Hopp til innhold

Juntafil sensurert av Apple   

NRKs podkast om sex, kropp og følelser ble for drøy for den amerikanske podkast-giganten. Den nye episoden ble sensurert, og alle de gamle episodene er nå fjernet.

Smilende kvinne i grønn jakke

SENSURERT: Den nye «Juntafil»-podkasten har blitt sensurert av iTunes. – Jeg har egentlig ikke helt skjønt hva konkret de reagerer på, sier programleder Tuva Fossum Fellman.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Et av NRK P3s lengstlevende programmer, Juntafil, var i går tilbake som podkast. Podkasten ble gjort tilgjengelig hos flere tjenester – men ikke hos iTunes.

Årsaken er at Apple, som driver iTunes, mener at podkasten bruker et støtende språk i programbeskrivelsen sin. Podkasten ble derfor sensurert og ikke gjort tilgjengelig for iTunes-brukere.

– Må endre

Podkastsjef i NRK, Vilde Hjort Batzer, sier at de har fått beskjed om at de må endre beskrivelsen av podkasten for å få den vurdert på nytt.

– Apple sier at vi må gjøre korrigeringer for å bli publisert. I beskrivelsen står det at Juntafil er seksualopplysningsprogram som svarer på spørsmål og kropp, sex og følelser. Vi har ikke tatt stilling til hva vi gjør ennå, sier Hjort Batzer.

Podkastsjefen sier at de ble varslet av Apple onsdag kveld, og at de vil gå i dialog med iTunes.

– I første omgang tar vi kontakt og prøver å få dem til å forstå at vi driver med folkeopplysning og at det ikke er en pornografisk podkast som kan virke støtende, men vi vil ikke endre Juntafil for få være hos iTunes. Vi mener det er et viktig program, og håper Apple vil skjønne det etter litt samtaler.

– Ble satt ut

Ifølge programleder Tuva Fossum Fellman er det flere lyttere som har reagert på at den nye podkasten ikke ligger tilgjengelig i iTunes.

Heller ikke de gamle episodene som lå der tidligere kan nå søkes opp.

– Jeg syns det er utrolig vanskelig hvis seksualopplysning skal sensureres. Jeg har egentlig ikke helt skjønt hva konkret de reagerer på. Jeg syns selv det er en beskrivelse og et innhold som jeg mener ikke bør sensureres. Jeg er ganske satt ut, sier programlederen.

NRK har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar fra Apple.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober