Hopp til innhold

Justin Bieber saksøkt for plagiat

Casey Dienel, kjent under artistnavnet «White Hinterland», har saksøkt Justin Bieber og Skrillex over sangen «Sorry».

Justin Bieber

SØKSMÅL: Artisten Casey Dienel har saksøkt Justin Bieber for å ha kopiert noe fra sangen hennes til låten Sorry.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Den amerikanske sangeren Casey Dienel hevder Justin Bieber og Skrillex har kopiert en del av vokalen fra sangen hennes «Ring the Bell» til deres sang «Sorry».

På hennes Facebookside skriver hun at hverken låtskriverne, produsentene eller sangerne fikk tillatelse for å bruke verket hennes, eller at de søkte om det.

Nå har hun altså saksøkt Justin Bieber, Skrillex og låtskriverne Julia Michaels, Justin Tranter og Michael Tucker, skriver Variety.

Dienel sier også at hun sendte den kanadiske superstjernen et brev etter at «Sorry» ble lansert, der hun tilbudte Biebers management en privat dialog angående overtredelsen.

– De nektet å erkjenne anklagen min, til tross for hvor åpenbar den er, skriver hun.

Er starten for lik?

Dienel mener det er vokalen i starten av hennes sang fra 2014 som er blitt kopiert. Hør de ti første sekundene på de to sangene og avgjør selv om hun har et poeng:

Her er Casey «White Hinterland» Dienels «Ring The Bell» fra 2014:

Her er Justin Biebers «Sorry» fra 2015:

Dienel sier hun ikke hadde noe annet valg enn å saksøke Justin Bieber og hans samarbeidspartnere.

Kopierte dans

Tidligere denne uka ble en annen superstjerne beskyldt for å kopiere noen andres verk.

Den svenske koreografen Alexander Ekman mener nemlig at Beyoncés danserutine er påfallende lik hans egen koreografi til den norske kritiker- og publikumssuksessen «A Swan Lake».

En rekke personer fra dansemiljøet i Norge mente også at Beyoncés dans var en kopi.

– Selve scenerommet og ideen tror jeg er ganske kopiert fra Ekmans dans, sa blant annet prorektor ved Kunsthøgskolen i Oslo Merete Lingjærd.

Flere søksmål

Søksmålet føyer seg inn i rekken av flere søksmål mot amerikanske artister de siste årene.

Etterkommerne etter soullegenden Marvin Gaye fikk i fjor rettslig medhold i at Pharrell Williams´ og Robin Thickes hitlåt «Blurred Lines» er plagiat av Gayes hit «Got To Give It Up». Dommen ble senere anket.

I fjor høst vant hip hop-mogul Jay Z i retten etter anklager om å ha stjålet en egyptisk melodi og brukt den i sangen «Big Pimpin'» fra 1999.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.