NRK Meny
Normal

Juritzen og Reitans bokkrangel havner i retten

Mandag møtes Juritzen forlag og Reitan Convenience i Oslo tingrett. Stridens kjerne er 6,5 millioner Reitan hevder forlaget skylder dem for usolgte bøker.

Arve Juritzen

OMSTRIDT REFUSJON: Forlegger Arve Juritzen vil ikke betale Reitangruppen 6,5 millioner for usolgte bøker. Nå advarer han om at kravet kan bety kroken på døra for forlaget hans dersom han ikke får medhold i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Reitan-konsernet har mislyktes i å selge bøker i 2014, og nå sender Magnus Reitan regningen til oss og andre forlag. Det er ufint, sier Arve Juritzen.

Forleggeren har havnet i en steil pengekrangel med Reitangruppen, som eier distribusjonsselskapet Interpress.

Selskapet leverer blader og magasiner til rundt 4500 butikker i Norge og Sverige, og mellom 2006 og 2014 distribuerte de også bøker på vegne av flere mindre forlag.

Vil returnere restopplag

Da Interpress avviklet bokdistribusjonen i oktober 2014, satt de igjen med et stort parti usolgte bøker.

Avtalen med forlagene tilsier at distributøren kan få pengene tilbake for bøker de ikke har solgt, og det er denne returretten striden står om.

– Interpress har betalt fullt ut for alle bøker som er levert, og skal ha penger tilbake for alle som ikke er solgt, for sier kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience.

Juritzen mener på sin side at kravet strider med etablert sedvane.

– Vi har en bindende avtale gjennom handelskutyme, og vi har fulgt den til punkt og prikke. Vi har tatt imot retur på over åtte millioner kroner som vi har gjort opp på vanlig måte.

– Sender regninga videre til andre

Juritzen mener han og andre små forlag nå tar regningen for at Reitangruppen trekker seg ut av bokbransjen.

– Interpress har forsynt dagligvare og bensinstasjoner med bøker på en god måte, men har altså ikke lyktes i det siste. Magnus Reitan gir nå opp i stedet for å ta opp kampen videre, men det ufine er at han sender regninga videre til andre.

46 andre småforlag har underskrevet en rammeavtale med Interpress, og har gjort opp for de returnerte bøkene. Men den avtalen ville ikke Juritzen signere.

Reitan Convenience mener forleggeren defor må forholde seg til enkeltkontraktene som er signert for hver enkelt boktittel.

– Vi etterlever avtalene vi inngår, og vi kan ikke ha et system der vi har leverandører eller samarbeidspartnere som ikke gjør det samme. Det er skritlig avtalt returgrad for hver enkelt tittel som er levert, og det er det vi forholder oss til, sier Håvik.

Juritzen har advart om at kravet fra Interpress kan bety kroken på døra for forlaget. Men Håvik i Reitangruppen mener de allerede har strukket seg langt.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke at noen skal gå konkurs, og Intepress har strukket seg langt for å nå en løsning som er god for begge parter. Blant annet reduserte vi kravet fra 6,5 millioner til to millioner. Det har Juritzen avvist, sier Håvik.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.