NRK Meny
Normal

Juritzen: – Dette var et skikkelig tap

Juritzen forlag tapte i retten mot Reitangruppen og må betale millionsum.

Arve Juritzen

TAPTE: Forlegger Arve Juritzen tapte saken mot Reitangruppen i Oslo tingrett og må betale 6,5 millioner kroner.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I dag kom dommen i saken mellom Arve Juritzen og Reitangruppen.

Der ble det klart at Juritzen må betale distribusjonsselskapet Interpress rundt 6,5 millioner kroner pluss sakskostnader innen to uker.

– Dette var et skikkelig tap, det må jeg innrømme. Dommeren har overhodet ikke tatt hensyn til noe av vår dokumentasjon, men i stedet valgt å gi Interpress fullt medhold selv om de bare har lagt frem bevis for at de har 100 % returrett for ca. halvparten av det konflikten handler om, sier Juritzen til NRK.

Bakgrunnen for rettssaken handlet om at forlegger Arve Juritzen ikke ville betale Reitangruppen 6,5 millioner kroner for usolgte bøker.

I oktober 2014 la gruppen ned distribusjonsselskapet Interpress, som mellom 2006 og 2014 distribuerte bøker på vegne av mindre forlag. Da satt de igjen med et stort parti usolgte bøker fra Juritzen forlag.

Konkurs

Juritzen sier de mest sannsynlig vil komme til å anke dommen.

– Jeg må la en jurist lese gjennom dommen, men min umiddelbare oppfatning er at dommeren baserer seg på synsing, ikke jus. Jeg ser det som sannsynlig at vi kommer til å anke dommen, sier han.

For dommen kan bety kroken på døra for Juritzen forlag.

– Blir dommen stående har Reitan oppnådd det som er deres mål, å slå oss konkurs. Vi har ikke 7 mill om to uker, sier han.

Kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience sier de ikke har som mål å slå noen konkurs, men at de er glade for at de fikk medhold i retten.

– Vi er glade for at vi fikk medhold, selv om vi skulle vært saken foruten, sier hun.

– Vi har tidligere tilbudt Juritzen et oppgjør på to millioner kroner betalt over tre år. Nå er han dømt til å betale 6,5 millioner. Vi har vært villige til å løse dette så han ikke går konkurs, og det er vi fortsatt.

Står tilbudet om to millioner fortsatt åpent?

– Vårt opprinnelige tilbud står ved lag, sier Håvik.

Strid om returrett

Avtalen med forlagene tilsier at distributøren kan få pengene tilbake for bøker de ikke har solgt, og det er denne returretten striden står om.

Juritzen mente nemlig at han og andre små forlag måtte ta regningen for at Reitangruppen trakk seg ut av bokbransjen.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".