NRK Meny
Normal

Julestjernen ble feilsendt

I dag er Julestjernen en naturlig del av pynten til jul, men det er en tilfeldighet at den havnet her. Hør den utrolige historien her!

Julestjerne
Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Julestjernen er definitivt den mest populære juleplanten vår. Omlag 6 millioner julestjerner skal ut til det norske folk i løpet av desember.

På vei tilbake

Blomsterklovn Finn Schjøll mener at Julestjernen er i ferd med å få en liten renessanse.

- Selve stjernen må være pen. I år er det den "mette og varme fargen" som er tilbake. Den litt dype røde. Jeg tror absolutt ar Julestjernen får svingt seg i år, sier Schjøll.

Havnet i rettsak

Men det er ingen naturlig ting at Julestjernen blir solgt i millioner hver jul. NRK-mannen Torkjell Berulfsen var tolk under en rettsak på 60-tallet, som var resultatet av en feilsendt plante fra Texas.

- Familien Hegg fikk en feilvare tilsendt fra USA, men valgte å beholde planten og avle den fram, istedet for å sende den tilbake. Dette fikk produsentene vite om og gikk faktisk til rettsak mot Lier-familien. Amerikanerne tapte imidlertid saken, forteller Berulfsen.

Hør hele intervjuet med Schjøll og Berulfsen her: Julestjernene slippes løs

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.