Jungeleventyr

Darwin likte seg veldig godt i den atlantiske regnskogen i Brasil. Det gjorde vi også. Så da vi fikk muligheten til å besøke en ny regnskog i Peru, måtte vi bare dra.

Regnskog i Peru

MYSTISK OG TUNG: I regnskogen kan man oppleve mye spennende og rart.

Foto: Darwinekspedisjonen

Jungelens vakreste

Allerede første dagen fikk vi øye på noe veldig spennende. Over hodene våre fløy nemlig en morfo-sommerfugl. Disse sommerfuglene har store og flotte vinger i metalliske farger og er utrolig vakre.

Noe som er veldig kult med morfo-sommerfuglenes vinger er at de ikke alltid har samme farge.

Hvis du har blåst såpebobler, har du sikkert lagt merke til at fargene på boblene endrer seg når de beveger seg gjennom lufta. Slik er det også med vingene til morfo-sommerfuglene.

Forklaringen på dette ligger i de mikroskopiske skjellene på morfo-sommerfuglenes vinger. De aller fleste av disse skjellene har nemlig ikke har egne farger. Det vi ser som farger på vingene er i stedet lys som disse bitte små skjellene reflekterer.

Blå morfosommerfugl

MORFO-SOMMERFUGL: På vingene sitter det mange bittesmå skjell som reflekterer lyset og gjør at fargene endrer på seg.

Foto: Wikipedia

Hvert vingeskjell er på en måte et bitte lite speil. Og hvilken farge vingene har, avhenger av hvordan skjellene på vingene reflekterer lyset som treffer dem. Fantastisk!

Man skulle nesten tro morfo-sommerfuglene tilhørte en fantasiverden!

Reptiler i mørket

I jungelen er mange dyr mer aktive om natta enn om dagen. Å lyse etter insekter og andre dyr når det er mørkt, er derfor kjempegøy.

Og noen ganger dukker det opp dyr i mørket som man skvetter litt av å se.

En natt fikk vi for eksempel plutselig øye på en svært giftig slange. Den lå kveilet rundt en grein og slappet av, men den våknet til liv da vi lyste den rett i fleisen med lyktene våre.

Slange i mørket

SLANGER I JUNGELEN: En natt oppdaget Darwinekspedisjonenen farlig slange. Her tar de en nærmere titt på dyret med en lommelykt.

Foto: Darwinekspedisjonen

Da vi så slangen, rygget vi strakt noen meter tilbake. Giften til denne slangen er nemlig ingen spøk. Det er ikke spesielt mange leger i jungelen, så det er viktig å være forsiktig.

Slangen var tydeligvis ikke spesielt interessert i å bli lyst på. Etter en liten stund ålet den seg derfor videre inn i jungelen.

Å besøke en jungel er alltid spennende.

Kjetil L. Voje

GODT FORSØK: Kjetil leker Tarzan i jungelen og svinger seg i lianene mellom trærne.

Foto: Darwinekspedisjonen


Kulturstrøm

 • Ny skeiv samisk organisasjon

  I går ble det etablert en ny skeiv samisk organisasjon. Garmeres – Queer Sami Organisation er en organisasjon av og for skeive samer på tvers av landegrenser, og skal jobbe for skeive samers rettigheter. Garmeres er sørsamisk for stolt.

  Garmeres skeive samer
  Foto: Stina Aletta Aikio
 • «The Cars»-vokalist funnet død

  Ric Ocasek, mest kjent som vokalisten i bandet «The Cars», er blitt funnet død i leiligheten sin på Manhattan. Det opplyser politiet i New York til nyhetsbyrået AP. Det skal ikke være noen tegn til at 75-åringen ble utsatt for noe kriminelt.

  Ric Ocasek
  Foto: Richard Shotwell / Richard Shotwell/Scanpix