Hopp til innhold

Julie (18) nådde ikke helt opp

18 år gamle Julie Schartum Dokken fra Oslo representerte Norge under Eurovision-finalen for unge dansere fredag kveld, men nådde ikke helt opp i konkurransen med ni andre dyktige dansere.

Eurovision Young Dancers 2013, vinner Sedrig Verwoert

Julie Schartum Dokken (bak i rosa topp) nådde ikke helt til topps i Eurovision Young Dancers 2013. Sedrig Verwoert (20) fra Nederland vant.

Foto: NRK

Jenny Dokken

Julie Schartum Dokken (18) uteksamineres fra Ballethøgskolen før sommeren.

Foto: Fred Olav Vatne / NRK

Finalen i Eurovision Young Dancers gikk av stabelen i Gdansk i Polen fredag kveld, og konkurransen ble vist direkte på NRK1. Årets norske dansefinalist kom rett fra en rekke jobbauditions over hele Europa da hun gikk til topps i det norske uttaket.

– Det er det flotteste jeg har vært med på til nå! Det har vært utfordrende og morsomt å jobbe en helt uke med BalletBoyz. Nå gleder jeg meg til å gå videre med dansen, sier Julie Schartum Dokken til NRK.no etter sendingen.

Les også: Julie (18) kan bli Europas nye danseyndling

Dommerne hadde svært lite å pirke på etter solodansen i finalen. 18-åringen fikk i tillegg høre at hun lignet på Madonna, og at de ønsket henne like mye suksess som popdronningen i fremtiden.

Hun var imidlertid ikke den eneste danseren som hadde en tilnærmet plettfri oppvisning. Det var Felix Berning (17) fra Tyskland og Sedrig Verwoert (20) fra Nederland som til slutt fikk danse duell om seieren – som gikk til sistnevnte.

Premien er på 7000 euro og internasjonal oppmerksomhet.

I finalen måtte alle deltagerne opptre med solodans, og i tillegg framføre en felles koreografi som ble øvd inn i løpet av uken før finalen. To dansere gikk til siste runde, der vinneren til slutt ble kåret på bakgrunn av alle fremføringene.

Julie Dokken

Julie Schartum Dokken får tilbakemeldinger fra dommerne etter sin solodans.

Foto: NRK

Ti deltagerland

Deltagerne i årets Eurovision Young Dancers kom fra ti land: Armenia, Hviterussland, Nederland, Polen, Slovenia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ukraina – og Norge.

Eurovisjonens dansekonkurranse ble arrangert for første gang i 1985, og har siden blitt arrangert annenhvert år, med opphold i årene 2005–2011. I 2011 ble finalen arrangert i Oslo, og norske Daniel Sarr gikk helt til topps .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.