Hopp til innhold

Jury: – Apple brøt patentrettigheter

Brikker som styrer Apples populære produkter inneholder teknologi som andre har patent på, mener en amerikansk jury. Det kan koste IT-giganten dyrt.

Mann er på twitter. Mobiltelefon. Peker. Iphone.

KAN BLI DYRT: Juryen har gitt saksøkerne medhold i det prinsipielle i saken, og Apple kan ende opp med å betale en erstatning i milliardklassen.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Kjennelsen, som kan føre til en ekstraregning på flere hundre millioner dollar for selskapet, kom tirsdag.

Det er en forskningsstiftelse i Wisconsin som har saksøkt selskapet, fordi de mener deres patenterte teknologi for å bedre effektiviteten i mikroprosessorer ulovlig er bygget inn i Apples A7-brikke. Fire forskere ved Universitetet i Wisconsin utviklet den aktuelle teknologien allerede i 1998.

Syv milliarder

Nå som juryen har gitt saksøkerne medhold i det prinsipielle, går saken over i neste fase der erstatningsansvaret og størrelsen på en eventuell utbetaling skal fastsettes. Retten skal også ta stilling til om Apple har brukt den patenterte teknologien vel vitende om at rettighetene tilhørte noen andre, skriver The Guardian.

Ifølge Wall Street Journal krever forskningsstiftelsen 862,4 millioner dollar, cirka syv milliarder norske kroner, fra Apple.

Blant Apple-produktene som skal være en del av patentbruddet er iPhone 6S, iPhone 5S, iPad Air og iPad Mini med såkalt retinaskjerm.

Apple ønsket ikke å kommentere saken overfor nyhetsbyrået AFP. Ifølge rettsdokumenter fra saken mener de at patenten til selskapet Wisconsin Alumni Research Foundation (Warf) ikke var gyldig.

Rettsdokumentene viser også at juryen har gitt saksøkerne medhold i alle de ni punktene i søksmålet.

Tidligere søksmål

Warf saksøkte Intel Corp, en amerikansk produsent av mikroprosessorer, i 2008. Men da kom partene fram til et forlik dagen før saken skulle behandles i retten.

I september kom et søksmål mot Apple, som altså rettet seg mot mikroprosessorer i noen av selskapets nyere produkter, blant annet iPhone 6S, 6S Plus og iPad Pro.

Det er ikke første gang Apple må forsvare seg i et patentsøksmål. Selskapet har anklaget Samsung for å ha stjålet fem elementer fra deres smarttelefon, men da gikk Samsung til motsøksmål og anklaget Apple for å ha stjålet muligheten for å strømme video fra dem.

I denne saken leder Apple an, en føderal jury slo fast i en midlertidig forføyning at Samsung ikke kunne produsere telefoner som hadde tekniske egenskaper som brøt med Apples patentrettigheter.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK