Hopp til innhold

Julian Assanges liv blir opera

Den australske operaen har begynt å jobbe med en oppsetning som skal ta for seg livet til journalisten og nettaktivisten Julian Assange.

Julian Assange på vei til retten

Julian Assange ble anklaget for to voldtekter, og meldte seg selv til politiet.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Julian Assange er mannen bak «Wikileaks», som har fått styresmakter verden over til å gripe etter svettehåndkleet mang en gang.

Les: Assange kan utleveres til Sverige

Les: Wikileaks-gründer beskyldes for voldtekt

Mediedramaet rundt den kontroversielle personligheten har til tider vært vanvittig, noe som ikke går ubemerket hen i de kunstneriske kretser. Tidligere har nemlig stormen rundt journalisten blitt teaterstykke.

Les: Gir bankopplysningar til Wikileaks

Vil ha et yngre publikum

Nå skal Assange hjelpe Opera Australia til å trekke et yngre publikum, i følge The Guardian.

For over et halvt år siden fikk den kunstneriske lederen ved operaen, Lyndon Terracini, idéen om å bringe historien til scenen. Komponist Jonathan Dreyfus skal stå for musikken.

I oktober ble det holdt en rekke workshops, med Assanges godkjennelse.

– Han er en utrolig karakter og det er en spennende idé. Det de har kommet opp med til nå har vært virkelig bra. Det beste er at det taler til et yngre publikum, sier Terracini til ABC.

Les: Anmeldelse av Kaizers Orchestras teaterdebut

Se ABCs nyhetsreportasje om operaen her:

Perfekt får rollen

Skuespilleren Eddie Perfect skal spille Assange. Han mener historien er som skrevet for den store scenen.

– Den har alt et dramatisk musikkverk trenger. Den har helter og skurker. Den har faktisk en helt og en skurk kombinert i en, sier Perfect til ABC.

Skuespilleren har tidligere spilt flere andre kontroversielle roller, og passet dermed helt perfekt.

– Assange er en større utfordring fordi hans personlighet er filtrert gjennom media, og vi får sjeldent se hans humane side, sier Perfect.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.