Hopp til innhold

Jussie Smollett er arrestert og sikta for falsk forklaring

Skodespelaren Jussie Smollett melde seg sjølv til politiet, etter at to personar har sagt dei fekk betalt for å overfalle skodespelaren i slutten av januar.

Jussie Smollett

Jussie Smollett har engasjert seg som ein talsperson for svarte og homofile i USA. Då han i slutten av januar fortalde at han hadde blitt overfallen av to personar som ropte homofobe og rasistiske tilrop, blei handlingane fordømt av blant andre kjente artistar, Nancy Pelosi og Donald Trump. No er Smollett sikta for falsk forklaring.

Foto: Richard Shotwell / AP

29. januar skal skodespelaren Jussie Smollett ifølgje han sjølv ha blitt angripen av to maskerte menn, som slo og ropte rasistiske og homofobe kommentarar til han.

Men no meiner politiet i Chicago at overfallet var sett i scene av Smollett sjølv. To personar som blei avhøyrt i saka i førre veke, har vedgått at dei var med på angrepet, men dei fortalde at det var Smollett som hadde betalt dei for å utføre det.

Torsdag blei Smollett arrestert, sikta for falsk forklaring, etter at han melde seg for politiet, melder Reuters.

I delstaten Illinois kan slike lovbrot straffast med fengsel i eitt til tre år.

Politisjef uroa

På ein pressekonferanse torsdag sa politioverbetjent Eddie Johnson i Chicago-politiet at Smollett har utnytta folk som har kjempa mot rasisme, for å fremme karrieren si.

Chicago Police Superintendent Eddie Johnson speaks about Jussie Smollett
Foto: Joshua Lott / Reuters

Smollett skal mellom anna ha sendt brev med homofobisk og rasistisk innhald til adressert til seg sjølv. Han fryktar denne saka kan føre til at hatkriminalitet ikkje vert teken på alvor.

– Eg er såra over det som har hendt, og eg er også sint. Dette stuntet har ikkje Chicago fortent, seier Johnson.

– Eg er uroa for at hatkriminalitet vil verte møtt med ein skepsis, som det ikkje har vorte tidlegare, seier han vidare.

Kjøpte utstyr

Etter meldinga gjekk politiet ut med ei etterlysing etter to personar som blei sett i området rundt leilegheita til Smollett i tidsrommet angrepet skal ha skjedd. Onsdag førre veke blei to brør avhøyrt i saka. I leilegheita der dei budde fann politiet fleire ting som kunne indikere at dei to var innblanda.

overvåkingsbilde frigitt etter mulig overfall av Jussie Smollett

Politiet i Chicago etterlyste to personar som skulle ha vore i området då det påståtte angrepet skal ha skjedd. Dei to viser seg å vere brørne som no seier dei fekk betalt av Jussie Smollett for å angripe han.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den eine av brørne har hatt statistroller i TV-serien «Empire», der Smollett spelar ei av dei leiande rollene. Den andre skal ha vore personleg trenar for skodespelaren. I avhøyr skal dei ha forklart at Smollett betalte dei for å gjennomføre angrepet, seier politikjelder til CNN,

Politiet har også fått ein overvakingsvideo frå ein butikk som skal vise dei to brørne som kjøper skimasker, solbriller og andre ting dagen før det påståtte angrepet.

Brørne har vedgått handlinga, men har ikkje bede om immunitet eller ein avtale for å fortelje kva dei har vore med på, seier advokaten deira, Gloria Schmidt, til CNN.

– Du treng ikkje immunitet når du fortel sanninga.

Kan miste jobben

Jussie Smollett nektar for at han har vore med å arrangere eit angrep på seg sjølv. Kort tid etter at politiet gjekk ut med opplysningane om at Jussie Smollett var sikta, var advokatane hans ute og avviste skuldingane.

– Som alle andre borgarar er herr Smollett uskuldig til det motsette er bevist. Det gjeld særleg i ei etterforsking som denne, der både sanne og usanne opplysningar har blitt leke fleire gongar, seier advokatane til Smollett, Todd Pugh og Victor Henderson til Deadline.

Advokatane seier dei vil gjere ei grunding undersøking av saka, og legg opp til eit pågåande forsvar.

Empire pris

«Empire» er ein av dei mest populære TV-seriane i USA. I 2015 fekk dei blant anna prisen for beste nykommar under Teen Choice Awards. Skodespelarane Jussie Smollett (t.v.) og Bryshere Y. Gray tok i mot prisen på vegner av produksjonen.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Smollett er for tida aktuell i serien «Empire», der han har ei leiande rolle. Serien blir produsert av Fox, som har støtta skodespelaren gjennom heile denne saka, skriv nettstaden.

Samtidig blir det ifølgje Variety diskutert om Smollett skal fjernast frå serien. Produsentane ønsker ikkje å kommentere dette.

Smollett skal etter planen møte i fengslingsmøte torsdag ettermiddag. Samtidig skal han også spele inn nye scener i «Empire». Ifølgje produksjonen er det ikkje gjort endringar i innspelingsplanane etter at siktinga blei kjent.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober