NRK Meny
Normal

Julie (18) nådde ikke helt opp

18 år gamle Julie Schartum Dokken fra Oslo representerte Norge under Eurovision-finalen for unge dansere fredag kveld, men nådde ikke helt opp i konkurransen med ni andre dyktige dansere.

Eurovision Young Dancers 2013, vinner Sedrig Verwoert

Julie Schartum Dokken (bak i rosa topp) nådde ikke helt til topps i Eurovision Young Dancers 2013. Sedrig Verwoert (20) fra Nederland vant.

Foto: NRK

Jenny Dokken

Julie Schartum Dokken (18) uteksamineres fra Ballethøgskolen før sommeren.

Foto: Fred Olav Vatne / NRK

Finalen i Eurovision Young Dancers gikk av stabelen i Gdansk i Polen fredag kveld, og konkurransen ble vist direkte på NRK1. Årets norske dansefinalist kom rett fra en rekke jobbauditions over hele Europa da hun gikk til topps i det norske uttaket.

– Det er det flotteste jeg har vært med på til nå! Det har vært utfordrende og morsomt å jobbe en helt uke med BalletBoyz. Nå gleder jeg meg til å gå videre med dansen, sier Julie Schartum Dokken til NRK.no etter sendingen.

Les også: Julie (18) kan bli Europas nye danseyndling

Dommerne hadde svært lite å pirke på etter solodansen i finalen. 18-åringen fikk i tillegg høre at hun lignet på Madonna, og at de ønsket henne like mye suksess som popdronningen i fremtiden.

Hun var imidlertid ikke den eneste danseren som hadde en tilnærmet plettfri oppvisning. Det var Felix Berning (17) fra Tyskland og Sedrig Verwoert (20) fra Nederland som til slutt fikk danse duell om seieren – som gikk til sistnevnte.

Premien er på 7000 euro og internasjonal oppmerksomhet.

I finalen måtte alle deltagerne opptre med solodans, og i tillegg framføre en felles koreografi som ble øvd inn i løpet av uken før finalen. To dansere gikk til siste runde, der vinneren til slutt ble kåret på bakgrunn av alle fremføringene.

Julie Dokken

Julie Schartum Dokken får tilbakemeldinger fra dommerne etter sin solodans.

Foto: NRK

Ti deltagerland

Deltagerne i årets Eurovision Young Dancers kom fra ti land: Armenia, Hviterussland, Nederland, Polen, Slovenia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ukraina – og Norge.

Eurovisjonens dansekonkurranse ble arrangert for første gang i 1985, og har siden blitt arrangert annenhvert år, med opphold i årene 2005–2011. I 2011 ble finalen arrangert i Oslo, og norske Daniel Sarr gikk helt til topps .

Kulturstrøm

 • Saabye Christensen får Oslo-medalje

  Forfatter Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen, som er Oslo bys høyeste utmerkelse, for sin «verdifulle innsats for hovedstaden».– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTBs pressemelding. Les Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen her. (NTB)

  Lars Saabye Christensen
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Norsk 1. plass i pressefrihet

  Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

  Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.