NRK Meny
Normal

Justin Bieber saksøkt for plagiat

Casey Dienel, kjent under artistnavnet «White Hinterland», har saksøkt Justin Bieber og Skrillex over sangen «Sorry».

Justin Bieber

SØKSMÅL: Artisten Casey Dienel har saksøkt Justin Bieber for å ha kopiert noe fra sangen hennes til låten Sorry.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Den amerikanske sangeren Casey Dienel hevder Justin Bieber og Skrillex har kopiert en del av vokalen fra sangen hennes «Ring the Bell» til deres sang «Sorry».

På hennes Facebookside skriver hun at hverken låtskriverne, produsentene eller sangerne fikk tillatelse for å bruke verket hennes, eller at de søkte om det.

Nå har hun altså saksøkt Justin Bieber, Skrillex og låtskriverne Julia Michaels, Justin Tranter og Michael Tucker, skriver Variety.

Dienel sier også at hun sendte den kanadiske superstjernen et brev etter at «Sorry» ble lansert, der hun tilbudte Biebers management en privat dialog angående overtredelsen.

– De nektet å erkjenne anklagen min, til tross for hvor åpenbar den er, skriver hun.

Er starten for lik?

Dienel mener det er vokalen i starten av hennes sang fra 2014 som er blitt kopiert. Hør de ti første sekundene på de to sangene og avgjør selv om hun har et poeng:

Her er Casey «White Hinterland» Dienels «Ring The Bell» fra 2014:

Her er Justin Biebers «Sorry» fra 2015:

Dienel sier hun ikke hadde noe annet valg enn å saksøke Justin Bieber og hans samarbeidspartnere.

Kopierte dans

Tidligere denne uka ble en annen superstjerne beskyldt for å kopiere noen andres verk.

Den svenske koreografen Alexander Ekman mener nemlig at Beyoncés danserutine er påfallende lik hans egen koreografi til den norske kritiker- og publikumssuksessen «A Swan Lake».

En rekke personer fra dansemiljøet i Norge mente også at Beyoncés dans var en kopi.

– Selve scenerommet og ideen tror jeg er ganske kopiert fra Ekmans dans, sa blant annet prorektor ved Kunsthøgskolen i Oslo Merete Lingjærd.

Laster Instagram-innhold

Flere søksmål

Søksmålet føyer seg inn i rekken av flere søksmål mot amerikanske artister de siste årene.

Etterkommerne etter soullegenden Marvin Gaye fikk i fjor rettslig medhold i at Pharrell Williams´ og Robin Thickes hitlåt «Blurred Lines» er plagiat av Gayes hit «Got To Give It Up». Dommen ble senere anket.

I fjor høst vant hip hop-mogul Jay Z i retten etter anklager om å ha stjålet en egyptisk melodi og brukt den i sangen «Big Pimpin'» fra 1999.

Kulturstrøm

  • Sony kjøper EMI

    Japanske Sony kjøper plateselskapet EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).

  • Obama til Netflix

    Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

    Michelle og Barack Obama