Jungeleventyr

Darwin likte seg veldig godt i den atlantiske regnskogen i Brasil. Det gjorde vi også. Så da vi fikk muligheten til å besøke en ny regnskog i Peru, måtte vi bare dra.

Regnskog i Peru

MYSTISK OG TUNG: I regnskogen kan man oppleve mye spennende og rart.

Foto: Darwinekspedisjonen

Jungelens vakreste

Allerede første dagen fikk vi øye på noe veldig spennende. Over hodene våre fløy nemlig en morfo-sommerfugl. Disse sommerfuglene har store og flotte vinger i metalliske farger og er utrolig vakre.

Noe som er veldig kult med morfo-sommerfuglenes vinger er at de ikke alltid har samme farge.

Hvis du har blåst såpebobler, har du sikkert lagt merke til at fargene på boblene endrer seg når de beveger seg gjennom lufta. Slik er det også med vingene til morfo-sommerfuglene.

Forklaringen på dette ligger i de mikroskopiske skjellene på morfo-sommerfuglenes vinger. De aller fleste av disse skjellene har nemlig ikke har egne farger. Det vi ser som farger på vingene er i stedet lys som disse bitte små skjellene reflekterer.

Blå morfosommerfugl

MORFO-SOMMERFUGL: På vingene sitter det mange bittesmå skjell som reflekterer lyset og gjør at fargene endrer på seg.

Foto: Wikipedia

Hvert vingeskjell er på en måte et bitte lite speil. Og hvilken farge vingene har, avhenger av hvordan skjellene på vingene reflekterer lyset som treffer dem. Fantastisk!

Man skulle nesten tro morfo-sommerfuglene tilhørte en fantasiverden!

Reptiler i mørket

I jungelen er mange dyr mer aktive om natta enn om dagen. Å lyse etter insekter og andre dyr når det er mørkt, er derfor kjempegøy.

Og noen ganger dukker det opp dyr i mørket som man skvetter litt av å se.

En natt fikk vi for eksempel plutselig øye på en svært giftig slange. Den lå kveilet rundt en grein og slappet av, men den våknet til liv da vi lyste den rett i fleisen med lyktene våre.

Slange i mørket

SLANGER I JUNGELEN: En natt oppdaget Darwinekspedisjonenen farlig slange. Her tar de en nærmere titt på dyret med en lommelykt.

Foto: Darwinekspedisjonen

Da vi så slangen, rygget vi strakt noen meter tilbake. Giften til denne slangen er nemlig ingen spøk. Det er ikke spesielt mange leger i jungelen, så det er viktig å være forsiktig.

Slangen var tydeligvis ikke spesielt interessert i å bli lyst på. Etter en liten stund ålet den seg derfor videre inn i jungelen.

Å besøke en jungel er alltid spennende.

Kjetil L. Voje

GODT FORSØK: Kjetil leker Tarzan i jungelen og svinger seg i lianene mellom trærne.

Foto: Darwinekspedisjonen


Kulturstrøm

 • Finsk forfatter er død

  Den finske forfatteren Arto Paasilinna er død, 76 år gammel, melder Sveriges Radio. Paasilinna fikk sitt store gjennombrudd med "Harens år" i 1975. I dag er hans bøker oversatt til over 20 språk og har vunnet en rekke litterære priser.

 • Skjerf vekker oppsikt

  Det nye skjerfet «The Touch of Fur shawl» frå motehuset Fendi har fått svært mykje omtale på internett det siste døgnet. Grunnen for oppstyret er at mange meiner skjerfet liknar mistenkeleg mykje på eit kvinneleg kjønnsorgan. Motehuset har no fjerna den hudfarga versjonen frå nettsidene.

  Skjerf
  Foto: Fendi
 • Mottar ærespris i Marrakech

  Skodespelaren Robin Wright, kjent frå blant anna Forrest Gump og House of Cards, mottar «The Golden Star» på Marrakech Film Festival i Marokko. Wright mottar prisen for prestasjonar både på film og TV, i tillegg til arbeidet hennar med veldedige organisasjonar i Kongo, melder Hollywood Reporter.

  FILE PHOTO: Cast member Wright poses at the premiere of "Wonder Woman" in Los Angeles
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters