Galleri MAP, som er blitt hovedstadens nye rockegalleri. Torsdag åpnet utstillingen med det relativt ensporede fotomotivet Kaizers Orchestra – bare noen dager før de seks herrene slipper albumet «Våre demoner».

Det er første gang Audestad stiller ut i galleri, det er første gang Winterstø Røthing stiller ut noensinne. Og det er også første gangen de elleve låtene er gitt ut – selv om de har vært skjeletter i skapet i opptil ti år, og vært hørt live.

13 bilder

De seks dresskledte peker og ler gjenkjennende av svart-hvittbildene. For Kaizer-universet er og blir svart-hvitt. Janove Ottesen gliser over et triptykon med seg selv i søkeren.

– Det er før, under og etter konserten, sier han.

Terje Winterstø Røthing har med 13 av sine fotografier på utstillingen, mens resten står Kaizers faste fotograf Paal Audestad for. Det var han som inviterte den ene Kaizeren med på laget.

– Det er ikke så mye å gjøre når vi er på turné og ikke står på scenen, så jeg begynte å spørre ut Paal, og få gode råd av ham, sier Winterstø Røthing til NTB.

– Dere er et nesten litt kjedelig band av scenen, er det ikke så?

– Jo, sier Killmasteren uten å blunke.

Derfor begynte han å ha med kameraet rundt overalt, han også. Ikke for å fange store skandaler backstage, men for å se etter situasjoner og personer verdt å forevige.

Demonutgivelse

Verdt å forevige – i form av en utgivelse – syntes Kaizerne også om de 11 låtene på «Våre demoner». Her er det snakk om en sterk kombinasjon av utgivelse og utdrivelse.

– Det er kjekt, etter dette er det garantert tomt for sanger fra fortiden. Da er det kun å se fremover, sier Janove Ottesen.

– Som en oppsummering før neste tiår for Kaizers, som dermed kan gjøre nye notater, sier Geir Zahl.

For litt raust regnet nærmer det seg ti år for orkesteret, som ble stiftet i 2000 og gav ut debutalbumet «Ompa til du dør» året etter. Det solgte i 100.000, og også de tre påfølgende studioalbumene toppet platelistene.

Men underveis ble det altså liggende noen skjeletter og skrangle i skapene. Sanger som ikke passet inn, som ble for country, for bluesrock, for gitarrock, for ukaizrede til å passe inn i det særegne lydbildet bandet valgte.

– Samtidig likte vi disse sangene. Nå ville vi rydde opp i fortiden. Det var god trening, vi måtte prøve å knekke koden og gjøre dem bra nok til å komme på plate, sier Janove, mens Geir legger til:

– De fikk en ny sjanse.

Langsiktig og smalt

Når Kaizers Orchestra nå tar grepet og gir dem ut selv i nyinnspilling, så regner de ikke med å tjene særlig på det – utover å holde seg aktuelle i år hvor de «bare» skal gjøre sommerfestivaler i bandregi.

– Vi blir glad hvis «Våre demoner» går i null. Dette er en langsiktig investering, sier Janove.

– Det er et smalt prosjekt fra begynnelse til slutt, sier Geir og sikter til at de fire releasekonsertene skal skje på småklubber med plass til maks 100 av hardcorefansen – på slike

Det gjelder også å være kjapp dersom man skal sikre seg sin egen demon: Platen ligger bare ute en uke i butikkene, fra førstkommende mandag og til og med søndag.

– Vi ville gjøre det begrenset, og ikke bare i form av opplaget. Det har skapt mye entusiasme, og mange forhåndsbestillinger, sier Janove, som ellers røper at han sitter og skriver nye sanger hjemme i det som ellers er et relativt rolig år.

Bortsett fra for fotografdebutant Terje Winterstø Røthing da, som har spilt hver helg med sideprosjektet sitt, Skambankt, siden januar, før det blir ny runde med Kaizers Orchestra sommeren til ende.

– Et hardt år, ler han, før Kaizerne forsvinner videre for å holde hoff og fortelle flere om sine nå utdrevne demoner og demoer.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober