NRK Meny
Normal

Biebers låtskriver synger ut om egne problemer

Hun skreiv «Sorry» for Justin Bieber og opptrådte med Kygo under avslutningsseremonien for OL i Rio. Nå synger Julia Michaels ut om egen psyke i låten «Issues».

Julia Michaels og Kygo under OL i Rio i 2016

SYNGER UT: Julia Michaels har skrevet låter for Justin Bieber og opptrådt med Kygo, her fra OL i Rio i 2016. Nå synger hun ut om egne problemer.

Foto: LEON NEAL / Afp

Julia Michaels

LÅTSKRIVER: 23 år gamle Julia Michaels har skrevet låter for rundt 70 artister. Nå debuterer hun selv som artist med låten "Issues".

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

Mens de fleste sangtekster skrevet av tenåringshender blir liggende igjen i støvet på barnerommene, har Michaels' musikk nådd verden rundt og millioner av lyttere.

Som 16-åring skreiv hun låter for filmer og TV-serier. Da hun var 19 skreiv hun sin første internasjonale hit, «Slow Down» for Selena Gomez.

– Siden da har jeg hatt fin progresjon, sier Michaels til NRK.

Michaels er for tiden på lanseringsturné med låten «Issues».

Synger om å ha det vanskelig

Nå er Michaels 23 år gammel og har skrevet musikk for flere av de største. I tillegg til låten «Sorry» for Justin Bieber, har hun blant annet også skrevet «Close» for Nick Jonas og «Hurts So Good» for Astrid S.

Men Michaels siste låt «Issues» ville hun ikke la andre fremføre.

– Jeg kunne ikke tillate at noen andre sang «Issues» for den låten er meg.

Teksten, forteller Michaels, handler om å ha psykiske vansker. Og inspirasjonen er hentet fra hennes eget liv.

– Jeg skreiv sangen etter en patetisk krangel med kjæresten min. Vi innså begge hvor patetiske vi hadde vært.

I skrivende stund er «Issues» den fjerde mest avspilte sangen på Spotify i Norge. 23-åringen tror at mange kjenner seg igjen i teksten, og at det er derfor sangen er blitt så populær.

– Jeg er en emosjonell person. Jeg blir veldig glad, men også veldig nedfor. Alle dager inneholder ikke solskinn og regnbuer.

Hun er ikke redd for å være åpen om å ha det vanskelig psykisk.

– Jeg er en åpen bok og er ikke redd for at folk skal få vite ting om meg. Det ligger kraft i sårbarhet. Jeg føler meg sterkere når jeg våger å si at jeg har det vanskelig.

Sceneskrekk i Rio

Selv om «Issues» er den første av Michaels låter som hun fremfører selv, så er det ikke første gang hun står på scenen.

Under OL i Rio fremførte hun «Carry Me» sammen med Kygo.

– Det var andre gang jeg gjorde noe på en scene, og jeg var veldig nervøs. Jeg har veldig sceneskrekk. For å være ærlig husker jeg bare bruddstykker, som at jeg gikk bort til plattformen og at jeg kikket bort på Kygo som var supergira. Men ikke noe fra selve opptredenen.

Overgangen fra låtskriver til artist var uvant, men etterlengtet, forteller Michaels.

– Det er lett å gjemme seg bak andre, men da forsvinner man litt selv. Det er lett å glemme hvem du er. Jeg har alltid villet stå på scenen, men har undertrykket det lenge. Jeg har ikke hatt selvtillit nok før jeg skrev «Issues».

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix