Hopp til innhold

Juritzen og Reitans bokkrangel havner i retten

Mandag møtes Juritzen forlag og Reitan Convenience i Oslo tingrett. Stridens kjerne er 6,5 millioner Reitan hevder forlaget skylder dem for usolgte bøker.

Arve Juritzen

OMSTRIDT REFUSJON: Forlegger Arve Juritzen vil ikke betale Reitangruppen 6,5 millioner for usolgte bøker. Nå advarer han om at kravet kan bety kroken på døra for forlaget hans dersom han ikke får medhold i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Reitan-konsernet har mislyktes i å selge bøker i 2014, og nå sender Magnus Reitan regningen til oss og andre forlag. Det er ufint, sier Arve Juritzen.

Forleggeren har havnet i en steil pengekrangel med Reitangruppen, som eier distribusjonsselskapet Interpress.

Selskapet leverer blader og magasiner til rundt 4500 butikker i Norge og Sverige, og mellom 2006 og 2014 distribuerte de også bøker på vegne av flere mindre forlag.

Vil returnere restopplag

Da Interpress avviklet bokdistribusjonen i oktober 2014, satt de igjen med et stort parti usolgte bøker.

Avtalen med forlagene tilsier at distributøren kan få pengene tilbake for bøker de ikke har solgt, og det er denne returretten striden står om.

– Interpress har betalt fullt ut for alle bøker som er levert, og skal ha penger tilbake for alle som ikke er solgt, for sier kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience.

Juritzen mener på sin side at kravet strider med etablert sedvane.

– Vi har en bindende avtale gjennom handelskutyme, og vi har fulgt den til punkt og prikke. Vi har tatt imot retur på over åtte millioner kroner som vi har gjort opp på vanlig måte.

– Sender regninga videre til andre

Juritzen mener han og andre små forlag nå tar regningen for at Reitangruppen trekker seg ut av bokbransjen.

– Interpress har forsynt dagligvare og bensinstasjoner med bøker på en god måte, men har altså ikke lyktes i det siste. Magnus Reitan gir nå opp i stedet for å ta opp kampen videre, men det ufine er at han sender regninga videre til andre.

46 andre småforlag har underskrevet en rammeavtale med Interpress, og har gjort opp for de returnerte bøkene. Men den avtalen ville ikke Juritzen signere.

Reitan Convenience mener forleggeren defor må forholde seg til enkeltkontraktene som er signert for hver enkelt boktittel.

– Vi etterlever avtalene vi inngår, og vi kan ikke ha et system der vi har leverandører eller samarbeidspartnere som ikke gjør det samme. Det er skritlig avtalt returgrad for hver enkelt tittel som er levert, og det er det vi forholder oss til, sier Håvik.

Juritzen har advart om at kravet fra Interpress kan bety kroken på døra for forlaget. Men Håvik i Reitangruppen mener de allerede har strukket seg langt.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke at noen skal gå konkurs, og Intepress har strukket seg langt for å nå en løsning som er god for begge parter. Blant annet reduserte vi kravet fra 6,5 millioner til to millioner. Det har Juritzen avvist, sier Håvik.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)