NRK Meny
Normal

Jury: – Apple brøt patentrettigheter

Brikker som styrer Apples populære produkter inneholder teknologi som andre har patent på, mener en amerikansk jury. Det kan koste IT-giganten dyrt.

Mann er på twitter. Mobiltelefon. Peker. Iphone.

KAN BLI DYRT: Juryen har gitt saksøkerne medhold i det prinsipielle i saken, og Apple kan ende opp med å betale en erstatning i milliardklassen.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Kjennelsen, som kan føre til en ekstraregning på flere hundre millioner dollar for selskapet, kom tirsdag.

Det er en forskningsstiftelse i Wisconsin som har saksøkt selskapet, fordi de mener deres patenterte teknologi for å bedre effektiviteten i mikroprosessorer ulovlig er bygget inn i Apples A7-brikke. Fire forskere ved Universitetet i Wisconsin utviklet den aktuelle teknologien allerede i 1998.

Syv milliarder

Nå som juryen har gitt saksøkerne medhold i det prinsipielle, går saken over i neste fase der erstatningsansvaret og størrelsen på en eventuell utbetaling skal fastsettes. Retten skal også ta stilling til om Apple har brukt den patenterte teknologien vel vitende om at rettighetene tilhørte noen andre, skriver The Guardian.

Ifølge Wall Street Journal krever forskningsstiftelsen 862,4 millioner dollar, cirka syv milliarder norske kroner, fra Apple.

Blant Apple-produktene som skal være en del av patentbruddet er iPhone 6S, iPhone 5S, iPad Air og iPad Mini med såkalt retinaskjerm.

Apple ønsket ikke å kommentere saken overfor nyhetsbyrået AFP. Ifølge rettsdokumenter fra saken mener de at patenten til selskapet Wisconsin Alumni Research Foundation (Warf) ikke var gyldig.

Rettsdokumentene viser også at juryen har gitt saksøkerne medhold i alle de ni punktene i søksmålet.

Tidligere søksmål

Warf saksøkte Intel Corp, en amerikansk produsent av mikroprosessorer, i 2008. Men da kom partene fram til et forlik dagen før saken skulle behandles i retten.

I september kom et søksmål mot Apple, som altså rettet seg mot mikroprosessorer i noen av selskapets nyere produkter, blant annet iPhone 6S, 6S Plus og iPad Pro.

Det er ikke første gang Apple må forsvare seg i et patentsøksmål. Selskapet har anklaget Samsung for å ha stjålet fem elementer fra deres smarttelefon, men da gikk Samsung til motsøksmål og anklaget Apple for å ha stjålet muligheten for å strømme video fra dem.

I denne saken leder Apple an, en føderal jury slo fast i en midlertidig forføyning at Samsung ikke kunne produsere telefoner som hadde tekniske egenskaper som brøt med Apples patentrettigheter.