Julie (18) nådde ikke helt opp

18 år gamle Julie Schartum Dokken fra Oslo representerte Norge under Eurovision-finalen for unge dansere fredag kveld, men nådde ikke helt opp i konkurransen med ni andre dyktige dansere.

Eurovision Young Dancers 2013, vinner Sedrig Verwoert

Julie Schartum Dokken (bak i rosa topp) nådde ikke helt til topps i Eurovision Young Dancers 2013. Sedrig Verwoert (20) fra Nederland vant.

Foto: NRK

Jenny Dokken

Julie Schartum Dokken (18) uteksamineres fra Ballethøgskolen før sommeren.

Foto: Fred Olav Vatne / NRK

Finalen i Eurovision Young Dancers gikk av stabelen i Gdansk i Polen fredag kveld, og konkurransen ble vist direkte på NRK1. Årets norske dansefinalist kom rett fra en rekke jobbauditions over hele Europa da hun gikk til topps i det norske uttaket.

– Det er det flotteste jeg har vært med på til nå! Det har vært utfordrende og morsomt å jobbe en helt uke med BalletBoyz. Nå gleder jeg meg til å gå videre med dansen, sier Julie Schartum Dokken til NRK.no etter sendingen.

Les også: Julie (18) kan bli Europas nye danseyndling

Dommerne hadde svært lite å pirke på etter solodansen i finalen. 18-åringen fikk i tillegg høre at hun lignet på Madonna, og at de ønsket henne like mye suksess som popdronningen i fremtiden.

Hun var imidlertid ikke den eneste danseren som hadde en tilnærmet plettfri oppvisning. Det var Felix Berning (17) fra Tyskland og Sedrig Verwoert (20) fra Nederland som til slutt fikk danse duell om seieren – som gikk til sistnevnte.

Premien er på 7000 euro og internasjonal oppmerksomhet.

I finalen måtte alle deltagerne opptre med solodans, og i tillegg framføre en felles koreografi som ble øvd inn i løpet av uken før finalen. To dansere gikk til siste runde, der vinneren til slutt ble kåret på bakgrunn av alle fremføringene.

Julie Dokken

Julie Schartum Dokken får tilbakemeldinger fra dommerne etter sin solodans.

Foto: NRK

Ti deltagerland

Deltagerne i årets Eurovision Young Dancers kom fra ti land: Armenia, Hviterussland, Nederland, Polen, Slovenia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ukraina – og Norge.

Eurovisjonens dansekonkurranse ble arrangert for første gang i 1985, og har siden blitt arrangert annenhvert år, med opphold i årene 2005–2011. I 2011 ble finalen arrangert i Oslo, og norske Daniel Sarr gikk helt til topps .

Kulturstrøm

 • 148 millioner til freda bygg

  Riksantikvaren har fordelt 148 millioner kroner til å sette i stand freda bygg som er privateide. Halvparten av de 3300 freda private byggene trenger å settes i stand, husmannsplasser som herregårder. Midlene deles ut via fylkeskommunene, med en oppfordring om at de også gir tilskudd til sine freda bygninger. Oppland og Hordaland får de største summene i år, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

  Kvalfjord
  Foto: Einar Strand / NTFK
 • Bookmakerne tror på KEiiNO

  Knappe to uker før den norske Melodi Grand Prix-finalen, har gruppen den største vinnersjansen, ifølge bookmakerne, med 38 prosent. KEiiNO er et norsk-samisk samarbeidsprosjekt mellom artistene Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo, De stiller med sangen «Spirit in the sky». Men det er ikke kun blant bookmakerne KEiiNO er favoritt. Ser man på strømmetallene til låtene på Spotify og visninger på YouTube, så troner «Spirit in the sky» på begge lister. (NTB)

  KEiiNO
  Foto: NRK
 • Privat høyskole vil kjøpe Deichman

  Høyskolen Kristiania vil legge inn bud på bygningen der Deichmanske hovedbibliotek holder til. Når hovedbiblioteket flytter til Bjørvika neste år, blir den gamle bygningen stående tom. Oslo kommune har meldt at de vil legge bygningen ut for salg. Høyskolen har i dag 10.000 studenter, er spredt rundt på åtte ulike adresser i hovedstaden, og venter en dobling av antallet studenter de neste årene. (NTB)

  Deichmanske Bibliotek
  Foto: Håkon Sønderland (CC BY-NC-SA 2.0)